Det danske magasin i Spanien
Helle for Herlufsholm

Taler man spansk, sydkoreansk eller et hvilket som helst andet sprog, kan man komme på sommerskole i Danmark. To intensive uger på Herlufsholm Kostskole blev et lærerigt ophold for 33 danske børn. Sommerskolen er med til at give danske børn, der bor i udlandet, en god håndfuld oplevelser med i bagagen.

Sommerskoleleder, Jens Christian Børsmose fandt på at afholde sommerskolen, da lokalerne ellers ville stå tomme i skoleferien. Det har de ikke gjort i år. De gamle nostalgiske rum og de smukke udendørs arealer har nemlig været præget af sprudlende børn fra alverdens hjørner. De er på Herlufsholms sommerskole blevet undervist i dansk på dansk, og med sig fået en masse nye venner. Sportslige og kreative aktiviteter samt kulturelle oplevelser har medvirket til, at det at gå i skole – selv i sommerferien – er sjovt og lærerigt på samme tid.

”Det var en stor succes. Børnene var rigtigt glade for det,” lyder det fra rektor Klaus Eusebius Jakobsen, der eksemplificerer det med et spørgeskema, hvor 30 ud af 33 børn har sagt ja til at komme igen næste år.

Kort fortalt

Herlufsholm er Danmarks største kostskole. Oprindeligt var det et kloster, som blev opført i de idylliske omgivelser ved Sjællands største å, Susåen i Næstved. Admiral Herluf Trolle overtog klosteret, og navngav det Herlufsholm. Da Herluf Trolle og hans smukke hustru Birgitte Gøye ikke havde nogen børn, besluttede de sig for at oprette skolen i 1565. Højskolen rettede sig nu til ikke blot børn af adelen, men til alle børn der havde lyst og evner til lærdom og dannelse.

Kulturens mand, Herluf Trolle nåede desværre ikke at opleve sin stolthed og sit hjertebarn, Herlufsholm i funktion, da han døde efter hård kamp mod den svenske admiral, Klas Horn.

”Ja, vil vi have det søde, må vi også tage det sure med,” lød citatet fra den danske admiral.

Birgitte Gøye fortsatte trods sit tab med fremdriften af kostskolen. Hun blev den første forstander, og fik Herluf Trolles bror, Børge Trolle udnævnt til forstander. Indtil for blot 27 år siden var skolen kun for drenge.

Nutidens kostskole
I dag kan både piger og drenge, mod en god sjat gysser gå på den meget omtalte kostskole. Fra 6.-9. klasse følges undervisningsministeriets krav og kriterier. Ønsker man blot sin 10. klasse (10. præparandklasse) et nyt sted, er det også en mulighed for anden indlæring og nye bekendtskaber. Herlufsholm tilbyder ligeledes den internationale afgangseksamen med udgangspunkt i Cambridge IGCSE (General Certificate of Secondary Education). Er man ikke til de traditionelle gymnasier, kan man altså flytte de nystrøgede bohemekjoler og benklæder med til et billedskønt område. Herlufsholm. Her har den treårige ungdomsuddannelse fem forskellige studieretninger: Kunstnerisk, naturvidenskabelig, samfund og business, samfundsvidenskabelige og sproglig retning .

Pakken, der til sammen indeholder undervisning og fritidsaktiviteter, udgør et hjemligt miljø for eleverne. Skolen skal være med til at klæde de unge mennesker internationalt på, så de bliver verdensborgere. Ud over den internationale frakke skal kosteleverne udvikles både fagligt som personligt.

Mission: ”Vi sikrer, at grundlæggernes idealer om lærdom og dannelse videreføres i pagt med tiden” og ”Herlufsholm Skole vil være en dansk skole i verdensklasse”.

Sommerskole 2013
Succesen på Herlufsholm Skole i år gentager sig fra den 19. juli til den 2. august 2013. Sommerskolen henvender sig til drenge og piger i alderen 13-15 år, som er bosiddende i udlandet. Har man lyst til at forbedre sine danskkundskaber, få kendskab til danske samfundsforhold, lære skolen at kende og få venner fra hele verden, er den to ugers sommerskole lige sagen.

Sommerens faglige program har fokus på det danske sprog. Det spændende fritidsprogram tager udgangspunkt i sportslige og kreative aktiviteter samt kulturelle oplevelser. Undervisningen er opdelt efter niveau (sprogligt og fagligt). Den finder sted fra 8:30 til 12:30. Om eftermiddagen og aftenen har børnene kreative fag eller hygger sig med hinanden. De erfarne lærere og medarbejdere underviser på skolen i et omsorgsfuldt og støttende miljø.

”Når vi ikke er flere, så bliver vi en lille familiegruppe. Vi når at lære de unge mennesker at kende rigtigt godt på de 14 dage,” fortæller rektor, der understreger, at man altså ikke får lov til at være anonym på Herlufsholm. Alle deltager i fællesskabet.

Til sommerskolen i 2013 forventer Herlufsholm Skole 40-50 elever. ”Og det, tror jeg, der kommer,” siger rektoren og tilføjer, at der allerede er tilmeldt 11. Næste år vil sommerskolen køre samme program: Tre timer om formiddagen og så en blok der hedder ”At bo i Danmark”, hvor børnene lærer alt fra hvordan borgerservice fungerer til, hvordan man agerer i trafikken. ”Banale ting som ikke er så banale for dem,” forklarer Klaus Eusebius Jakobsen, der også fortæller, at børnene om eftermiddagen har drama, musik og formning. Resten af dagen er der sportsaktiviteter.

Den to uger lange sommerskole på Herlufsholm koster 19.800 kroner inklusiv kost og logi.

Rundbold og Rajoy
Den sydjyske Filip Jepsen med dansk blod på tanden var på Herlufsholm Sommerskole for første gang i år. Det var lidt af en øjenåbner for den 13-årige dansker, der har boet i Spanien, siden han var to år gammel. Mødet med Danmark og cykelturene, kan selv for en dansker være lidt eksotisk.

”Jeg vil gerne være advokat,” sådan lyder det fra 13-årige danske Filip Jepsen, der i sin unge alder allerede har et kæmpe gåpåmod og en iver efter at lære. Trods danske forældre færdes Filip Jepsen i spansk skole til hverdag. ”Jeg går i ren spanskskole. De er mere skrappe hernede. Hvis du svarer lærerne igen, så bliver du sendt hjem efter tre advarsler,” fortæller Filip Jepsen, og holder fast i, at det er han aldrig blevet.

Filip elsker jura og det at argumentere. I skolen deltager han flittigt i diskussioner af et større perspektiv. ”Mine lærere vil gerne have den gamle statsminister Zapatero igen, fordi de mener, at han var den bedste, men det var han jo ikke. Han ville bare køre landet mere i sænk,” forklarer Filip Jepsen, der mener, det er godt, at der kommer nogle andre til, så man kan prøve noget nyt. ”Rajoy sætter lønnen ned. Det bliver han jo nødt til, og det er spanierne sure over,” siger Filip, og slår fast, at det altså er derfor, de vil have Zapatero tilbage.

Eksotiske aktiviteter
Selvom danskeren har høje ambitioner, og holder fast i sine meninger, er han et legebarn som alle andre. De to ugers sommerferie på Herlufsholm gav Filip Jepsen lyst til at komme igen til næste år. ”Vi spillede rundbold, høvdingebold og roede i kajak,” lyder det fra Filip, som aldrig havde spillet rundbold før mødet med Danmarks største kostskole. Børnene kom fra Hongkong, Kina, USA, England og andre steder i Europa, og ikke alle havde set en cykel eller prøvet at cykle før. Det var lidt eksotisk, men en god indgangsvinkel til en masse nye venner verden over, hvor kontakten nu holdes over Facebook og Skype.

De fremtidige planer peger lidt i retning af Hellebjerg Idrætsefterskole, hvor Filip meget gerne vil gå på golflinjen. Spanien er Sydeuropas golfmekka, så græsset skal mere slås i retning af dansk kultur. ”Jeg kommer derop for at lære lidt mere dansk. Jeg kan sagtens tale, læse og skrive, men det er for at blive bedre og så for at lære nogle ting om økonomien,” fortæller Filip, der elsker det danske sammenhold.

Filip Jepsen er blevet så glad for Herlufsholm Sommerskole, at han overvejer at søge ind på en kostskole om to år. Om det bliver i det sydsjællandske eller på de jyske golfmarker, ved han endnu ikke. Men én ting er helt sikkert; det er sammenholdet, der trækker. ”Man har mere sammenhold i Danmark end med de spanske venner, man har hernede. Det er på en måde nogle andre mennesker, der kommer. Man kan tale om nogle andre ting. Hvis jeg for eksempel spørger nogle spanske venner: Skal vi ikke sidde og snakke lidt?, så ved de ikke, hvad de skal sige,” fortæller Filip, der ser en god ven, som en man kan snakke med og lave aktiviteter sammen med.

Sol versus regn
Da jeg spørger ham, hvad han spiser, svarer han kækt tilbage: ”Hvad spiser du?”, og fordi vi begge er danskere, er det ikke ensbetydende med, vi flæsker os i flæskesteg og brunede kartofler. ”Hvad med kød, er det dansk eller spansk,” spørger Filip, der ikke er stødt på så mange kulturelle forskelle mellem Spanien og hans fædreland. Dog erkender han, at han hellere vil sove med sin danske dundyne frem for et lagen.

Vejret i Danmark betyder ikke noget for Filip Jepsen. Han er mere interesseret i den danske mentalitet. ”Det er nogle andre mennesker, der bor i Danmark end her. Hernede er de sådan lidt ligeglade med tingene, hvor i Danmark vil de gerne være ordentlige. Danskerne er mere åbne.”

Det bedste ved Spanien er ifølge Filip, at der er solskin hele tiden. Det værste er, at der ikke er den grønne natur som i Danmark. ”Når det regner, føler jeg mig dansk. Det gør det jo næsten aldrig her.”

Filip Jepsen er en meget travl ung fyr med høje ambitioner. Den 13-årige dansker holder først fri i weekenderne, når han har spillet badmintonturneringer. Hverdagene består af skole, ekstra dansk, lektiehjælp og træning. ”Jeg vil rigtigt gerne ride, men det har jeg ikke tid til,” griner danskeren, der både taler flydende spansk, dansk og engelsk. Tysk er det næste sprog, der skal erobres.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.