Det danske magasin i Spanien
Raw Food – Kan man fodre sin hund med rå ben og råt kød?

Raw Food - Kan man fodre sin hund med rå ben og råt kød?

Selvfølgelig skal Fido have mere end ben og gulerødder i madskålen for at få opfyldt sine næringsmæssige behov, men følger du disse simple retningslinjer, er det faktisk meget nemt at komme i gang med at raw-fodre familiens firbenede yndling, for de basale ingredienser er de samme.

En voksen hund skal have 2-3% af sin kropsvægt i mad hver dag afhængig af, hvor aktiv den er. Vejer Fido 15 kg, skal han have 300 g. foder hver dag – fordelt på ¾ kød og knogler og ¼ grøntsager.
Benene skal være kødfulde og have lige så meget kød som ben (1:1 ratio).

Kød

Kylling – hals, lår, vinger og endda fødder. Det samme med kalkun og and – gerne hele skroget. Lam, oksekød, kanin, råvildt og hele fisk. Organer som lever, nyrer osv. er gode at bruge, men er meget næringsrige, så brug det sparsomt og maks. to gange om ugen. De må max. udgøre 10% af foderet.

Frugt og grønt

Gulerødder, blomkål, rosenkål, grønne bønner, ærter, græskar, squash, selleri, sød kartoffel, æbler, bananer, pærer og jordbær.
Du skal dog notere dig, at hundens fordøjelsessystem ikke kan nedbryde frugt og grønt, med mindre de er finthakkede, gerne i en blender eller endnu bedre – i en juicer. Du kan med fordel bruge pulpen fra din morgenjuice til din hunds raw-foder.

Variation over tid

Ganske som din egen tallerken ikke er fuldkomment afbalanceret i de samme mængder kulhydrater, proteiner, vitaminer og mineraler for hvert enkelt måltid, behøver din hunds heller ikke at være det. Hvis du fodrer med en blanding af knogler, kød, organer og grøntsager, afbalancerer det sig over tiden. Som tommelfingerregel skal proportionen blot gå op ugentligt.

Myter om kødben

Mange mennesker afholder sig fra at fodre deres hunde med rå ben fra f.eks. svin og kylling, fordi de har hørt, at de kan splintre. Det er dog kun kogte ben, der kan risikere at splintre – rå ben kan derfor fodres med ro i sindet. Man skal dog altid holde øje med sin hund, når den spiser, og er den ikke vant til at tygge rå ben, skal man være ekstra opmærksom, men de lærer hurtigt at lade tænderne gøre deres arbejde og tygge og knase sig vej ind til den lækre knoglemarv. Fiskeben kan Fido også sagtens håndtere.
 
Hvor kødet fra ethvert dyr er fint at fodre med, bør benene begrænses til de dyr, en hund realistisk ville kunne nedlægge i naturen. Det kan godt være, at din Fido ikke kan fange så meget om en gråspurv, men man er nødt til at tænke i disse tanker, da f.eks. et lårben fra en okse vil være for stor en mundfuld for de fleste vovser og kan give skade på tænderne. Man skal derfor afholde sig fra at fodre med de bærende ben fra store dyr som køer og heste.
Når du fodrer din hund med raw-foder, vil den have mindre afføring. Det skyldes, at traditionel tørkost består af op til 70% kornprodukter, som hunden ikke kan omsætte og derfor bare udskiller igen via afføringen. Rå ben er levende væv og celler, og indeholder en kompleks kilde af biologisk afbalancerede mineraler, specielt kalcium men også kobber, jod, jern, magnesium, zink og mangan, og så har hundens tænder godt af at tygge og gnave i benene – det stimulerer hundens aktivering, og det er sjovt for den at leve sit indre rovdyr ud på denne måde.

Forarbejdet mad

Selvom raw-foder metoden har ført en del kritik med sig, er det værd at huske på, at når vi mennesker skal forbedre vores helbred, kigger vi på kosten og forsøger at eliminere forarbejdede fødevarer – det er det samme princip, man går ud fra, når man raw-fodrer sin hund med friske råvarer uden forarbejdning.
“Der er ikke en ernæringsekspert i verden, der vil fortælle dig, at forarbejdet mad er sundere end friske råvarer, så hvorfor skulle det ikke også være det bedste for din hund?” spørger Rachel Goutorbe, ejeren af Posh Pets, der hele sit liv har arbejdet med opdræt og alle former for pleje af pelsen hos hunde – og hun sælger færdigblandet, frossen raw-foder.
”Alt i alt er raw-fodring ret simpelt. Forestil dig en hel kanin eller fugl, før den bliver skåret op og pakket ind. Giv så din hund den samme del ben, kød og organer, som der naturligt ville være i dyret – sådan cirka,” slutter Rachel, der med sine mange års erfaring med hundeopdræt godt kan se forskel i pelsen på hunde, der bliver raw-fodret.
 
Nogle mennesker har bekymringer omkring salmonellafaren for hunde, når de skal i gang med at raw-fodre, men dertil skal man huske på, at PH-værdien i hundens mave fra naturens side er meget lav ca. 1-2, hvilket gør hunden i stand til at fordøje, og nedbryde selv fordærvet kød uden problemer. Menneskers PH-værdi i maven ligger mellem 3 og 5, så vi kan på ingen måde fordøje, hvad en hund kan, og derfor kan vi heller ikke bruge os selv som målestok.
 

Kom godt i gang

Når man først har fået styr på disse retningslinjer, er det ret enkelt at komme i gang med at raw-fodre sin hund. Raw-foder har den ene kæmpe forskel fra alm. tørfoder, at det har en kort holdbarhed. Det anbefales derfor at blande en stor portion og fryse i poser med en eller to daglige portioner i, som man kan tage op og tø i køleskabet efter behov. Det, der ikke bliver spist med det samme, skal straks på køl, hvor det kan holde sig ca. et døgn.
Det behøver ikke være dyrt, at raw-fodre sin hund. Gør dig gode venner med din slagter, så falder der gerne nogle rester af – ofte koster det slet ikke noget. Hvis du synes, det lyder for besværligt, kan du også købe dig til det, for det samme, som kiloprisen på et kvalitets-tørfoder koster, og så er der altid færdigfrosset Raw-foder til Fido i fryseren.
Kilde: www.rawmeatybones.com
 
Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.