Det danske magasin i Spanien
Der hvor kragerne vender – Familien Donsø: Et liv med fodbold, flamenco og fælles beslutninger

Der hvor kragerne vender - Familien Donsø: Et liv med fodbold, flamenco og fælles beslutninger

IMG 9453
 
Tredje del af en serie om danskere, der har bosat sig væk fra de traditionelle danskerområder i Sydspanien.
 
På en bakketop lidt uden for byen Vejer de la Frontera ligger restaurant Patría. Det lille lokale spisested tilhører familien Donsø, der består af Thomas på 43 år, Åse på 40 år, Thea på 12 år og den yngste i flokken David på 9 år. De flyttede fra Danmark til Costa de la Luz i februar 2005 for at udleve drømmen om at åbne et hotel i Sydspanien. Livet i Spanien blev en realitet, da Åse ved et tilfælde kørte forbi en dengang nedslidt landsbyrestaurant, og drømmen om et hotel blev til restaurant Patría.
Eftermiddagssolens varme stråler rammer den hvide facade og vækker det lille landsted, der danner rammen om familien Donsøs drøm og hjem, til live. Fra restauranten er der udsigt over Atlanterhavet, der med sine voldsomme bølger og rå natur tiltrækker surfere fra alle egne af verden. Naturen her leder tankerne tilbage til den danske vestkyst, og for en stund virker Sydspanien ikke så langt væk fra det kolde nord. At verdener smelter sammen på Costa de la Luz er måske det, der beskriver stedet bedst. Kysten mellem Gibraltar og Portugal er gennem århundreder blevet påvirket af forskellige kulturer, nationaliteter og historier. Det er her, Europas ældste havneby, Cadíz, ligger, hvorfra Columbus i sin tid satte sejl for at finde søvejen til Indien. Han drog af sted for at udleve en drøm og endte med at finde en ny verden. Det samme gjorde familien Donsø. I deres tilfælde førte drømmen om et hotel i Sydspanien dem til landsbyen Patría. Her fandt de en verden, hvor Nord og Syd smelter sammen både kulinarisk, kulturelt og familiært. La Danesa har mødt familien til en snak om familielivet i Spanien og om fremtiden.

 
En anderledes restaurant i en spansk landsby
Det er næsten ni år siden, familien Donsø flyttede til Costa de la Luz, og de kan se tilbage på et liv i Spanien, der har været præget af udfordringer, kaos, kærlighed og succes. I dag er restauranten kendt i området og ofte fyldt op. Men det har taget tid og kræfter at nå hertil, fortæller Thomas Donsø.
“Det er svært at starte fra bunden i et land, hvor du intet netværk har. Folk er ofte kommet ind, har kigget sig rundt og er gået igen. Vores menukort ligner jo ikke ligefrem de traditionelle spanske med kødboller, croquetter og blæksprutteringe, så i begyndelsen vidste folk, hverken hvad vi serverede, eller hvem vi var”.
Den tid er dog ovre nu, og restauranten er kendt blandt mange internationale og spanske rejsende. De nordiske traditioner, den sydspanske kultur og de lækre råvarer, der nøje udvælges på markeder og hos lokale fiskehandlere og slagtere, har været med til at sætte restaurant Patría på landkortet.
“Vi forstår slet ikke, at spanierne ikke udnytter de mange råvarer, der findes her i landet. Vi er eksempelvis den eneste restaurant i området, der bager vores eget brød. En naturlig ting, hvis man er i Danmark, men det er nærmest ikke eksisterende i Spanien. En lille detalje, som vores kunder sætter stor pris på,” fortæller han.
Det danske islæt er tydeligt, når man ser på den lille familie og restauranten, der også fungerer som deres hjem. I forhaven byder et hvidt gyngestativ gæsterne velkommen og vidner om, at her er børnene en integreret del af restauranten. Mens gæsterne spiser middag i udestuen, kan Thea og David spille fodbold i baghaven, gynge i forhaven eller hjælpe til i restauranten, som de også ofte gør.
 
IMG 9427
 
Danske forældre, spanske børn
Mens middagen står på bordet, kommer Davids ven over for at spille fodbold. En sport, der som for så mange andre unge drenge er det vigtigste i hans liv. David holder med F.C. Barcelona af hele sit hjerte, og fremtidsdrømmen er at spille for det spanske landshold. Sker det ikke, har han dog en nødplan. Som han engang sagde til sin mor: “Hvis jeg ikke er god nok til det spanske landshold, kan jeg altid komme på det danske.”
Thea har også taget den spanske kultur til sig og danser flamenco et par gange om ugen. Hun deltager i konkurrencer og optræder med de andre flamencodansere, og både hun og David har svært ved at forestille sig at skulle flytte tilbage til Danmark en dag. For selvom det er hyggeligt at være i Danmark et par gange om året, så er det i Spanien, de har deres venner, deres hverdag og deres hjem.
At børnene skulle integreres helt i det spanske samfund har været et bevidst valg fra første dag, de kom til Spanien:
“Der var ingen tvivl om, at de skulle i den lokale skole, selvom det var lidt skræmmende at aflevere dem et sted, hvor de ikke kunne sproget. Men de kom hurtigt efter det, og snart var de meget bedre end os til spansk,” fortæller Åse.
Generelt har det sproglige været en udfordring for Åse og Thomas, og i begyndelsen fik de hjælp fra deres spanske naboer, som gerne brugte en hel dag på politistationen for at agere tolk. Noget, der har sat tankerne i gang hos de to tilflyttere.
“Vi er blevet meget overvældet over den hjælpsomhed, vi har mødt her. Hvornår har vi eksempelvis selv tilbudt vores nye udenlandske naboer i Danmark at tage med på kommunekontoret for at hjælpe med at udfylde papirerne? – Aldrig. På det punkt kunne danskerne godt lære lidt af spanierne,” pointerer Thomas.
 
IMG 9410
 
Et liv i Spanien skal være et fælles ønske
På trods af den hjertevarme, familien er blevet mødt med af lokalsamfundet, kan Thomas og Åse godt savne Danmark.
“Man bliver aldrig inviteret indenfor i et spansk hjem. På det punkt er de meget private, og man kan godt savne den hygge, der er forbundet med en hjemmemiddag sammen med gode venner. Desuden er kønsrollerne stadig delt meget op, og det kæmper vi lidt med, nu hvor Thomas er kok – en mand laver jo ikke mad i Spanien,” siger Åse. Selvom hverdagen kan byde på afsavn og kulturforskelle, har familien dog ingen planer om at vende tilbage til Danmark foreløbig. Restauranten kører, og de er inde i en periode, hvor der er kommet lidt mere ro på. At hele projektet er endt som en succes, hænger ifølge parret sammen med, at det har været en fælles beslutningen hele vejen igennem.
“Hvis den ene af os ville hjem til Danmark igen, så var vi rejst,” lyder det.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.