Det danske magasin i Spanien
Spis dig sund og stærk i krydderier

Del

alt

Er salt og peber de eneste krydderier i dit køkken, så går du glip af uendelig meget. Ikke kun af smagsvarianter, men endnu mere af fordele for dit helbred. Krydderier kan nemlig tilføre andet og mere end smag til din mad. Vidste du fx, at kanel kan forebygge sukkersyge og blodpropper samt stabilisere dit blodsukker. Chili får dit stofskifte til at stige, safran bekæmper kræft og ingefær er fantastisk ved fordøjelsesbesvær. Tænk dig – blot et enkelt drys krydderi kan give smag, duft og farve til en hel ret, og de samme stoffer, som har en stor effekt på vores sanser, har også en stor virkning på vores sundhed. Helt almindelige krydderier kan altså fx forebygge kræft, give ny energi, få blodsukkeret på plads og styrke dit immunsystem.

Kineserne har i årtusinder haft traditioner for at bruge krydderier som forebyggelse mod forskellige sygdomme, og selvom moderne videnskab er skeptisk omkring naturmedicin, har mange af ”husmorrådene” overlevet, og det viser sig, at flere af disse råd holder stik. Krydderierne har rigtig mange egenskaber, og alt tyder på, at vores krydderihylder bugner af de rene sundhedsmidler, som ikke alene smager godt, men også er nemme og billige at bruge. Det gælder bare om at krydre maden lidt mere i hverdagen, så får du den positive effekt. Samtidig har krydret mad en anden fantastisk virkning: det øger madens lyststimulerende effekt, så hjernens lystcenter bliver tilfredsstillet af færre kalorier. Er maden ikke krydret, spiser du simpelthen mere, før hjernen er klar til at sige tak for mad. Derfor – krydret mad hjælper dig altså til at holde vægten.
Verdens seks mest effektive krydderier
De følgende seks krydderier er nogle af de mest effektive, når det drejer sig om at bekæmpe sygdomme. Husk dog samtidig, at når noget har en virkning, kan det også have en bivirkning, så lad være med at overdrive brugen af de effektive krydderier.
Ingefær: modvirker kvalme og opkast i forbindelse med køre- og søsyge, graviditet og kemoterapi – og måske også tømmermænd. Det er også fantastisk mod slidgigt og gigtsmerter, ligesom det kan modvirke betændelse, sænke dit blodtryk og virke feber- og hostedæmpende. I flere tusinde år har ingefær også været brugt som middel mod fordøjelsesbesvær, samt lever- og galdelidelser. Spis 1-4 g. pr.dag fordelt på flere doser.
Kanel: sænker dit blodsukker og nedsætter det usunde kolesterol i blodet, dræber skadelige bakterier og har et stort indhold antioxidanter. Få dråber af kanelolie har vidst sig at kunne konservere fødevarer, og det siges, at kanel kan påvirke hjernens funktioner i positiv retning. Spis 1 gram om dagen, det er nok, svarende til ½ teskefuld.
Hvidløg: en suveræn booster til dit immunforsvar. Kan hæmme væksten af kræftceller i bl.a. bryst, blære, tarm, lever, prostata, lymfe og hud. Hæmmer også blodpropdannelser og bekæmper skadelige mikroorganismer. Mange mener, at hvidløg kan udsætte kroppens aldring. Det bekæmper bakterier, virus, svampe samt forebygger hjerte-kar sygdomme. Spis 2 fed dagligt.
Oregano: er en meget effektiv bakteriedræber, som også bekæmper sygdomsfremkaldende bakterier som fx salmonella og stafylokokker – også når de er inde i vores krop. Bliver også brugt som fordøjelsesfremmende middel samt mod hovedpine, søvnløshed, hoste, astma, kramper, forkølelse og som sveddrivende middel. Spis ca en halv teskefuld om dagen.
Gurkemeje: beskytter dit nervesystem og bekæmper maveproblemer eksempelvis Crohn’s og colitis, kræft og Alzheimer. Generelt forebygger gurkemeje nedbrydningen af nervesystemet og nerveceller også i forbindelse med aldring. Derudover viser det sig, at i lande, hvor der spises meget gurkemeje, er der færre, der lider af sklerose. Samtidig har krydderiet vist sig at have flere kræfthæmmende funktioner, ligesom det modvirker betændelse og styrker immunforsvaret. Spis en ret med rigelig gurkemeje tre gange om ugen.
Chili: sætter fut i vægttabet. Sikkert og vist er, at chili øger velværet. Specielt hvis du hører til en af dem, der kan tåle stærk chili. Det hænger sammen med, at det brændende stof, capsaicin, virker så kraftigt på tungens nerveender, at der fluks sendes signal til hjernen om at producere smertestillende endorfiner, som også øger velværet. Du bliver derfor nærmest afhængig af at spise chili. Det siges også, at bedre blodcirkulationen og forebygge blodpropper, samt stimulere kroppens organer i det hele taget og øge kropstemperaturen. Chili kan også rense lunger og næse for slim, hæmme betændelsestilstande i kroppen, og forebygge fx hjerte-kar-sygdomme og gigt. Chili er et stærkt krydderi, der fås milde og stærke varianter. Jo stærkere, jo kraftigere virkning. Spis 5 g frisk chili pr. dag, det giver god effekt.

Disse, synes jeg, er de seks bedste og mest effektive krydderier, når det gælder om at forebygge sygdomme og øge dit generelle velvære. Derudover findes der mange andre som fx fennikelfrø, safran, muskatnød, nelliker, koriander, basilikum, persille, timian og mange andre, som har sundhedsfremmende effekter på din krop og samtidig smager vidunderligt. Det gælder bare om at komme i gang med at bruge dem, og mærke alle deres fantastiske effekter på din krop og endnu mere som smag, duft og farve i din mad.H

HUSK nu, jeg starter yoga på stranden torsdag d. 4 juni kl.9.30 bagved Borgen i Fuengirola.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.