Det danske magasin i Spanien
Sabor a Málaga – Markeder for enhver smag
Sabor Malaga 1
 
I slutingen af juni åbnede Málaga-provinsens første permanente marked dedikeret til produkter inden for kvalitetsmærket Sabor a Málaga. Det holder til ved siden af det store indkøbscenter La Trocha i Coín, og er det første af sin slags. Snart skulle et andet marked dog også se dagens lys. Ved Plaza de la Merced i Málaga centrum er provinsens første gourmetmarked nemlig åbnet, og det sender byen højt op på den kulinariske smagsskala.

 

Lokale landmænd, økologi og friske gedeoste

Tunge grå skyer hænger over Málaga-provinsen, og efterårets dufte forstærkes af de nyfaldne regndråber. Grøntsagernes og frugternes intense lillarøde, orange og grønne farver skaber liv i de ellers simple omgivelser, som Sabor a Málaga-markedet afholdes under. Salgsområdet består af tre sektioner overdækket af træhvælvinger på jernsøjler, som skaber ly for regnen. Her finder man det store udvalg af friske råvarer, som kan købes pr. vægt eller antal. Økologi står skrevet på skilte ved mange af grøntsagsboderne, der er i overvægt på markedet, men bestemt ikke det eneste, som er at finde her. Friske gedeoste, hjemmelavede smykker, børnestrik og udskårne træprodukter samt sivflet og keramik, har også fundet vej ud til Sabor a Málaga-markedet ved Coín.
Der er krydderurter, hjemmelavet gazpacho med rødbede, som kan købes pr. glas eller på flaske, og en kaffe/tapasbar, hvor de besøgende og respektive bodfolk kan tage en velfortjent pause, inden markedsdagen er omme. Smagsprøver på friskbagt brød og kager, granatæbler og gedeostepaté sender sulten og købelysten helt i top, og for blot et par euro kan dagens indkøb nemt gøres.
I et lille bur i hjørnet til venstre for indgangen klukker en stor høne, og to rebelske “teenage-kyllinger” skræpper op. Her sælges økologisk hønsekød fra store landhøns. Kødet kommer fra fincaen Avícola la Campiñuela S.L., hvis slogan lover: “Vores kød kommer fra kyllinger, der svarer til grisen inden for sortfods-ibérico-skinker”.
Det meste af, hvad maven kan forlange, er at finde på dette marked, som består af 40 stande og fylder godt 1000 m2. Der er blevet investeret 330.000 euro i projektet, og midt på pladsen er der plantet et oliventræ af sorten manzanilla aloreña, som er typisk på egnen og et varemærke for området.
Sabor a Málaga-markedet er åbent alle søndage fra kl. 09.00 til 14.00 og er nemt at finde.
 
Sabor Malaga 2
 
Bonusinfo:
Der afholdes desuden et stort loppemarked hver søndag i parkeringsafsnittet under shoppingcenteret, La Trocha, hvilket fint kan kombineres med en tur på Sabor a Málaga-markedet. Her kan du finde alt det, du ikke vidste, du stod og manglede.
 
Sabor Malaga 3
 
Gourmetmad og historisk storbystemning

Næste marked, turen går til, er i en anden boldgade, og så alligevel ikke. For det er stadig smagen af Málaga, som er i centrum. Ved siden af den kendte Plaza de la Merced i Málaga centrum ligger den gamle markedsbygning, som nu er blevet til en ny markedsbygning. Over 800 forskellige produkter fra Málaga-provinsen indgår i ca. 150 forskellige retter og anretninger, som alle kan købes og prøves under dette tag. Alt er finpoleret og lavet med øje for modernitet og lokal kvalitet.
En klassisk cocktail- og dansebar kaldet Pub Lemón, kendt fra 1980’erne i Málaga, er blevet rekonstrueret og ligger lige inden for indgangen. Ved siden af hører afdeling med højborde og tilhørende stole til, hvor de spisende og drikkende gæster frit tage plads.
Markedet er opdelt ved, at man til højre for indgangen finder alle de små lækre tapasbarer og madboder, mens man til venstre, nederst i lokalet finder grøntsags- og frugtboder samt slagter, fiskehandler etc.
Blandt tapasbarene er selvfølgelig en stor skinkebod, hvor der blandt andet kan købes kræmmerhuse med ibérico-skinke og baguettes med samme – og de deler gerne ud af både smagsprøver og informationer om produktet. De fleste af standene benytter kun produkter fra Málaga, men det betyder ikke, at alt er “typisk” spansk. For blandt tapasbarene findes både en sushirestaurant og et argentinsk steakhouse samt en international øl-bod. I den mere traditionelle afdeling er der blandt andet en stand med små peberfrugter fyldt med frisk ost, oliven på spyd eller fyldte med hele hvidløg, og en hel bod dedikeret til den spanske delikatesse; croquetter. Her står den spanske kok, Alberto Soto, bag projektet, og flere forskellige typer croquetter kan prøves på markedet eller tages med hjem. Et bredt udvalg af oste kan findes i markedets ostebod, La Chessería, hvor både klassiske spanske oste og internationale oste får mundvandet til at løbe.
På gourmet-markedet ønsker man at kombinere det nationale med det internationale og fortiden med nutiden. Derfor har man eksempelvis valgt at genetablere nogle af Málagas ældste og mest kendte gå-ud-steder, som er tilfældet med den førnævnte Pub Lemón. Men også byens ældste vinbar, La Casa de Guardia, etableret tilbage i 1840, er at finde i de rummelige lokaler, dog i en ny udgave, som passer til det moderne publikum. Her kan vin fra Málaga-egnen prøvesmages og købes med hjem, hvis et enkelt glas ikke skulle være nok – og det er det jo sjældent.
Også vegetarer kan glæde sig over det nye marked i Málaga centrum. Her har standen Vegetalmente nemlig meget at byde på både indenfor kolde og varme retter.
 
Sabor Malaga 4
Desuden er der afsat et åbent rum ved indgangen med plads til forskellige kunstprojekter, og indtil videre har der været både tøj- og maleriudstillinger, og det er planen, at der skal afholdes flere arrangementer af kulturel karakter. Blandt andet kan de besøgende se frem til “live cooking” og kokkeskoler for familier, kunstudstillinger og bogpræsentationer, ligesom der også bliver gjort plads til, at de små størrelser kan lege, mens de voksne prøver det store udvalg af lækkerier, gourmet-markedet har at byde på.
Markedet slog dørene op sidst i oktober, og er sammenlagt blevet forsinket i seks måneder. Pengene, som alle de erhvervsdrivende har tabt i mellemtiden, vil blive kompenseret, og tilsammen har projektet skabt 150 direkte og indirekte arbejdspladser i Málaga. Finpuds således smagsløgene, og gå efteråret i møde med markedsoplevelser, som sætter krydderi på tilværelsen – også på de grå regnvejrsdage.
 
Søndag til onsdag er markedet åbent fra kl. 11.00 til kl. 00.00, torsdag fra kl. 11.00 til kl. 01.00 og fredag og lørdag fra kl. 11.00-02.00.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto og tekst)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.