Når man er mor til tre, redaktør på det finske magasin Olé og byrådsmedlem, er der ikke meget tid til at skelne mellem personlige- og professionelle tanker. Hun er for længst stoppet med at tælle arbejdstimer, hun ser ikke sine job som job, men som en livsstil. Og så er hendes Black Berry, hendes evige følgesvend – selv på stranden.
Vi har mødt den 43-årige lokalpolitiker, medlem af byrådet for Partido Popular i Fuengirola, Katia Westerdal, til en snak om, hvad hun går og tænker på i denne tid.
Hvad tænker du på lige nu, både som byrådsmedlem og privatperson?
Der er ingen forskel. Som byrådsmedlem er jeg stadig en person, og som person, er jeg stadig byrådsmedlem. Du bliver på ikke magisk vis til et byrådsmedlem, ligeså snart du går ind på Rådhuset, og omvendt bliver du ikke til en civil person, når du går ud igen. Det, jeg tænker allermest på, er, hvordan jeg kan gøre mest gavn for de mennesker, der behøver mig mest. Og mine tanker ændrer sig selvfølgelig, alt efter hvor jeg er. Hvad enten det er børnene i skolen, eller om det er den spanske økonomi.
Hvad tænker du om den spanske økonomi, politikerne og korruptionen?
Du godeste, hvor skal jeg starte? Hvor meget tid har du? Hvad angår den spanske økonomi, så tror jeg, vi har nået bunden. Og det tror jeg fordi, der har været otte år med virkelig dårlig økonomisk administration. Det var ikke forudset af den forhenværende regering. De tog over, da den spanske økonomi var virkelig god, så de blev bare ved med at bruge penge. De tømte alle konti, og det er det, vi betaler for nu. Selvom Partido Popular advarede mod det massive overforbrug, så tog oppositionen ikke imod kritikken. Da Zapatero blev genvalgt i 2008, lovede han at, når han havde overstået sin valgperiode, ville der ikke være arbejdsløshed i Spanien – i dag er der 5 millioner. Så hvad angår politikere, synes jeg selvfølgelig ikke, at oppositionen, har gjort det godt nok.
Desværre har korruption været en stor del af Spaniens krise. Der er en kæmpe korruptionssag i Junta de Andalucía, hvor virksomheder med socialistisk ledelse har modtaget hjælp til at fyre folk, så de har kunnet betale kontanthjælp til de fyrede medarbejdere. Men det, de i stedet gjorde, var at skrive medarbejdere, der aldrig nogensinde har været ansat i firmaet, på listen. Det var de arbejdsløse, der skulle have haft de penge, men i stedet gik de til grådige mennesker – med job.
Frygter du, at Spanien vil ende som Grækenland?
Jeg tror på ingen måde, at Spanien vil ende i så slem en tilstand, som den Grækenland er i lige nu. Jeg tror fuldt og fast på, at vi vil komme tilbage på fødderne. Især med de store (og tiltrængte) tiltag, som Rajoy har været nødt til at fortage. Selvom han er blevet kritiseret for at hæve både IVA og skatter, så har det været den eneste mulighed. Han er simpelthen kommet til for sent til, at det de hårde reformer kunne undgås.
Hvad kan du gøre som byrådsmedlem?
Som byrådsmedlem kan jeg ikke gøre meget for den globale eller den spanske økonomi. Jeg kan gøre mig selv så produktiv som overhovedet muligt. Og selvfølgelig have så få udgifter, som muligt. Jeg bruger altid min egen mobiltelefon, fordi jeg har et abonnement, hvor jeg kan ringe 1000 minutter om måneden gratis, og så bruger jeg altid min egen bil. Ligesom alle andre byrådsmedlemmer. På den måde, prøver vi at holde vores forbrug inden for det offentlige så lille, som vi nu engang kan. Den eneste udgift, Rådhuset har til os, er faktisk vores løn.
Hvordan påvirker krisen dig som privatperson?
Man tænker mere over, hvad det er, man bruger sine penge på, og man tænker en ekstra gang over, hvad der egentlig er nødvendige udgifter, og hvad der ikke er. Og så får krisen mig til at presse mine børn lidt ekstra. Det er vigtigt at få en uddannelse. Det er det eneste, der kommer til at have nogen værdi i fremtiden.
Hvad har været den største forandring siden ejendomsboomet i 2006 til i dag?
Den største forandring har helt sikkert været alle de arbejdsløse. Og især i byggebranchen. Jeg har en ven, der altid har arbejdet, og altid har haft meget at lave. Men i dag er der bare ikke noget arbejde at finde – overhovedet. Men til gengæld har det været godt for boligpriserne. De skulle ned – de var fuldstændig ustyrligt høje. Men modsat, så har førstegangskøbere haft det virkelig svært, i og med at de har taget et stort boliglån, og nu står de måske uden job, og kan hverken betale lån eller sælge huset.
Kunne du forestille dig selv i parlamentet i enten Madrid eller Sevilla?
Absolut ikke. Jeg har boet i Fuengirola i 28 år. Og det har jeg ikke nogen som helst planer om at lave om på.
Hvordan opdrager du dine børn til at have samfundsansvar?
Det er simpelt, for hvis du opdrager dine børn til at tage ansvar hjemme, så ved de også, hvordan de skal tage ansvar ude i samfundet.
Hvordan har du det med, at politikere og embedsmænd har bedre pensionsforhold og andre frynsegoder end deres medborgere?
Med det ansvar politikerne har, skal de også have en god løn. De skal tage vigtige beslutninger på millioner af menneskers vegne. Men hvis de en dag står tilbage uden job, efter deres valgperiode, så skal de have samme rettigheder som alle andre mennesker. Bare fordi de er politikere, skal de ikke have færre rettigheder, men heller ikke flere. Og så tror jeg, at det du hentyder til, kun er noget, der finder sted i de højeste politikerkredse, så det er slet ikke noget, der vedrører mig.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001