Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Dagens spanske nyheder den 26. november 2012:


Forslaget skal udvide opholdsretten til to år for ikke-EU-borgere, såsom russere eller kineserne, der investerer mere end 160.000 euro

Lovligt ophold til ikke-EU boligkøbere i Spanien
Der er ikke noget som en illegal indvandrer med penge. I hvert fald ikke i Spanien takket være regeringens nye strategi for at genoplive markedet for fast ejendom. Forslaget er at ændre udlændingelovgivningen ved at give lovligt ophold til ikke-EU-borgere, der køber en ejendom i Spanien for mere end 160.000 euro.
Sekretær for ’State for Commerce’, Jaime García-Legaz, annoncerede projektet, selvom premierminister, Rajoy understregede, at der endnu ikke var ”truffet en beslutning”.
Øjeblikkeligt var der en reaktion fra andre politiske partier, fagforeninger og indvandrerorganisationer, der beskrev planerne som ”mærkelige” og ”usandsynlige”.
García-Legaz forklarede, at reformprocessen vil blive sat i gang inden for et par uger, og at han anså 160.000 euro-tærsklen for at være ”afbalanceret” med hensyn til regeringens mål.
”Vi kan ikke etablere en lavere prisgrænse, fordi det vil skabe en massiv efterspørgsel efter opholdstilladelse, fordi ejendom kan ses som en undskyldning for at få en opholdstilladelse,” understregede han.
En investering i 160.000 euro-grænsen vil give køberen ret til et lovligt ophold i en periode på to år.
Mariano Rajoy sagde, at regeringens hensigt var at ”sætte boliger til salg på markedet til rimelige priser og ikke urimelige priser som førhen”.
”Vi er nødt til at sælge ejendomme for at genoplive byggesektoren. Ikke at bygge 900.000 ejendomme om året, som de gjorde i 2006 og 2007, men det er vigtigt, fordi det giver en masse mennesker arbejde,” sagde premierministeren.
Foranstaltningen har til formål at tilskynde investorerne fra vækstøkonomier som Rusland og Kina. Ifølge García-Legaz er der allerede stor efterspørgsel efter ejendomme i Spanien på disse markeder.
Reformen vil gavne investorer, der betaler for en ejendom med det samme som dem, der tager et realkreditlån.Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (t.h.) og udenrigsminister José Manuel García-Margallo forklarer,
hvordan Spanien nu gør regnskabet op med de eksilerede jøder.

Efterkommere af udviste jøder tilbydes statsborgerskab
Alle efterkommere af de jøder, altså de sefarder der i 1492 og årene umiddelbart derefter blev udvist af Spanien, kan nu få spansk statsborgerskab. Det gælder uanset, hvor de bor, når de kan bevise deres tilhørsforhold ved f.eks. efternavn, sprog, stamtræ eller brugen af spanske traditioner.
Det er den spanske justitsminister, Alberto Ruiz-Gallardón, og udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, begge PP, der har offentliggjort regeringens tiltag omkring de spanske jøder og jøder generelt, da det desuden er blevet strafbart at fornægte og banalisere holocausten under Anden Verdenskrig.
I 1982 blev det vedtaget, at sefarder kunne få spansk statsborgerskab, når de havde opholdt sig to år i landet, men nu gælder reglen også, hvis de bor i et andet land, ligesom deres børn og ægtefæller har samme rettigheder.
Man regner med, at der alene er omkring 250.000 jøder, som den dag i dag taler ladino, deres version af det spanske sprog, som de har holdt i live siden det 15. århundrede. De bor spredt i en række forskellige lande, i Nord- og Latinamerika, Nordafrika og i Mellemøsten, heriblandt i Israel og i Tyrkiet. Ingen kender dog det præcise antal af efterkommere, ligesom det er uvist, hvor mange der nu – 520 år efter at deres forfædre blev udvist – har et ønske om at få spansk statsborgerskab.


Spaniens statsminister, Mariano Rajoy, mødtes med Tysklands kansler, Angela Merkel, i Bruxelles.

Rajoy tilfreds med intet resultat
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), har givet udtryk for tilfredshed, efter EU-lederne i fredags ikke lykkedes at nå til enighed om budgettet for årene 2014-2020. Han mener, at Spanien faktisk står bedre efter møderne, end før de begyndte. Dengang så det ud til, at landet skulle miste omkring 20 milliarder euro i landbrugsstøtte og tilskud til udvikling i regionerne, hvilket ville gøre Spanien til bidragsyder til den fælles kasse for første gang i historien.EU’s formand, Herman Van Rompuy, havde skåret 80 milliarder euro af budgettet på en billion euro, men det var ikke nok for hverken Tysklands kansler, Angela Merkel, eller Storbritanniens statsminister, David Cameron, der kræver yderligere reduceringer på hhv. 100 og 200 millioner euro.
Og yderligere reduceringer ville sandsynligvis skulle findes i netop landbrugs- og udviklingsstøtten, hvilket kunne reducere Spaniens tilskud yderligere, hvorfor Rajoy er godt tilfreds med, at forhandlingerne ingen vegne førte.
Samtidig har Europakommissionen meddelt den spanske regering, at Spanien bør stoppe med at bruge EU-støtten på at anlægge veje og anden infrastruktur og i stedet investere i jobskabelse ved at stimulere og modernisere små og mellemstore virksomheder.
”I Spanien har man investeret meget i infrastruktur. Noget af det har været nyttigt, i andre tilfælde diskutabelt. Men hvad der ikke er investeret i, er mennesker eller mindre virksomheder,” citerer El País EU’s kommissær for regionale anliggender, Johannes Hahn.


Det catalanske flag vejrer stadig højest i den nordøstlige region.

Nationalistiske nederlag og sejre i Catalonien
Søndagens valg til det lokale, catalanske parlament var præget af, at regionens ledende parti, CiU, i september vedtog en resolution, der skulle føre til en folkeafstemning om en eventuel selvstændig catalansk stat.
Partiets leder, Artur Mas, havde udskrevet valg i utide i håbet om at opnå absolut majoritet i parlamentet for dermed, at kunne virkeliggøre en sådan afstemning indenfor de næste fire år.
Inden gårsdagens valg havde det nationalistiske parti 62 ud af parlamentets 135 sæder.
Det gik dog slet ikke, som Mas havde forventet, faktisk gik CiU tilbage med 12 mandater til bare 50, hvormed det dog stadig er det største parti i regionen.
Det andet store uafhængighedssøgende parti, venstrefløjskoalitionen ERC, gik derimod frem med 11 mandater og har nu 21, og dermed har nationalisterne samlet set stadig majoritet i parlamentet og forventes at danne en koalitionsregering.
Det samlede resultat blev: CiU 50 (-12), ERC 21 (+11), PSOE’s catalanske gren PSC 20 (-8), PP 19 (+1), ICV-EUiA 13 (+3), C´s 9 (+6), CUP 3.
Solidaritat Catalana (SI) mistede sin repræsentation.
Valgdeltagelsen var på 67 procent, og det mudrede resultatet er et tegn på, at catalonierne er splittede i spørgsmålet om uafhængighed, selvom kun 28 procent af stemmerne gik til partier, der er modstandere af en afstemning om et selvstændigt Catalonien.
Artur Mas udtalte da også i nat, at han ikke planlægger at stoppe processen mod uafhængighed.


Underholdning for små og store i kongrescentret.

Juleshows i Marbella
De kommende helligdage byder på flere shows for børn og voksne i kongrescentret Palacio de Ferias, Congresos y Ecposiciones de Marbella.
– 2. december kl. 18.00
Héroes y Princesas. En musical gennem nogle af de mest kendte fortællinger som Junglebogen, Skønheden og Udyret m.fl. Entré 12 euro ved forudbestliing, 15 euro ved indgangen.
– 6. december kl. 18.00
El Mundo Mágico. Et show for hele familien. Entré 8 euro ved forudbestliing, 12 euro ved indgangen.
Samlet pris for alle tre forestillinger er 50 euro.
– 23. december kl. 18.00
El Reino Encantado med numre fra Disney sunget af Gisela.
– 3. januar kl. 18.00
Ballet Clásico de Moscú sobre Hielo, klassisk ballet fra Moskva på is.
Yderligere information og reservationer via www.marbellacongresos.com eller 952 828 244.

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

Helligdage
6. december: National helligdag, Día de la Constitución (Grundlovsdag).
8. december: National helligdag, La Inmaculada Concepción (Religiøs helligdag).
Benalmádena
Indtil 16. december
En udstilling af Goyas malerier og gravørkunst kan ses i Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa. Tlf.: 952 562 820.
7. december kl. 22.00
Flamencoshow med La Choni Cía. Flamenca fra Sevilla i Sala Fortuna på Hotel Torrequebrada. Entré fra 10 euro på www.elcorteingles.es.
Estepona
28. november kl. 19.30
Cudeca afholder velgørenhedsarrangementet The Think Pink Event på Tikitano Beach Restaurant. Underholdning af Rat Pat og Frankie Valentine samt flere tiltag for at indsamle midler til cancerorganisationen. Middag a 30 euro.
Mere information og tilmelding kan ske på tlf. 697 266 880 eller 690 083 113.
Frigiliana
29. november – 12. januar
Kollektiv juleudstilling kan ses på Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.
Fuengirola
4. december kl. 19.00
Odd Fellow Broderloge Costa del Sol har møde i Edificio Bourgainvilla, Avenida de los Boliches 108.
8. december kl. 20.00
VM-kvalifikationskampen i professionel supermellemvægtsboksning mellem
Mikkel Kessler og Brian Magee på storskærm i restaurant Casa Danesa/Club Danes,
Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2.2 – tlf. 952 475 151.
8. december kl. 20.00, 9. december kl. 19.00

Jazzbandet The New Orleans Jump Band spiller på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.Málaga
Indtil 10. februar
Udstilling af grotesk kunst, El factor grotesco, kan ses på Picasso-museet, Museo Picasso i Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.
Indtil 20. januar
Guggenheim Museet i New York har udlånt Picassos maleri Langosta y Gato fra 1965 til Museo Picasso, på Calle San Agustín. Se med på www.museopicasso.org.
28. november – 2. december
Raphael giver koncert på Teatro Cervantes. Varierende tidspunkter. Entre fra 15 euro på www.unientradas.es.
7. december kl. 22.30
Koncert med El Barrio i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 30 euro på www.malagaentradas.com.
8. december kl. 18.00
Málaga CF tager imod Granada på La Rosaleda.
9. december
Maraton i Málaga, III Maratón Ciudad de Málaga. Mere information på www.maratonmalaga.info.
Marbella
Indtil 28. november fra kl. 20.00
Kunstudstillingen Cero Arte med værker af Todd White, Antonio Iannicelli, Nigel Cook og James Blinkhorn på Casino de Marbella, Nueva Andalucía. Læs mere: www.casinomarbella.com.
8. december kl. 21.00
Dúo Ludwing spiller værker af Beethoven og Brahms i Centro Cultural San Pedro. Entré fra 20 euro. Se mere på www.musicaconencanto.org.
Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Indtil 3. december
Kunstudstilling af handikapforeningen A.D.I.M.I. i Casa de la Cultura, Las Lagunas.
1. og 14. december kl. 19.00
International julekoncert med TIMS. Den 1. på kommunekontoret La Cala, den 14. på rådhuset i Mijas Pueblo. Entré kan bookes på 952 589 010.

Dagens spanske nyheder den 19. november 2012:

Statsminister Mariano Rajoy, under weekendens topmøde, Cumbre Iberoamaricano i Cádiz, finder EU’s forslag uacceptabelt.

Spanien skal nu bidrage til EU
Spanien lider som bekendt under stadig, større arbejdsløshed, underskud på statsfinanserne, højere priser og en lang række andre plager. Men ikke nok med det skal Spanien for første gang nu modtage mindre fra EU, end det landet betaler, hvormed man kommer til at bidrage til den fælles europæiske kasse.
Ifølge Unionen vil Spanien i årene 2014 til 2020 miste omkring 20 milliarder euro i diverse tilskud.
Nyheden kommer, som bruttonationalproduktet ser ud til at falde med 1,5 procent i indeværende år og også det næste, mens arbejdsløsheden har passeret de 25 procent, og muligheden for en anden, tilsyneladende uønsket, hjælpepakke fra Eurozonen lurer.
Det eksakte beløb, som Spanien skal modtage i løbet af de kommende år er dog ikke endeligt afgjort, og der forventes en heftig debat om sagen på det kommende EU-topmøde. Beløbets størrelse afhænger af, hvilke år, der sammenlignes med for at komme frem til de rette tal, og her ønsker Spanien ikke, at EU skal fortage sine sammenligninger med årene 2009 og 2010, hvor krisen endnu ikke havde bidt sig så hårdt fast, men med de seneste to år. Men at få EU til at ændre parametrene vil kræve en usædvanlig diplomatisk indsats, og kilder tæt på sagen mener ikke, at det er realistisk, skriver dagbladet El País.
De 20 milliarder euro svarer til omkring to procent af Spaniens bruttonationalprodukt.
Nedskæringerne i EU-støtte forventes at skulle findes på to områder. Det første er udviklingsstøtten, der skal mindske de regionale forskelle, og den kan komme til at falde med omkring 30 procent. Det andet område forventes at blive landbrugsstøtten, som forventes at falde med ca. 17 procent.
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), afviser EU-kommissionens planer om at mindske støtten til Spanien.
”Uacceptabelt,” sagde han under weekendens spansk-latinamerikanske topmøde, Cumbre Iberoamaricano, der blev afholdt i Cádiz.

 


Mellem 350.000 og 400.000 spanske boligejere har de seneste fire år været tvunget til at forlade deres hjem.

Regeringens lettelser omkring udsættelser er utilstrækkelige
Den spanske PP-regering har netop vedtaget et nyt regelsæt omkring udsættelser, hvormed boligejere, der ikke kan afdrage på deres boliglån, skal kunne få et pusterum før, at de smides på gaden.
Men de nye regler er ikke gode nok, mener flere heriblandt landets tre foreninger for dommere, hvis opgave er at fastholde loven og beordre de betrængte boligejere smidt ud.
De nye regler dikterer, at boligejere kan få to års henstand på lån, hvis de opfylder bl.a. følgende krav:
Husstandens årlige indkomst må ikke overstige 19.200 euro.
Over 50 procent af indkomsten skal gå til afdrag på lånet.
Husstande med mindst tre børn kan komme i betragtning uanset indkomst, modsat husstande med færre børn.
Enlige forældre med to børn vil blive tilgodeset, men ikke hvis de kun har et barn.
Pensionister er udelukket, med mindre de er forsørgere.
Reglerne gælder kun, hvis en beslaglagt bolig tilfalder en bank eller andet pengeinstitut, men altså ikke hvis en tredje part er involveret.


Regionerne forbereder de største omkostningsbesparelser i demokratisk historie

Ti ud af de 17 regionale regeringer har fremlagt deres budgetter for 2013, hvilket afslører bestræbelser på flere nedskæringer end de sidste to år. Den samlede reduktion af budgetterne i 2012 var i gennemsnit på seks procent. Det er den største indsats for at begrænse omkostningerne i Spaniens demokratiske historie. 10 regioner, som omfatter gældsplagede Valencia og Castilla-La Mancha, vil have 6,7 milliarder euro mindre at spendere. Målet er at opnå det regionale underskud på 0,7 procent af den spanske BNP, som blev fastsat af den spanske statsminister, Mariano Rajoy, tilbage i juli måned i år. Spaniens regioner har været under omfattende international kontrol, fordi unyttige udgifter har været foretaget under højkonjunkturen. Selvom det nationale underskud – som er kontrolleret af Madrid – er bragt ned, er analytikerne hele tiden opmærksomme på, om regionerne bidrager med en rimelig andel til det samlede tal for, at Spanien kan opfylde EU’s mål. De forskellige regioner har valgt forskellige omkostningsreducerede metoder for at opfylde målet. Nogle hæver skatterne for, at de offentlige tjenester består urørte, mens andre foretrækker det modsatte system for at undgå et større skattetryk på borgerne. Castilla-La Mancha er den region, der er dårligst til at opfylde målet om reducering af omkostninger, ligeledes gælder det for Murcia, selvom begge regioner har store planer om at skære en del procenter fra budgettet i 2013.

 


Den nuttede bjørn kan have levet i urskove i det, som i dag er Spanien.

Pandaer også i Spanien
De overnuttede pandaer er måske alligevel ikke kun en kinesisk dyreart, men kan meget vel have levet i Spanien. Dog for omkring 11 eller 12 millioner år siden.
I hvert fald i følge nogle palæontologer, som mener at have identificeret fossile rester efter den ældste panda, man nogensinde har fundet. Den ansvarlige palæontolog, Juan Abella fra Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid, har netop offentliggjort en artikel om fundet i et magasin, udgivet af den videnskabelige organisation PLOS.
Han fortæller, at fundet drejer sig om tænder og et kæbeben, som man altså kan sætte i forbindelse med den kinesiske panda, Agriarctos Beatrix, og det ændrer pandaens historie, som man gennem mange år havde troet, var et kinesisk anliggende. I 1940’erne gjorde man dog et lignende fund i Ungarn.
Abella tager et forbehold:
”Vi har ikke beviser nok til at bekræfte pandaens evolution eller til at forsikre, at der er tale om en direkte forfader, men vi kan sige, at fundet, vi har analyseret, stammer fra den samme art.”
Resterne af den formodede spanske panda blev fundet i 1990’erne i hhv. Zaragoza og Catalonien, områder som dengang var en slags regnskov eller urskov, men er først nu blevet analyseret.

 


Hvis man lige mangler en julegave til den, der ellers har alt?

Tip: Skinker og pølser i Benaoján
Charcuterivarer lyder måske ikke så spændende, at man vil køre adskillige kilometer efter det. Men nu er disse fødevarer jo noget helt specielt i det sydlige Spanien, og når man tænker i lufttørrende skinker af sortfodsgrise, pølser fremstillet af vildsvin, soltørret chorizo og lignende, tillægges fødevarerne en helt anden betydning.
Det mener man da også i bjergbyen Benaoján sydvest for Ronda, der den 8. og 9. december afholder Fiesta de la Chacina, hvor alle er velkomne.

 

Kiropraktor fejrer 25 års jubilæum
Vi har alle skavanker, store som små. En Panodil kan desværre ikke altid kurere smerten på lang sigt. Smerten lindres i en kortere periode, men så kommer den tilbage igen. Smerte kan skabe irritation og gener i hverdagen, som hos mange kan gå ud over både arbejdet og det sociale liv. Nu findes der heldigvis en løsning takket være en dygtig behandler som Mogens Dahl.
Han var den første kiropraktor i Andalusien og nu fejrer, har 25 års jubilæum. Klinikken Centro Quiropráctico har haft 25 succesfulde år i Fuengirola, og hele 60 procent af patienterne er spaniere. Da Mogens Dahl etablerede klinikken, regnede han med at patientgruppen hovedsageligt ville bestå af skandinaver og englændere, men rygtet om den nye behandlingsform spredte sig langsomt fra mund til mund. I dag kommer patienterne langvejs fra for at få en behandling hos Mogens Dahl, der i løbet af årene er avanceret indenfor kiropraktikken.
Mogens Dahl kom til Spanien i 1987. Han var 35 år og havde den gnist og personlighed, som var nødvendig for at slå igennem på et helt nyt marked. Og det må man sige, at den erfarne kiropraktor har haft stor succes med.
Mogens Dahl fejrer 25 års jubilæum som kiropraktor i Spanien, samt 30 års jubilæum som kiropraktor den 24, november. Jubilæet afholdes på klinikken i Fuengirola med åbent hus mellem kl. 12.00–15.00.


La Peña de Dinamarca arrangerer VM-tur til Sevilla med sightseeing

Januar byder på verdensmesterskabet i håndbold i Spanien. Med dansk deltagelse. Ulrik Wilbeks tropper med verdens bedste håndboldspiller, Mikkel Hansen, i spidsen, og indledes i skønne Sevilla mod Chile og Island – ikke mindst det sidste opgør bliver en interessant, nordisk affære.
La Peña-medlemmerne, Herdis Nysted og Poul Jensen, vil stå i spidsen for en tur til Sevilla for at opleve disse opgør og vise rundt i byen. Herdis kender byen ud og ind efter mere end 25 år i Spanien, og Poul har rejst til mange store sportsbegivenheder som OL og VM i fodbold. Begge besøgte verdensudstillingen EX 92 i Sevilla.
Turen finder sted fra den 15. til 17. januar, hvor der er lagt et tæt og interessant program for alle dage. Dette kan følges efter interesse. Hotel er reserveret og transport bliver privatbiler eller bus alt efter interesse. Det er en åben tur for alle.
Program tilsendes per mail ved henvendelse til næstformanden i La Peña de Dinamarca, Uffe Madsen, på sport@spaininvest.net.
For yderligere oplysninger Poul Jensen på 649 128 597.


Margrethekirken meddeler:

Som tidligere annonceret bibeholdes ”Syng julen ind” søndag den 2. december, men Lucia-optoget vil blive gennemført søndag den 9. december i forbindelse med gudstjenesten.
Vel mødt.

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

Helligdage

6. december:
National helligdag, Día de la Constitución (Grundlovsdag).

8. december:
National helligdag, La Inmaculada Concepción (Religiøs helligdag).

Benalmádena

Indtil 16. december
En udstilling af Goyas malerier og gravørkunst kan ses i Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa. Tlf.: 952 562 820.

Estepona

28. november kl. 19.30
Cudeca afholder velgørenhedsarrangementet The Think Pink Event på Tikitano Beach Restaurant. Underholdning af Rat Pat og Frankie Valentine samt flere tiltag for at indsamle midler til cancerorganisationen. Middag a 30 euro.
Mere information og tilmelding kan ske på tlf. 697 266 880 eller 690 083 113.

Frigiliana

Indtil 24. november
Hanne Varming og Christian Bozón udstiller skulpturer og raderinger i Galeria Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

Indtil 22. november
Malerier og skulpturer af Pedro Rodríguez ”Pedrín”, der er også er kendt for at have spillet en mindre rolle i filmen Night at the Museum II sammen med Ben Stiller, kan ses i Casa de la Cultura. Gratis entré.

4. december kl. 19.00
Odd Fellow Broderloge Costa del Sol har møde i Edificio Bourgainvilla, Avenida de los Boliches 108.

8. december kl. 20.00
VM-kvalifikationskampen i professionel supermellemvægtsboksning mellem Mikkel Kessler og Brian Magee på storskærm i restaurant Casa Danesa/Club Danes, Haza del Algarrobo, Ctra. de Mijas km. 2.2 – tlf. 952 475 151.

Málaga

Indtil 10. februar
Udstilling af grotesk kunst, El factor grotesco, kan ses på Picasso-museet, Museo Picasso i Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 20. januar
Guggenheim Museet i New York har udlånt Picassos maleri Langosta y Gato fra 1965 til Museo Picasso, på Calle San Agustín. Se med på www.museopicasso.org.

24. november kl. 20.00
Málaga CF tager imod Valencia på La Rosaleda.

28. november – 2. december
Raphael giver koncert på Teatro Cervantes. Varierende tidspunkter. Entre fra 15 euro på www.unientradas.es.

 

Marbella

Indtil 28. november fra kl. 20.00
Kunstudstillingen Cero Arte med værker af Todd White, Antonio Lannicelli, Nigel Cook og James Blinkhorn på Casino de Marbella, Nueva Andalucía. Læs mere: www.casinomarbella.com.

22. – 25. november
Julebasar, hvorfra overskuddet går til Caritas, afholdes i kongrescentret, Marbella Congresos.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Torremolinos

24. – 26. november
Vin- og madmesse. Feria del Vino y Alimentación Mediterránea kan nydes i kongrescentret. Se mere på www.feriadelviniydo.com.

 

Dagens spanske nyheder den 12. november 2012:


Demonstrationer imod de 350.000 udsættelser er blevet et almindeligt syn i de spanske byer.

Nu skal der gøres noget ved de ekstremt mange udsættelser
Over 350.000 spanske boligejere har de seneste fire år været tvunget til at forlade deres hjem. Smidt ud fordi de ikke har kunnet betale afdragene på deres boliglån.
Det har medført en lang række sociale problemer og personlige traumer, og i sidste uge valgte endnu en boligejer, der stod over for at miste sin bolig, at begå selvmord. Det er det andet tilfælde. Denne gang var det en 53-årig kvinde i Barakaldo i Baskerlandet, der valgte at springe ud fra et vindue på sjette sal, frem for at blive hjemløs, efter en domstol havde beordret hendes udsættelse.
Ifølge den aktuelle spanske lovgivning kan banken eller pengeinstituttet beslaglægge boligen, hvis låntageren ikke betaler afdragene, og de kan fortsætte med at opkræve afdragene, indtil hele lånet er betalt tilbage.
Dommerne, hvis opgave selvfølgelig er at håndhæve loven, også på vegne af pengeinstitutterne, er de seneste uger blevet mere højlydte i deres krav om at stoppe de mange udsættelser. Senest er det dommeren fra netop Barakaldo, Juan Carlos Mediavilla, der har udtalt, at regeringen bør ændre lovgivningen.
”Reglerne må ændres, så vi dommere kan behandle disse sager bedre,” udtaler han bl.a. til dagbladet El País.
Det har fået regeringspartiet, konservative PP, til at fremskynde planerne om en ordning, som skal hjælpe låntagere i problemer. Et særligt tiltag vil sandsynligvis blive at udvide afdragsfrie perioder for specielt udsatte, som f.eks. de mange arbejdsløse.
I dag, mandag, vil PP forelægge et udkast til ordningen, som oppositionspartiet PSOE ønsker indført med tilbagevirkende kraft, ligesom de har anmodet pengeinstitutterne om at stoppe alle de udsættelser, der måtte være undervejs.
To pengeinstitutter, Kutxabank og Caja Laboral, har allerede imødekommet sidstnævnte anmodning, i første omgang indtil man kender ordlyden på de eventuelt nye regler.

 


Ingen ved præcist, hvor omfattende strejken 14N bliver.

Generalstrejke 14. november
Onsdag den 14. november er store strejkedag i hele landet.
De to største fagforeninger, CCOO og UGT, opfordrer alle arbejdstagere til at nedlægge arbejdet i protest mod den store arbejdsløshed og de mange nedskæringer.
Præcist hvor omfattende strejken bliver, er uvist. Men man kan forvente, at i hvert fald offentlige kontorer vil være lukkede. På skoler og hospitaler vil der være en minimal ydelse, ligesom mellem 20 og 40 procent af den planlagte offentlige transport vil blive gennemført.

 


Arbejdsløsheden i Málaga-provisen nu på over 200.000.

Over 200.000 er igen arbejdsløse
I oktober gik 8.295 arbejdspladser tabt i Málaga. Halvdelen af dem der, blev skabt i de fem måneder af turistsæsonen.
Provinsen oplever efter turistsæsonen et enormt tab af arbejdspladser. Der var håb om, at tingene var ved at blive bedre. Tal, som lige er udgivet, viser, at 8.295 flere mennesker er registreret som ledige i oktober: Dette er den værste stigning, siden krisen begyndte, specielt siden oktober 2008. I Andalusien er mere end 25 procent af de nyligt arbejdsløse fra Málaga-provinsen. Med denne seneste stigning har provinsen igen passeret det frygtede tal på 200.000: Der er nu 205.275 mennesker på udkig efter arbejde.

 


Byrådets talerør.

Underslæb på Fuengirola Tv
En ansat på Fuengirolas lokale Tv-station, Fuengirola Tv eller bare FTV, og hendes tidligere ægtefælle er nu anklaget for underslæb.
Den første er stationens bogfører, som hver måned skulle have overført 1.000 euro til sin egen konto, hvilket skulle være løbet op i omkring 40.000 euro. Senere er også hendes tidligere ægtefælle kommet i myndighedernes projektører.
Stationen er kendt som byrådets og specielt den konservative borgmester Esperanza Oñas talerør, og ifølge www.fuengirolaalminuto.com er næsten 90 procent af sendetiden fyldt op med interviews og programmer omkring netop byrådsmedlemmernes gøren og laden.
Det var dog under en revision, foretaget efter anmodning fra kommunen, at man fandt frem til de to personer, som nu er anklaget, og ifølge Diario Sur var det borgmester Oña, som overgav sagen til politiet.

 


Málaga vil have flere turister til byen.

Ny aftale med britiske flyselskaber skal bringe flere turister til Málaga
Málagas rejsemyndigheder skal til World Travel Market i London med den intention at udfylde de åbne huller, der er på markedet. Gennem flere år har Málaga været fremme som storbyferie, og nu er målet at imødekomme en stigende efterspørgsel på storbyture blandt beboerne i det centrale og nordlige England samt Skotland. Byrådsmedlem, Damián Caneda, meddelte, at de var kommet til en samarbejdsaftale med flyselskabet Jet2, som skal underskrives ved begivenheden i London. Til næste år vil byen og flyselskabet gå sammen om at gennemføre kampagner for at fremme storbyferiepakker herunder fly og hotel i Málaga. Damián Caneda konstaterede at den typiske britiske turist i Málaga er i alderen 56 og 65 år med en interesse for kultur. I år har ca. 54.000 britiske besøgende opholdt sig på et hotel i byen. Det er syv procent højere end sidste år.

 


Teatro Cervantes konverteres til skøjtebane.

Kryds i kalenderen: Nøddeknækkeren på is på Cervantes
Eventyret Nøddeknækkeren af E.T.A. Hoffmann, omskrevet af A. Dumas og konverteret til ballet af P.I. Tjajkovskij, opføres i december af The Imperial Ice Stars på is på Teatro Cervantes i Málaga. Showet, der varer omkring to timer og 20 minutter, er iscenesat af bl.a. en af verdens bedste koreografer af kunstskøjteløb, Tony Mercer, og den firedobbelte OL-vinder Evgeny Platov.

12. december kl. 21.00.

13. december kl. 21.00.

14. december kl. 19.00 og 22.30.

15. december kl. 18.00 og 21.30.

16. december kl. 17.30 og 21.00.

17. december kl. 21.00.

18. december kl. 21.00.

Mere information kan findes på www.teatrocervantes.com, og entré fra 15 euro kan købes på www.unientradas.es.

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

Helligdage

6. december:
National helligdag, Día de la Constitución (Grundlovsdag).

8. december:
National helligdag, La Inmaculada Concepción (Religiøs helligdag).

Benalmádena

Indtil 16. december
En udstilling af Goyas malerier og gravørkunst kan ses i Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa. Tlf.: 952 562 820.

Estepona

28. november kl. 19.30
Cudeca afholder velgørenhedsarrangementet The Think Pink Event på Tikitano Beach Restaurant. Underholdning af Rat Pat og Frankie Valentine samt flere tiltag for at indsamle midler til cancerorganisationen. Middag a 30 euro.
Mere information og tilmelding kan ske på tlf. 697 266 880 eller 690 083 113.

Frigiliana

Indtil 24. november
Hanne Varming og Christian Bozón udstiller skulpturer og raderinger i Galeria Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

Indtil 22. november
Malerier og skulpturer af Pedro Rodríguez ”Pedrín”, der er også er kendt for at have spillet en mindre rolle i filmen Night at the Museum II sammen med Ben Stiller, kan ses i Casa de la Cultura. Gratis entré.

Indtil 14. november kl. 20.00
Komedien Calendar Girls opføres på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

Málaga

Indtil 10. februar
Udstilling af grotesk kunst, El factor grotesco, kan ses på Picasso-museet, Museo Picasso i Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 20. januar
Guggenheim Museet i New York har udlånt Picassos maleri Langosta y Gato fra 1965 til Museo Picasso, på Calle San Agustín. Se med på www.museopicasso.org.

Indtil 15. november
Am I a house? Det er titlen på en udstilling af multikunstneren Erwin Wurm, som kan ses i Centro de Arte Contemporáneo (CAC). Se mere på www.cacmalaga.org.

18. november kl. 19.00
Queen Symphonic Rhapsody, en hyldest til Freddy Mercury og bandet, kan opleves på Teatro Cervantes. Entré fra 16 euro på www.unientradas.es.

25. november
Málaga CF tager imod Valencia på La Rosaleda.
Se tidspunktet i dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.

28. november – 2. december
Raphael giver koncert på Teatro Cervantes. Varierende tidspunkter. Entre fra 15 euro på www.unientradas.es.

Marbella

Indtil 28. november fra kl. 20.00
Kunstudstillingen Cero Arte med værker af Todd White, Antonio Iannicelli, Nigel Cook og James Blinkhorn på Casino de Marbella, Nueva Andalucía. Læs mere: www.casinomarbella.com.

22. – 25. november
Julebasar, hvorfra overskuddet går til Caritas, afholdes i kongrescentret, Marbella Congresos.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Torremolinos

16. – 18. november
Bryllupsmessen Deboda afholdes i kongrescentret Palacio de Congresos y Exposiciones. Læs mere på www.deboda.info.

 

Dagens spanske nyheder den 5. november 2012:


Spanien er det eneste land i Europa, der flytter rundt på helligdagene, så man ikke går glip af en fridag.

Regeringen vil mindske antallet af helligdage
Spaniens konservative regering har i sin jagt på måder at gøre arbejdsmarkedet mere produktivt, kastet blikket på kalenderens helligdage. Nu vil man skære ned på antallet af lange weekender, de såkaldte puentes, altså ”broer”. Disse betyder, at man f.eks. tager fri om fredagen, hvis helligdagen falder en torsdag, og at helligdage, som falder en søndag, kan flyttes til den kommende mandag, så man ikke snydes for en fridag.
Spanien er det eneste land i Europa, der har denne ordning, som ifølge arbejdsgiverorganisationen CEOE koster samfundet omkring 4,2 milliarder euro om året.
I 2013 bliver der kun tale om ikke at flytte en enkelt dag. Det skyldes, at de fleste helligdage det kommende år alligevel falder på mandage, fredage eller lørdage, hvor man så ikke kan skabe ekstra lange weekender eller lægge mandagen til i den anden ende.
For 2014 er planen så at rykke rundt på helligdagene, så de placeres på fredage, lørdage eller mandage, men eftersom mange er religiøse helligdage, skal planen ifølge en aftale mellem Spanien og Vatikanet fra 1979, først afstemmes med den katolske kirke. Der er bl.a. også tale om ikke længere at fejre Allehelgensdag (1. november), Asunción de la Virgen (15. august) eller Grundlovsdag (6. december) med en fridag.
Fagforeningerne CCOO og UGT insisterer på, at 1. maj skal bibeholdes som helligdag.

Kalenderen for 2013 byder på følgende nationale helligdage.

– 1. januar (tirsdag). Nytårsdag.
– 6. januar (søndag). Helligtrekonger.
– 28. marts. Skærtorsdag.
– 29. marts. Langfredag.
– 1. maj (onsdag). Arbejdernes dag.
– 15. august (torsdag). Religiøs helligdag, Asunción de la Virgen.
– 12. oktober (lørdag). Nationaldag, Día de la Hispanidad.
– 1. november (fredag). Allehelgensdag.
– 6. december (fredag). Grundlovsdag.
– 8. december (søndag, altså ikke helligdag i 2013). Inmaculada Concepción
– 25. december (onsdag). Juledag.

Derudover kommer der en regional helligdag, som er torsdag den 28. februar i Andalusien, samt to lokale helligdage.

 


Trods alt 128 færre end samme periode sidste år.

14 trafikofre den forgangne weekend
De lange weekender betyder megen ræs på de spanske landeveje. Således også den forgangne puente i forbindelse med Allehelgensdag den 1. november.
Fra onsdag aften og til søndag aften krævede trafikken 14 ofre, ligesom fire personer er alvorligt skadede. Søndagen var den sorteste dag med otte dræbte.
I år er 1.127 personer omkommet i trafikken. Det er dog 128, altså omkring 10 procent færre end i samme periode sidste år.

 


Orden og rede i kommunen, mener byrådet.

Mijas slår ned på illegalt byggeri
Kommunen i Mijas har siden juni udstedt 326 bøder til borgere på kant med reglerne.
Ifølge dagbladet Diario Sur gælder det først og fremmest borgere, der har påbegyndt et byggeri eller restaureringsprojekt uden først at have indhentet de nødvendige tilladelser. Også 47 indbyggere som ikke har samlet deres hundes efterladenskaber op, har fået bøder. Det samme gælder 20 hundeejere, der har luftet dyret uden at have det i snor.
Derudover er 32 personer – der har smidt affald på gader eller i naturen, og 19 som har smidt affald i affaldscontainere udenfor de tilladte tidspunkter, samt 31 personer, der har spillet før højt musik eller på anden måde forstyrret freden – blevet udstedt med en regning fra kommunen.

 


Trods et generelt fald i kriminaliteten i Málaga-provinsen er mord og indbrud steget markant.

Antallet af mord og indbrud er steget i Málaga-provinsen
En ny opgørelse fra Indenrigsministeriet om kriminaliteten i Spanien viser, at der i årets første ni måneder er begået 16 mord – fire flere end 2011 – hvilket svarer til en stigning på 33 procent i forhold til samme periode sidste år. Den nye opgørelse viser også, at Málaga er den provins i Andalusien, hvor der bliver begået tredje flest mord. Samlet for Andalusien er antallet af mord derimod faldet med 23 procent i forhold til samme periode i 2011.
Ligeledes er antallet af indbrud i provinsen steget med 10 procent. I årets første ni måneder blev der begået 3.802 indbrud i hjem i provinsen, hvilket svarer til et gennemsnit på 10 indbrud om dagen. Størstedelen af disse indbrud er begået af organiserede bander. I sidste uge optrevlede politiet i Mijas en bande, der brød ind i huse om natten, mens beboerne lå og sov. Den organiserede bande var en familie bestående af en far, mor, søn og en bedstemor. Generelt er de organiserede bander ikke voldelige, og de forsøger at bryde ind, når der ikke er nogen hjemme.
Trods den markante stigning i antallet af mord og indbrud er kriminaliteten generelt faldet i Málaga-provinsen med 6,1 procent, hvilket skyldes et fald på 14 procent i antallet af indbrud i forretningslokaler og banker. Samtidigt er antallet af biltyverier faldet med næsten 14 procent, voldssager med fire procent og voldelig kriminalitet med fem procent.

 


Vandreservoirerne er nu oppe på 70 procent af deres kapacitet.

Risiko for vandmangel nu ikke længere en risiko
Efter den store mængde nedbør der faldt i både september og oktober, er faren for vandmangel trods et meget tørt år ikke længere så stor. Efter weekendens nedbør er vandreservoirerne i gennemsnit nu oppe på 70 procent af deres kapacitet, oplyser Málagas metrologiske institut, Aemet.
Målinger af den mængde nedbør der falder, tager Aemet i Málaga lufthavn, og her registrerede man i oktober 90 liter nedbør per kvadratmeter, hvor den højeste mængde nedbør for samme periode sidst blev målt til 56 liter per kvadratmeter. Det samme gælder september måned, hvor man i lufthavnen målte 61 liter nedbør per kvadratmeter, hvor den normale nedbørsmængde ville være 16 liter.

 


Rayo Vallecano gjorde, hvad der skulle til for at tage kontrol over spillet på La Rosaleda.

Rayo Vallecano slår Málaga CF
Det var et tamt Málaga CF, der spillede mod Rayo Vallecano på La Rosaleda i lørdagens La Liga-kamp. På rækkerne blev der diskuteret, om de blå- og hvidstribede, los malagueños, strejkede, fordi Sheikh Abdullah Bin Nasser Al-Thani formentligt ikke har betalt spillerne deres løn. Det var åbenlyst, at det var gået ud over spillerne, der så lettere betuttet ud. Det kunne ses på spillet og ikke mindst resultatet. Det lille Madrid-hold, Rayo Vallecano, vandt kampen 2-1, og med det et mindre tilfreds publikum, der forlod La Rosaleda. Málaga CFs træner, Manuel Pellegrini, gjorde sig bemærket på sidelinjen og var oppe at stå flere gange for at irettesætte sine spillere, der for det meste gik slukøret rundt på banen. Rayo Vallecano kunne triumferende sidde i presserummet en lille halv times tid efter kampen, da deres bus var gået i stykker. Deriblandt danske Nicki Bille fra Rayo, der efter otte kampe uden mål røg på tribunen til kampen. Rayo Vallecano er det første hold, der har slået Málaga CF på hjemmebane i syv måneder.

 


Mikkel Kessler i en meget afgørende julefight.

Julefighten i Casa Danesa
Nederlag til Kessler og en stor karriere er slut.
Kampen bokses i Jyske Bank Boxen i Herning og kan ses på storskærm i restaurant Casa Danesa, Ctra. de Mijas, Mijas. Med Club Danes og La Peña de Dinamarca i spidsen for et dinner-arrangement med julemenu.
Hermed fortsætter de to klubber deres samarbejde omkring store danske sportsbegivenheder i tv.
Lørdag den 8. december entrer et af de største boksenavne gennem tiderne, den nu 33-årige supermellemvægter Mikkel Kessler, ringen for at møde den 29-årige nordirske hardhitter Brian Magee, der tidligere på knock out har besejret to andre danskere, Rudy Markussen og Mads Larsen. Således venter nu et drama af de store. Arrangementet i Casa Danesa starter kl. 20, så der også gives plads for forkampe.

De to nævefægteres rekordlister siger:
Mikkel Keesler: 47 kampe, 45 vundet –heraf 34 på knock out – og to nederlag.
Brian Magee: 39 kampe, 34 vundet – heraf 24 på knock out – 1 uafgjort og fire nederlag.

Kampen har karakter af en VM-kvalifikationskamp. Mikkel Kessler er tidligere verdensmester og kæmper nu for en ny chance om VM-bæltet.
Et nederlag vil givetvis betyde karrierestop. Så rigtig meget står på spil.

Julemenuen denne aften i Casa Danesa:
Glaseret skinke med grønlangkål : 15 euro.
Entre uden spisning: 6 euro.
Sweepstakes med fine præmier.
Tilmelding og betaling i Casa Danesa: restaurant@casadanesa.dk, tlf. 952 475 151.

 


En god anledning til at besøge den lille bjergby sydvest for Ronda.

Vinfest i Atajate
Den lille by Atajate, som ligger i Ronda-bjergene, gør nu klar til at afholde sin årlige vinfest, hvor man fejrer årets høst af druer.
Hundredvis af vininteresserede vælger denne dag til at besøge byen for at være med til at trampe druer og smage på tidligere års resultater.
Årets vinfest afholdes den 24. november fra omkring frokosttid på Plaza de la Constitución i byens centrum.

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

Helligdage

6. december:
National helligdag, Día de la Constitución (Grundlovsdag).

8. december:
National helligdag, La Inmaculada Concepción (Religiøs helligdag).

Benalmádena

Indtil 16. december
En udstilling af Goyas malerier og gravørkunst kan ses i Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa. Tlf.: 952 562 820.

Frigiliana

Indtil 24. november
Hanne Varming og Christian Bozón udstiller skulpturer og raderinger i Galeria Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

9. – 14. november
Komedien Calendar Girls opføres på teatret Salon Varietes. Hver aften kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00. Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

Málaga

Indtil 10. februar
Udstilling af grotesk kunst, El factor grotesco, kan ses på Picasso-museet, Museo Picasso i Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 15. november
Am I a house? Det er titlen på en udstilling af multikunstneren Erwin Wurm, som kan ses i Centro de Arte Contemporáneo (CAC). Se mere på www.cacmalaga.org.

7. – 9. november
Messe omkring miljø og økologi, kaldet Greencities, afholdes i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos. Mere info på www.fycma.com.

9. november kl. 19.00
WWE World Tour 2012 kommer til Málaga, nærmere betegnet sportscentret José María Martín Carpena.

18. november kl. 19.00
Queen Symphonic Rhapsody, en hyldest til Freddy Mercury og bandet, kan opleves på Teatro Cervantes. Entré fra 16 euro på www.unientradas.es.

Marbella

Indtil 28. november fra kl. 20.00
Kunstudstillingen Cero Arte med værker af Todd White, Antonio Iannicelli, Nigel Cook og James Blinkhorn på Casino de Marbella, Nueva Andalucía. Læs mere: www.casinomarbella.com.

22. – 25. november
Julebasar, hvorfra overskuddet går til Caritas, afholdes i kongrescentret, Marbella Congresos.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Torremolinos

16. – 18. november
Bryllupsmessen Deboda afholdes i kongrescentret Palacio de Congresos y Exposiciones. Læs mere på www.deboda.info.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa