Det var mest på grund af en kæreste, at Pia Michell Jensen valgte at flytte til Spanien, mens det var på grund af de karrieremæssige muligheder, at hun ni år senere valgte at returnere til Danmark.
Hun flyttede i 1999 til Sydspanien sammen med sin daværende kæreste, som på det tidspunkt var bosat der. De havde mødt hinanden i Danmark og efter ca. halvandet år besluttede de, at hun skulle flytte med. Hun havde ellers et job som butikschef i det daværende FDB (nu COOP) og var egentlig midt i en god karrieremæssig udvikling, da hun besluttede sig for at forlade Danmark.
Hvordan faldt du på plads i Spanien?
”Den første tid blev brugt på fuldtidsstudier af det spanske sprog. Det var vigtigt for mig at lære det, da jeg vidste, at hvis det ikke kom på plads, ville det være sværere at få et job, der kunne opfylde mine ambitioner.
En ting er dog at lære spansk på skolebænken, men noget helt andet er naturligvis at skulle lære at bruge det i dagligdagen. Det tog lang tid – rigtig lang tid – før at sproget blev en naturlig del af mig og mit liv. Jeg havde en dansk kæreste, og vi havde en dansk omgangskreds, og derfor var det kun i løbet af min arbejdsdag, at jeg fik brugt det spanske.”
Hvad arbejdede du med?
”Jeg fik et job som ejendomsmægler i et dansk- og spanskejet advokat- og ejendomsmæglerfirma, og det havde dengang tre kontorer i henholdsvis San Pedro i Marbella, i Mijas og i Fuengirola.
Tilbage i starten af 00´erne var boligmarkedet i kraftig udvikling, priserne steg eksplosivt, og vi oplevede en stor tilstrømning af danskere og andre udlændinge, som ønskede at købe feriebolig på Costa del Sol. Det var sjovt, lærerigt og der var fart på. Nybyggede lejligheder, rækkehuse og villaer var populære, og de fleste boliger blev solgt på tegnebrættet.”
Føler du, at du var godt integreret i Spanien?
”Når man bor i en dansk koloni i udlandet, kan det nemt blive en sovepude at holde sig til de danske vaner, og det er ikke altid befordrende, hvis man ønsker at integrere sig i et fremmed land. Jeg synes generelt, der kan være en overfladisk holdning til og forsimplet diskussion om, at vi danskere ønsker, at udlændinge, der kommer til Danmark, skal lære dansk og integrere sig hurtigst muligt i det danske samfund. Hvis ikke det sker, så er de fremmede selv skyld i, at de ikke bliver opfattet som fuldgyldige medlemmer af vores samfund. Men når vi selv bosætter os i udlandet og lander i en dansk koloni, er det som om, at vi glemmer vores holdninger og lader os opsluge af danskheden og de lette løsninger. Det er et enkelt surt opstød, som bare skal opfattes positivt, da vi skal huske, at det skal være sjovt og udfordrende at bevæge sige i multikulturelle samfund.”
Fulgte du med i, hvad der skete i det spanske samfund og på den politiske scene?
”Politisk set har jeg altid interesseret mig mere for, hvad der foregår i Danmark end i Spanien. Det var nemmere for mig at forholde mig til, da jeg kendte det politiske system, og jeg havde dansk TV i Spanien. Derfor blev det vanens magt, at jeg fulgte mere med på den hjemlige politiske scene frem for at fordybe mig og lære det spanske system grundlæggende at kende.”
Nye omvæltninger
Pia Michell Jensen var glad for sin spanske tilværelse, hun startede i 2005 sit eget ejendomsmæglerfirma, og hun giftede sig med sin kæreste, men der ventede nye omvæltninger.
”Forskellige omstændigheder gjorde, at min mand og jeg i slutningen af 2007 gik fra hinanden. På nogenlunde samme tid toppede boligmarkedet, og jeg stod ved en skillevej i mit liv. Skulle jeg fortsætte i Spanien og bygge videre på mit ejendomsmæglerfirma, eller skulle jeg fortsætte mit liv i Danmark?”
Hun holdt pauseknappen nede i et halvt år, mens hun tænkte over fordele og ulemper ved Spanien og Danmark.
Hvad var udslagsgivende?
”Det var, at jeg er en karrierebevidst person og ønsker at udvikle mig selv og skabe nogle gode arbejdsmæssige vilkår for mig selv. Det var ét af de bærende elementer for mig, og det andet element var, at jeg var blevet skilt og ingen børn havde, og derfor var der ikke noget privat i Spanien, som holdt mig tilbage. Jeg kom til sidst frem til, at de karrieremæssige muligheder i København frem for Málaga og Marbella generelt ville være bedre for mig. Jeg ønskede blandt andet at læse videre og arbejde som ejendomsmægler i Danmark.”
Men du havde alligevel brug for et halvt års betænkningstid, før du besluttede at forlade Spanien?
”Ja, for landet tilbyder fantastisk mange dejlige ting og oplevelser. Kulturen er afslappet, og jeg var rigtig glad for spanierne. Deres imødekommenhed og gæstfrihed var altid mærkbar, og de daglige vaner med at snuppe kaffen på kaffebaren ved siden af kontoret og spise frokosten på restaurant var rutiner, som jeg elskede. Spanierne er uhøjtidelige, spiser sent ude, tager børnene med, og de sætter vel i højere grad pris på deres fritid og frihed frem for at være bundet til kontorstolen i alt for mange overtimer.
Forskellen på Danmark og Spanien er stor, synes jeg. Jeg lærte meget af spanierne; deres hjertelighed og varme og altid at have tid til at sludre og nyde livet frem for at hænge sig i faste tider og rutiner. De sætter pris på maden og bruger både tid og penge på at gå ud at spise og nyde de lune aftner frem for at stå hjemme i køkkenet og forberede maden til deres gæster. Det kan jeg virkelig godt lide.”
Men alle de gode ting var alligevel ikke nok til at få dig til at blive?
”Jeg manglede noget fremdrift og udvikling i mit liv. Jeg vidste, at hvis jeg blev, ville jeg gå i stå og begynde at kede mig arbejdsmæssigt. Så beslutningen blevet taget endeligt i starten af januar 2008, og d. 1. marts 2008 begyndte jeg i nyt job hos Danbolig i Københavnsområdet. Fem måneder efter startede jeg studie, først uddannede jeg mig til statsautoriseret ejendomsmægler og efterfølgende har jeg læst en HD i finansiel rådgivning på Copenhagen Business School. Jeg blev færdig med specialet sidste år og har desuden skiftet karrierespor og arbejder i dag i den finansielle sektor i København.”
Livet i Danmark
”For mig har det været det helt rigtige valg, men jeg brugte også seks måneder i Spanien til at tænke grundigt over tingene. Jeg skulle være sikker på min beslutning, da den ikke skulle ændres, og jeg skulle opveje alle fordele og ulemper.”
Var der ikke noget, du var ked af at efterlade?
”Jeg havde selvfølgelig en omgangskreds i Spanien, men meget heldigt var det, at de tre tætteste veninder dernede ligeledes er flyttet til Danmark. Jeg havde desuden bevaret kontakten til de ”gamle veninder”, og derfor sad jeg ikke med en ensomhedsfølelse i København, da jeg landede efter ca. ni år i udlandet.”
Har din tid i Spanien nogen betydning for dig i dag?
”Ja. Jeg har et job, hvor jeg hver dag er i kontakt med nye mennesker, og der skal i min dagligdag bygges relation og oparbejdes tillid til kunderne på meget kort tid. Det kræver, at man lynhurtigt kan agere med andre mennesker, og at de sociale kompetencer er stærke. Dét er et af værktøjerne, som jeg har med fra Spanien. At skabe sig tiden til at bruge lidt ekstra energi på andre mennesker, da det i sidste ende altid er et spørgsmål om kemi, tillid og social relation, det er afgørende for, om jeg er stærk og kompetent i mit job. Det lykkes jeg med, og det kan jeg blandt andet takke spanierne for.”
Og på det private plan?
”Her har jeg hjembragt kærligheden til at gå ud at spise på restaurant. Min nuværende kæreste og jeg bruger gerne tid og penge på at nyde god mad ude, det skal bestemt ikke nødvendigvis være dyrt, men interessen og kærligheden til mad og vin har jeg bibeholdt.
Er der nogle områder, hvor indstillingen til tilværelsen er anderledes i Danmark i forhold til i Spanien?
”Livet i Danmark er på mange måder mere stressende og kalenderen er presset. Vi har en tendens til i Danmark at påtage os så mange opgaver og forpligtigelser, at vi i iveren kan glemme at nyde livet. Dét mærker jeg jævnligt i min omgangskreds. Vi har så travlt med alle mulige arrangementer i weekenden, at når mandag morgen banker på, er trætheden næsten mere overvældende, end da man gik på weekend! Og det skal vi passe på med, og her mener jeg, at vi kan lære rigtig meget af spanierne. De er bare meget bedre til at huske at nyde nuet, frem for at glæde sig til den kommende ferie.”
Forløb genintegrationen helt gnidningsløs?
”Det var selvfølgelig ikke uden problemer at komme hjem efter ni år i udlandet. Jeg havde dog prøvet det før, for da jeg da jeg var i 20’erne, havde boet en periode i Sydafrika, og derfor vidste, hvilke ’chok’ jeg kunne komme ud for, når jeg vendte næsen hjem igen. Den papirmæssige og bureaukratiske proces var lidt af en udfordring. Sundhedskort, kørekort osv. skulle på plads, og det tog sin tid. Men det er jo blot praktiske ting, som skal ordnes. Det var derfor ikke min største udfordring. Det var derimod den mentale del – det tog mig ca. to år at vende mentalt hjem igen. Et andet lands kultur og dna sætter sig i kroppen, og det tog lang tid at få vendt denne del tilbage igen. Det var faktisk som at komme til at nyt land; man starter lidt forfra.”
Livserfaringen med i bagagen
Pia Michell Jensen vil ikke have undværet sin tid i Spanien. Hun mener, at ophold i et andet land har beriget hende og givet hende mange værktøjer og god livserfaring.
”Jeg er oprindelig fra en lille by i Nordjylland, og da jeg kom tilbage til Danmark, valgte jeg at bosætte mig i København. Jeg følte mig godt klædt på og var parat til at tage de udfordringer, det kræver at bosætte sig et nyt sted. Jeg bor i dag sammen med min kæreste, Jarl, og hans to døtre på hhv. 12 og 15 år. Vi bor i Ørestaden, og jeg elsker pulsen og mit liv i København. Da jeg flyttede fra Sydspanien, sagde jeg farvel og har ikke været tilbage siden, men sidste år gik jeg Camino de Santiago, og dermed fik jeg alligevel et gensyn med det skønne land.”
Har du et godt råd til andre, som overvejer at flytte ud eller hjem?
”Min holdning er, at man altid skal gribe chancen for at tage ud. Det er livsbekræftende og udfordrende. Og det er lærerigt at komme udenfor sin komfortzone. Jeg ser mange mennesker, som ikke tør bevæge sig udenfor komfortzonen, fordi det kan gøre lidt ondt, og det kan være ubehageligt og op ad bakke. Men det er jo her, vi lærer noget! Det giver hår på brystet og masser af pragtfulde oplevelser. Helt enkelt lyder mit råd, at hvis man tiltrækkes af tanken om at rejse ud og opleve et andet lands kultur og bosætte sig, skal man endelig gøre det. At rejse hjem kan faktisk være en noget større udfordring. Jeg troede, at det var ’bare lige’, men det var bare en længere proces, end jeg havde forventet. Så vær indstillet på, at det tager sin tid at ’lande’ igen.
Da jeg forlod Spanien, var det vigtigst for mig at sige ordentlig farvel til landet, og at få det afsluttet inde i mit hoved. Jeg sagde farvel til mennesker og steder og sagde farvel til den del af livet. Lukke døren helt, før jeg bevægede mig videre i mit liv. Og for mig var det den helt rigtige måde at gøre det på.”
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001