Det danske magasin i Spanien
Rikke Lunding – Når sjælen hører hjemme i to lande – og i tøjet

Rikke Lunding - Når sjælen hører hjemme i to lande – og i tøjet

Forside-LD-OKT-2014
 
I Málagas centrum ligger den lille vintageforretning Fínd de Luxe. Ejeren er 47-årige Rikke Lunding, som efter at have levet over halvdelen af sit liv i Spanien, snart vender hjem til et ukendt land – Danmark. Og det bliver ingen let opgave at skulle forlade den spanske kultur og det varme klima. Men hun trænger til forandring og sjælen længes mod familien.

 

Duften af historie akkompagneres af den søde parfume, som stadig hænger i luften, da dørtærsklen betrædes til vintagebutikken Fínd de Luxe. Klokken er 10.45, og parfumens ejermand Rikke Lunding har endnu engang åbnet dørene ind til en verden af antikke artefakter og unikt tøj. Hun ligner ikke just den typiske dansker. En fin, tynd ring i næsen og en enkelt dreadlock i det ellers korte røde hår giver et eksotisk look, men højden afslører de nordiske aner.

Det er fem år siden, hun slog dørene op til sin lille butik i Málagas historiske kvarter, men hele 27 år siden, hun drog ud på sit spanske eventyr.
“Jeg kom til Costa del Sol i 1986, da en ven spurgte, om jeg ikke ville med og arbejde på hans onkels bar. Og så er tiden ligesom gået.”
 
Selvstændig kvinde med personlighed og statement
Al den tid Rikke Lunding har været i Spanien, har hun arbejdet inden for modebranchen. Heraf kom fascinationen for tøj, men at det lige skulle være vintagestilen, hænger mere sammen med Rikke Lundings personlighed og danske baggrund.
“Jeg har altid været vild med second hand tøj og har gået i det, siden jeg var 14 år. Jeg har altid følt, at det tøj, som skabes i dag, allerede er blevet designet for 30-40 år siden. Men jeg tror også, at vi nordeuropæere er mere vant til genbrug. Så jeg åbnede butikken her, fordi jeg kunne se et marked i Málaga. Der var ikke rigtig nogen, som kendte til konceptet for fem år siden,” siger Rikke Lunding og pointerer:
“Men det har også noget at gøre med, at jeg er en person, der ikke bryder mig om at blive dikteret en bestemt stil, og det synes jeg, at vi gør i dag via modeverden.”
Second hand har altid været en del af Rikke Lundings liv, og her har både det personlige udtryk og økofashion-aspektet betydning. Second hand er nemlig lig med bæredygtighed, da det skaber et alternativ til de store modehuse, som brænder det overskydende tøj. Men det har været en udfordring at være selvstændig i Spanien.
 
‘The quality of life’ eksisterer ikke på det spanske arbejdsmarked
Den spanske sydkyst har altid haft ry for at være et sted, hvor livskvaliteten er høj. Men tingene har ændret sig, hvis man ikke er heldig at arbejder under danske vilkår, som Rikke Lunding gjorde, indtil hun åbnede Fínd de Luxe. For livet som selvstændig er en hård business – specielt i Spanien.
“Hvis du arbejder under spanske forhold med spanske lønninger og arbejdstimer, så er der ‘no quality of life’. Udover at du selvfølgelig kan sidde ude til kl. 03.00 om natten og tage på stranden om søndagen. Men ofte er arbejdsdagen på 11 timer, og så kan man alligevel ikke være ude til kl. 03.00 dagen forinden.”
Snakken falder derefter på det spanske folkefærd, og de de små smilerynker ved øjnene afslører en kærlighed og varme, som var det hendes familie, der var på tale.
“Spanierne er varme, glade mennesker og altid positive. De tager tingene meget mere roligt. I Danmark er vi så strukturerede, og det er der ikke noget af her. Men det kræver, at man taler spansk for at komme ind på livet af dem.”
Smilet bredes endnu mere ud, da emnet ‘ spanske mænd’ bringes på banen. Efter 27 år har hun alligevel en del erfaring på den front. Og ikke mindst et forhold står klart.
 
IMG 3337
 
Det spanske liv med mænd på godt og ondt
Få år efter Rikke Lunding flyttede til Spanien, mødte hun en charmerende, og virkelig flot, ung spansk mand. Et møde, som ender med, at hun som 24-årig kastede sig ud i et “rigtig” spansk ægteskab, med alt hvad det indebærer.
“Haha! Det var jo for åndssvagt. Hvem bliver gift i en alder af 24 år? Det er jo så langt ude. Men han var dødlækker! Han var fra Madrid, og kom fra sådan en rigtig spansk familie, hvor faren sad for bordenden, den ældste søn til højre, og moren stod i køkkenet fra kl.1 0.00 om morgenen,” fortæller Rikke Lunding, griner højlydt og udbryder: “Men det er sgu også fedt nok at have gjort det!”
Det er Rikke Lundings eneste ægteskab til dato, og det varede i otte år. Efterfølgende har hun mødt en del spanske mænd, og på trods af de mange år i Syden har kulturforskellene stadig kunnet mærkes.
“Jeg synes, spanske mænd er rigtig lækre, men jeg har ofte følt mig som den voksne. Nærmest mor-agtig til tider. Og her taler vi om mænd i 40-års alderen. De får stadig mad hjemmefra, taler med deres mor tre gange om dagen og låner sågar stadig penge af deres forældre. Det er pinligt, synes jeg.”
I Spanien kædes frihed og sex ofte sammen, en konstant flirten ligger altid i luften, og specielt unge piger klæder sig meget udfordrende. Og set med skandinaviske øjne kan det virke besynderligt. Her peger Rikke Lunding på tre årsager til, at det ser ud, som det gør. Franco, krisen og klimaet.
“Datingkulturen er helt sindssyg i øjeblikket. Specielt inden for de sidste seks år er der sket en ændring. Unge piger viser jo så meget røv, at de lige så godt kunne gå i trusser. Men jeg tror, krisen har frataget mange spaniere deres økonomiske grundlag og frihed, og dét at se lækker ud og have sex bruges til at udfylde det tomrum, som er opstået. Og så ligger det også i kulturen, at de efter Franco har fået lov til at slå sig løs. Jeg kan godt sætte mig ind i situationen, men jeg synes, der er noget tomt over det. Varmen og solen spiller selvfølgelig også en stor rolle.”
Rikke Lunding er i dag single. Og for hende er to lejligheder og et par ugentlige dates det perfekte forhold. Dét at skulle bo med en mand er ikke et specielt stort ønske. Ligesom børn aldrig har været det.
“Jeg har aldrig villet være mor. Jeg kan godt lide børn, og de mennesker, jeg respekterer mest i verden, er mødre. Men jeg er for egoistisk – og jeg gider simpelthen ikke have chokoladefingre på mit tøj,” siger hun og bryder ud i latter.
“Haha! Nu tror folk, jeg er den koldeste skid.”
 
Eventyret om Fínd de Luxe ender med begyndelsen på et nyt
Rikke Lunding vil altid være spanier. Men behovet for forandring og afsavnet til familien har betydet, at hun om fire måneder drejer nøglen om og sætter kursen nordpå.
“Jeg flytter tilbage til Danmark for at være sammen med familien. I en alder af 47 år kan jeg mærke, at det er det, den her sjæl har brug for nu. En ting, som det at kunne tage over til min søster og drikke et glas vin, glæder jeg mig til. Det har jeg ikke kunnet i 27 år. Og så jeg har brug for at stå på et tog igen og stige af på en ukendt perron uden at vide, hvad der sker. Jeg tager “hjem” til et fremmed land. Det bliver et kulturchok – og så bliver det sindssygt hårdt at komme hjem i januar og februar.”
Rikke Lunding begynder et nyt liv i Danmark, men en del af hendes sjæl vil altid være fæstnet i Spanien. For huset i Benalmádena Pueblo beholder hun. Og selvom det skal lejes ud, så kommer et salg aldrig på tale.
“Det kan jeg ikke sælge. Det er jo mit hjem.”
Inden hun rejser i januar, håber hun dog på at finde den rette til at overtage Fínd de Luxe, så døren forsat vil være åben til fortiden.
Månedens profil, Rikke Lunding, har desuden givet inspiration til denne måneds udgave af ‘sjæl og charme i Málaga’.
Af Foto & tekst af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.