Jeg har læst, at der hos Henrik d. 8. blev fundet 84 pund afføring i tarmsystemet, hvilket måske var en af forklaringerne på hans store mave.
Fra du har spist din mad, til du kvitterer resterne af den, må der allerhelst kun gå mellem 24 – 36 timer. Mange “kloge” folk siger, at det ikke betyder noget, om der går længere tid, at det er meget normalt, men normalitet siger ikke noget om kvalitet, og vi ved alle, at det føles vildt ubehageligt, når der går for lang tid mellem vores afføringer.
Adskillige lidelser og sygdomme starter på den ene eller anden måde fra tarmsystemet. Derfor kigger mange mennesker lidt underligt på mig, når de klager over en eller anden lidelse i kroppen, at jeg, som det første, ofte spørger dem om, hvordan deres tarmsystem har det. Jeg tror aldrig, jeg har haft en person, der ved siden af have ubehageligheder et eller andet sted i kroppen, har sagt til mig. “Mit tarmsystem er fuldstændig perfekt, der har jeg det rigtig godt.”
Mange endokrine lidelser stammer oprindeligt fra tarmsystemet. Af psykiske lidelser er frygt, nervøsitet, utålmodighed, vrede og irritabilitet tilstande, der hænger sammen med tarmsystemets sundhed, hvilket vi garanteret alle kender enten i form af forstoppelse eller det modsatte som diarre. Det er værd at skrive dig bag øret næste gang, du føler dig irriteret og utålmodig, at du måske lige i dette øjeblik er ved at nedsætte dit immunsystem. Personligt tror jeg på, at langt de fleste tilstande af vrede og utålmodighed allerdybest set stammer fra frygt.
En stor del af immunsystemet mellem 70 – 80% kommer fra tarmsystemet.
I den kinesiske medicin, der har været en væsentlig faktor i min uddannelse i komplementær medicin, anses forskellige dele af tarmsystemet at relatere til andre organer, hvor eventuelle lidelser ofte kommer til udtryk. F.eks. hænger en dårlig tyktarm ofte sammen med lunge og eller hudproblemer, f.eks. astma, bronkitis og /eller f.eks. akne eller andre hudproblemer.
Når du har en infektion, tager du måske noget antibiotika, der ikke kan skelne de gode bakterier fra de dårlige og derfor, som antibiotika har til opgave, rydder de fleste bakterier både gode og dårlige. Derfor er dit immunsystem lavt igen, og du må måske ty til endnu en gang antibiotikabehandling. Så er den onde cirkel godt i gang.
Når jeg skriver sådan, må du vide, at jeg er dybt taknemmelig for antibiotika, men kun når det er yderst nødvendigt og at du, samtidig med indtagelse af antibiotika, sørger for at stabilisere den sunde tarmflora.
Hele fordøjelsessystemet begynder med munden og spiserøret, hvor maden spaltes, tygges, og synkes. Derefter følger mavesækken, hvor maden fordøjes og serveres i små portioner til tyndtarmen, bugspytkirtlen og galden, hvor maden yderligere nedbrydes og optager næringsstofferne. Størstedelen af næringsstofferne optages her. Er din tyndtarm ikke i orden, men svækket af frie radikaler, betændt og ødelagt, har du ofte en lækkende tarm, hvor nogle næringsstoffer, der først skulle nedbrydes til optagelige enheder i stedet passerer ufordøjede over i blodbanen, medvirkende til svækket forsvarssystem. Næste afsnit er tyktarmen, hvor der også optages næringsstoffer sammen med vand. Derefter transporteres affaldsstofferne til endetarmen, hvor de normalt udskilles én eller flere gange i døgnet.
Kosten
Det allervigtigste er, at du tygger din mad langsomt. Først kigger du lidt på den, siger måske en lille tak inden i dig selv for den dejlige mad, du nu skal til at spise. Således er dine fordøjelsessekreter allerede begyndt at blive produceret.
I munden dannes ca. 1 liters pyt dagligt, der bl.a. indeholder vigtige enzymer og mælkesyrebakterier.
Hele tygningen er fundamentet for en god fordøjelse. Jeg oplever mange mennesker, der nærmest råsluger deres mad, jeg spørger ofte dem, om de også råsluger deres liv.
Sørg for at spise en balanceret kost, og lyt til din krop, hvad den har lyst til. Som sundhedsplejerske så jeg ofte, at små børn havde en meget fin intuition og spiste de fødemidler, de havde godt af, lige indtil de blev afhængige og ofte presset til fødemidler, der ikke lige netop var godt for deres individualitet.
Som voksen er det straks sværere. Vi giver os ikke tid til at mærke, hvad vi egentlig har lyst til, og vi tør da slet ikke tro på det, fordi “eksperterne” måske siger det modsatte af vores fornemmelser.
Vores madintuition er langt hen ad vejen blevet spoleret af sukkerholdige fødemidler, slik, alkohol, medicin. mm. Men et eller andet sted – ofte helt inde bagved ved vi godt, hvad vi har brug for. Sørg for at undgå den mad, du føler dig intolerant overfor.
Hvis du spiser kød, så spis kød af god kvalitet og pas på med for meget rødt kød. Det har ofte en lang transittid gennem fordøjelsessystemet.
Er du en stor tilhænger af mælkeprodukter, så vær lidt forsigtig og skær evt. ned på dem. Mange mennesker har ikke de enzymer, der skal til for at nedbryde mælkesukkeret. Yderligere er mælkeprodukter stærkt slimdannende. Hører du til dem, der helst skal have fuldfed ost drysset over deres mad, så vær forsigtig, da det sætter sig plastikagtigt i tarmsystemet. Du kan måske skifte til andre mælkeformer f.eks. rismælk, sojamælk, boghvedemælk, mandelmælk mm.
De nævnte produkter fås også i flødeform og skal du have flødeskum til en dessert, kan du få det enten færdigt i spraydåse eller du kan selv piske det. F.eks. smager frisk pisket “flødeskum” fra ris eller kokos helt vidunderligt.
Pas på med den raffinerede kost såsom produkter fra hvidt mel og hvide ris. Sørg i stedet for at få nok med fibre i din kost fra fuldkornsprodukter. Spis godt med grønsager og salater og husk at drikke godt med vand 6 – 8 glas dagligt ikke til maden, men efter eller mellem måltiderne.
Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til at passe godt på dit tarmsystem.
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop