Den 26. juli 2014 fik Spaniens gamle socialistparti PSOE ny frontfigur. Han hedder Pedro Sánchez og kunne høste flest stemmer til posten som oppositionsleder, efter den tidligere formand Alfredo Pérez Rubalacba valgte at gå af. Inden Pedro Sánchez blev førstemand i PSOE, var han nærmest ukendt blandt både befolkningen og partifæller, men siden da har han markeret sig politisk – senest ved at “rydde” op i egne rækker, som forberedelse til det forestående parlamentsvalg.
Han er ung, flot og tidligere byrådsmedlem i den spanske hovedstad. Den 43-årige Pedro Sánchez har været involveret i politik siden sine unge år, men det var først, da han vandt formandsposten, at offentligheden og de fleste PSOE-politikere lærte hans navn at kende. Men det er ikke noget negativt, fortæller 51-årige Anabel Díez, politisk korrespondent for det spanske nyhedsmedie El País.
“Pedro Sánchez er en ekstrem dedikeret politiker, og han har forstået at vente på det rigtige øjeblik. Tidligere ville en ukendt kandidat have været et problem, men på grund af den tid, spansk politik befinder sig i, har det været enormt positivt. Han er blevet billedet på fornyelse og ungdom, ligesom Albert Rivera (Ciudadanos) og Pablo Iglesias (Podemos) er blevet det.”
At Pedro Sánchez har været forholdsvis ukendt i spansk politik, har også betydet, at medierne ikke har haft grund til at skrive om ham tidligere, og det giver ham et forspring i valgkampen. Der findes nærmest ingen skadelige sager omkring hans person, og han fremstår således “ren” modsat den nuværende statsleder Mariano Rajoy, som sættes i forbindelse med flere tvivlsomme finanssager. Ifølge de seneste meningsmålinger ligger PSOE til at få 24,6 procent af stemmerne og PP 23,4 procent, og derfor bliver den sande prøve, om Pedro Sánchez formår at danne koalition med Ciudadanos og/eller Podemos og derved opnå flertal ved parlamentsvalget. Ellers er det ikke sikkert, at han overlever som partileder, fortæller Anabel Díez.
Den fødte politiker
PSOE’s nye formand er dog godt rustet til opgaven. Han er født og opvokset i Madrid. Har en kandidatgrad i økonomi fra Universidad Complutense de Madrid (UCM), en kandidat i Økonomisk Politik i EU fra Bruxelles og en kandidat i Offentlig Ledelse. Han er tidligere økonomiprofessor og beskrives som en mand med store ambitioner. Indtil han blev 21 år, spillede han professionel basketball i Madrid-klubben Estudiantes, og han er gift med den lidt ældre María Begoña Gómez Fernández, med hvem han har to døtre. Desuden taler han flydende engelsk og fransk – et vigtigt element inden for spansk politik, hvor Mariano Rajoy halter gevaldigt efter.
Rajoy er faktisk kommet i flere pinlige situationer for sine manglende sprogkundskaber, der er blevet en stående joke i befolkningen og de fleste satiremedier. Det giver således plus på kontoen, at Pedro Sánchez forstår sig på fremmedsprog, men lige så vigtig er det, at han forstår at kommunikere en politik, som vækker sympati blandt både den yngre befolkning og de traditionelle PSOE-vælgere, forklarer Anabel Díez
“Pedro Sánchez ønsker at bryde med den tidligere diskurs i PSOE, men holder stadig fast i de klassiske dyder. Han ved, han skal skabe en forbindelse til den yngre befolkning, men må samtidig ikke glemme, at størstedelen af PSOE’s vælgere er personer i deres anden eller tredje alder. Det gør han eksempelvis ved at tage mere afstand til højrefløjen end den tidligere leder, og ved at åbne op for mere moderne politiske diskussioner, som spørgsmålet om en ‘værdig død’.”
PSOE er et venstrefløjsparti, men de seneste år har partiet nærmet sig midten mere og mere, men det vil Pedro Sánchez nu vil rette op på. Han taler om de klassiske socialistiske dyder med fokus de sociale forhold, vældfærd og sammenhold, men også vigtigheden af et innovativt samfund og nye iværksættere. Og så er han en erfaren politiker, som ikke lader sig slå ud af modgang, hvilket er en af hans største kvaliteter, ifølge den erfarende journalist.
“Han ryster ikke på hånden, hvis noget går galt, og så er han meget målrettet. Han arbejder fra mandag til søndag, og han har altid været politiker. De år, han var uden for politik, har ikke været hans valg. Stod det til ham, ville han have arbejdet inden for politik altid.”
Er Pedro Sánchez den rigtige mand til jobbet?
Parlamentsvalget venter forude, men PSOE-lederen har for længst begyndt de indledende forberedelser. Den 14. januar 2015 tog han til USA, hvor han mødtes med Den Internationale Valutafonds øverste ansvarlige, Christine Lagarde, og præsident Obamas rådmænd, for at præsentere sin økonomiske plan for Spanien. Den 2. februar underskrev han sammen med Mariano Rajoy en anti-terrorpagt, for at vise deres fælles ståsted i forhold til ekstremistiske islamister. Og i slutningen af september valgte Sánchez at rydde ud i rækkerne og erstatte 32 af de kandidater, som stillede op til parlamentsvalget 2011, heraf 15 med betydelige poster under Rubalacba. Modernitet er blevet et nøgleord i det “nye” PSOE, hvilket han ikke lagde skjul på, da han den 21. juni erklærede sig som PSOE-kandidat til statsministerposten.
“Jeg vil skabe ændringer, der forener, giver sikkerhed, og som er modige. Og der vil blive taget hensyn til alle spaniere med udgangspunkt i modernitet og dialog.” En udtalelse, som giver god mening for Anabel Díez.
“Han bliver nødt til at fokusere på en samlende politik. Han ønsker, at PSOE skal fremstå som det “sande/rigtige” venstreparti, hvor der er ligevægt og konsensus, og han tager derfor også afstand til Podemos og Pablo Iglesias, da den type radikale partier ikke egner sig til at lede en regering. Han fører en åben politik, bruger de sociale medier og et moderne sprog, men hans største udfordring er fortsat at vise, at han har et solidt politisk projekt for landet. Han er stadig midt i en proces, og den virkelige prøve kommer til at stå til parlamentsvalget, hvor vi finder ud af, om han overlever som politiker.”