Det danske magasin i Spanien
Masser af lyspunkter i en turbulent tid
Jyske Bank 2
 

Det siges, at når året på de finansielle markeder starter skidt, slutter det også skidt. Men det er ren overtro og et udokumenteret udsagn, mener Ib Fredslund Madsen fra Jyske Bank. Han mener, 2016 bliver et turbulent år 
– men også et ganske fornuftigt år for investorerne.

Udfordringerne på det finansielle marked er ikke blevet mindre i årets første kvartal. Øget nervøsitet, skuffende global vækst og problemer i både USA, Kina og Europa gør det svært at navigere som investor. Men for Ib Fredslund Madsen, som er leder af Jyske Banks strategiske analyse, er der masser af lyspunkter.

”Julegaverne bliver mindre i år – men de kommer. Det er blot et spørgsmål om at omstille sig,” fortæller analytikeren og uddyber: ”I de nye markeder – de såkaldte emerging markets – som Indien, Indonesien og Malaysia er der et stort potentiale for gode afkast.”

Tilsvarende peger Ib Fredslund Madsen på flere stærke virksomheder, som nu udbyder obligationer med et fast årligt afkast på seks til syv procent. 

Kina går ikke ned

Tilsvarende optimistisk ser den danske analysechef lyst på de udfordringer, som USA, Kina og Europa står overfor – eller rettere: Står midt i. ”Aktiemarkedet overvurderer i øjeblikket økonomiernes svagheder. Kina knækker ikke sammen, som nogle frygter. Landet står blot midt i en tilpasningsperiode, hvor man går fra industri til service. Det er det samme, der er sket i Tyskland og Japan. Omstillingen betyder, at landet går ned i tempo og vækst, men værre er det ikke,” vurderer han.

Tilsvarende er Ib Fredslund Madsen uenig i de økonomer, som mener, USA i årets løb vil gå i recession.

”Det kan komme, for amerikanerne har levet på et opsving siden ’09, men jeg tror fortsat på en svag vækst de næste par år.”

For investorerne mener han dog, der er mere at hente i Europa.

”De amerikanske aktier er dyre i dag, så i Europa er det lettere at finde aktier med et godt potentiale,” mener han og refererer til bil- og detailsalget, som atter går frem. Dertil kommer det faktum, at man i de fleste europæiske lande i dag fører en mindre hård finanspolitik end tidligere, hvilket kan være roden til ny vækst.

”Trods store problemer i Grækenland og Sydeuropa har Europa leveret en vækst på 1,5 procent i 2015. Det er muligt, vi skal vænne os til et beskedent væksttal i den størrelse fremover, men vækst er vækst, og det er synonym med virksomheder i fremdrift og gode investeringsmuligheder.” 

Overraskelserne

Ib Fredslund Madsen gør alt for at være på forkant med udviklingen for at kunne guide banken og kunder igennem turbulensen på de finansielle markeder. Men han understreger, at der kan ske uforudsete ting. Og her er han ikke bange for at give sine bud på tre store overraskelser i årets løb, som vil få stor indflydelse for investeringerne.

”Der kan opstå en væbnet konflikt mellem USA og Kina i det Sydkinesiske Øhav. Jeg håber det naturligvis ikke, men atmosfæren i området er ikke den bedste,” fortæller Ib Fredslund Madsen. Som en noget mere opmuntrende overraskelse for året nævner han aktierne på de emerging markets, som kan gå hen og klare sig overraskende godt.

”Og som den sidste overraskelse vil jeg nævne en valgsejr til Donald Trump. Han er jo en meget atypisk kandidat, og bliver han USA’s næste præsident, vil det ændre en masse ved økonomien i vores verden – både på godt og ondt,” mener den danske analytiker, som også har sin klare mening om situationen i Spanien.

Spanien brug for klarhed 

Jyske Banks analysechef har et godt øje til Spanien, som, han mener, er kommet godt igennem reformerne og sidste år skabte en af Europas højeste vækster. ”Mange spanske virksomheder klarer sig rigtigt godt og har et kæmpe potentiale, men landet har brug for ro og klarhed, hvis det fortsat skal være interessant for investorer.”

Ib Fredslund Madsen mener, den vedvarende debat om Cataloniens tilhørsforhold er skadende. Præcis som situationen er det i parlamentet i Madrid.

”På den korte bane kan landet godt klare sig uden en stærk regering, for bankerne og økonomien kan klare sig selv, præcis som vi har set det i Italien.” Men på sigt er det ikke holdbart og Ib Fredslund Madsen trækker igen lighedstegn til Italien.

”Uden en stærk regering, reformer og andre vigtige politiske tiltag vil det nok gå Spanien, som det er gået i Italien, som i flere årtier har været præget af politisk ustabilitet. Siden ’99 har landet ikke oplevet vækst og den offentlige gæld er enorm høj. Og landet har ikke regeringen til at gøre noget ved det. Det håber jeg ikke vil ske i Spanien. Landet har absolut fortjent bedre,” slutter Jyske Bank chefstrateg.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.