Identitetstyve finder hele tiden på nye tricks, når det gælder om at stjæle personlige data fra godtroende danskere.
Nogle af de tricks, der benyttes i høj grad, er falske konkurrencer og quizzer, hvor svindlerne forsøger at få dig til at deltage, dele opslagene og klikke på falske links. Der bliver også lavet kopier af Facebook-profiler, hvor navn og billede bliver genbrugt. Det bliver ofte brugt, når identitetstyvene vil sælge falske varer fra en troværdig profil.
Formålet med alle de forskellige tricks er at få fingrene i personlige informationer som NemID, CPR-nummer og bankoplysninger for i sidste ende at stjæle penge fra folk.
Langt de fleste computer-brugere handler i god tro og tager deres forholdsregler, men ender alligevel med at blive snydt.
– Det bedste man kan gøre er at tænke en ekstra gang over sin adfærd på nettet, råder IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-virksomheden AnyTech365, som her giver sit bud på 5 gode råd til at sikre sig mod identitetstyveri på Facebook.
Det første skridt i retningen af øget sikkerhed er et stærkt password. Det bliver sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og tegn. Du skal samtidig huske på, at Facebook er tilknyttet en e-mail konto, som også skal beskyttes af et stærkt password, som ikke bør være det samme som til selve Facebook-kontoen.
– Det er en god idé at skifte dit password regelmæssigt, så det bliver sværere for hackerne at få adgang til din profil. Lav en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brændte_i_1990” eller ”Hundenfødte5Hvalpe”. Skift gerne dine adgangskoder hver 3. eller 4. måned, siger Janus R. Nielsen.
Identitetstyve tager alle midler i brug, når de forsøger at frarøve dine personlige oplysninger. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på mistænkelige links på de sociale medier. Samtidig er der god grund til at holde et vågent øje med fantastiske tilbud og gaver især i anledning af forskellige mærkedage.
Phishing forekommer ofte i konkurrencer, links eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket.
Mange tænker ikke over at lave sin Facebook-profil privat, dvs. kun for ens venner. Åbne profiler giver tusindvis af fremmede personer lov til at følge med i statusopdateringer og feriebilleder, hvilket giver fri adgang til dit privatliv.
Jo mere du afslører offentligt, f.eks. hvor du er og hvor dine billeder er taget, jo større er sandsynligheden for at identitetstyve får øjnene op for netop din profil.
– Husk på, at selvom du har begrænset din profil til ikke at være offentlig, men til at det er dine venners venner, der kan følge med, så overvej hvor mange af dine venners Facebook-venner, du kender? Det kan være en gammel klassekammerats arbejdskollega eller en anden helt tilfældig person, der ser alle dine opdateringer, siger Janus R. Nielsen.
Et par nemme og effektive tiltag finder du under ”Sikkerhed og login” ved at klikke på pilen øverst i højre hjørne på din Facebook-side og derefter på ”Indstillinger”. Her kan du føje ekstra sikkerhed til din konto bl.a. ved at aktivere totrinsgodkendelse. Totrinsgodkendelse vil sige, at hver gang der logges på fra en telefon eller computer, som Facebook ikke kan genkende, beder de om din adgangskode samt en loginkode, som du modtager på SMS. Du kan også vælge at bruge en sikkerhedsapp.
IT-svindlere udnytter, at mange personer ikke tænker på vigtigheden af internetsikkerhed. Et antivirusprogram kan give dig en grundlæggende beskyttelse på nettet, men det er samtidig vigtigt at bruge sin kritiske sans.
– Jeg har set mange phishing-mails og websider, der ser så ægte ud, at de kan være meget svære at gennemskue – især hvis det går stærkt. Klik aldrig på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold gerne musen hen over linket uden at klikke, og se hvilken webadresse der kommer frem, siger Janus R. Nielsen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001