Det danske magasin i Spanien
Der hvor kragerne vender december 2013

Der hvor kragerne vender december 2013

LarsHelbro2
 
Første del af en serie om danskere, der har bosat sig væk fra de traditionelle danskerområder i Sydspanien.
 
Et hjerte af sten, en vanvittig beslutning og et nyt liv
For under et år siden ændrede Lars Helbros liv sig radikalt, da han mødte en spansk kvinde i Frankrig. Det har fået ham til at bytte Drejø i Danmark ud med Vilopriu nær Girona.
En workshop nær Bordeaux i det sydvestlige Frankrig har ændret 59-årige Lars Helbros liv. Han underviste i at bygge stenovne på workshoppen, og han havde slet ikke regnet med, at han skulle møde sin store kærlighed. Men helt uventet mødte han spanske Rosi.
“Det var egentlig et kort møde, for jeg var på arbejde, og Rosi var kun på et kort visit. Da workshoppen var slut, gav vi hinanden de obligatoriske kindkys og sagde egentlig farvel, men 10 minutter efter mødtes vi for at sige farvel igen. Det udmøntede sig i et kys på munden, og jeg fik en seddel med hendes e-mail-adresse,” fortæller Lars Helbro og fortsætter.
“Lidt senere på dagen kom en mand fra Tibet, som tilfældigvis dukkede op og gav mig en lille sort sten. Hvad er det, spurgte jeg. I området omkring Bordeaux er alle sten hvide, så den skilte sig? ligesom ud. Det var tydeligt, at den var hjerteformet. Manden fra Tibet fortalte, at han fandt den der, hvor Rosi og jeg havde kysset hinanden.”
Lars Helbro skrev en e-mail til 46-årige Rosi, og 14 dage efter stod han i Girona i det nordøstlige Spanien, hvor Rosi boede.
 
Blind, døv og et nyt liv
Da Rosi kom ind i Lars Helbros liv, var det som at se lyset for enden af tunnelen, for før han og Rosi fandt sammen, var Lars Helbros tilværelse langt fra en dans på roser.
“Jeg havde en depression, for mit syn var blevet dårligere og dårligere på grund af nethindeløsninger på begge øjne. Det påvirkede min tilværelse, og jeg var ret langt nede. Jeg havde fået behandlinger i Danmark, men de havde glemt at følge op på det, så det var kun blevet værre og være,” fortæller han.
Rosi skulle dog vise sig at være redningskvinden.
“Hun tog mig med til en privat øjenklinik i Barcelona, hvor jeg blev opereret, og otte dage efter kunne jeg se igen. Det var som at få et helt nyt liv.”
I Danmark kunne Lars Helbro egentlig få førtidspension, men han er mere end glad for, at han endte med at få arbejdsevnen og synet tilbage.
“Det har groft sagt kostet mig 220 euro at få mit liv tilbage,” siger han og fortsætter.
“Jeg kunne ikke se noget, og jeg følte mig også døv, for jeg kunne ikke spansk. Alligevel har flytningen til Spanien betydet enormt meget. Jeg gik fra at have en depression, hvor jeg følte mig døv og blind til at få det godt. Depressionen forsvandt nærmest med det samme, da jeg kom til Spanien, og samtidig kunne jeg se igen. Sproget kan jeg stadig ikke, men det skal jeg fandeme til at lære,” siger Lars Helbro, der heldigvis kan kommunikere på engelsk med Rosi.
 
IMG 0025
 
En vanvittig beslutning
Rosi boede egentlig i Girona, hvor hun arbejder som jurist, med sine to drenge på 13 og 15 år. Men da forholdet til Lars Helbro udviklede sig, besluttede de sig for at flytte sammen i den lille by Vilopriu, hvor de har langtidslejet et 330 år gammelt hus midt på torvet i den lille by 25 km nord for Girona. Før Lars Helbro begyndte forholdet til Rosi, nød han ø-idyllen på den lille ø Drejø i Det Sydfynske Øhav. Så det er noget af en beslutning, som Lars Helbro har taget.
“Det er sgu da en vanvittig beslutning at flytte fra trygge Drejø til Girona, som er et stort rod og et sted, hvor jeg ikke kan sproget og ikke kan finde rundt,” siger han.
Det er dog ikke tilfældigt, at valget faldt på Vilopriu.
“Jeg elsker den spanske kultur, hvor man mødes udenfor hjemmet. Livet i Vilopriu minder om det på Drejø, hvor alle kender alle. Jeg er ikke til de store samfund, hvor man ikke mødes med andre og knap nok siger hej til hinanden.”
 
Rosi er grunden
Overgangen fra dansk til spansk bopæl er dog ikke overstået helt endnu, for Lars Helbro lever en pendler-tilværelse, hvor han rejser mellem Drejø og Vilopriu. Det er der flere grunde til. Bland andet har han stadig masser af arbejde i Danmark.
“Jeg kunne godt tænke mig at flytte fast til Spanien, og det er helt klart planen, at det sker. Men jeg skal lige have styr på det sidste,” siger Lars Helbro.

“Det har intet med skattefordele at gøre, for jeg har altid betalt min skat med glæde, og det er jo i min alder, at jeg begynder at få brug for pengene i sundhedsvæsnet,” siger han.
Den største grund er i stedet noget helt andet.
“Rosi.”
Sådan lyder det korte svar, men alligevel kan Lars Helbro uddybe.
“Jeg har rejst rundt i Danmark og boet hos mange familier i en uge ad gangen, mens jeg har bygget ovne, og nu har jeg også et behov for at se, hvordan mennesker lever udenfor lille Danmark,” siger han og fortæller, at han ikke ved, hvornår adressen permanent er i Vilopriu.
“Nu er jeg både i Spanien og i Danmark. Jeg føler mig genfødt, og jeg føler mig som en nyfødt, der skal til at lære det hele forfra, og det er herligt.”
Af Kasper Ellesøe

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.