Det danske magasin i Spanien
Yoga på stranden – Kom og vær´med!

Yoga er din genvej til at få fred og balance i din krop, og i din hverdag. Målet med mine yoga timer er bl.a. at bringe din krop i balance og harmoni, give dig mulighed for at slippe fortiden og fremtiden og lære at være tilstede i nuet. Så tænk dig at starte dagen med at mærke det bløde, varme sand under dine fødder, bevæge dig på stranden uden en klar, blå himmel, mærke solens behagelige, varme stråler, der skinner på dig, høre havets brusen og mærke vinden omkring din krop – det er en sanseoplevelse, der i sig selv er healing for sjæl, krop og sind.

Derfor – uanset om du hører til en af dem, der først vågner sådan rigtigt kl. 10.00, eller om du springer ud af sengen kl. 07.00, så vil det være den helt perfekte måde at starte dagen på. Det vil nemlig få dig til at føle dig godt tilpas i hele kroppen resten af dagen, og skabe forening mellem krop, sind og sjæl.

Jeg starter mandag d. 2. april og derefter hver mandag og torsdag fra kl. 10.00 – 11.30 frem til oktober – så kom og vær med. Du kan komme det antal gange, du har lyst, du behøver ingen tilmelding og betaler 8 euro pr. gang. Det foregår på stranden ved Sohail-borgen i Fuengirola, mellem broen og borgen, hvor du altid vil kunne finde parkering. Det eneste, du behøver at medbringe, er et håndklæde, en måtte hvis du har en – og det er rart at have behageligt tøj på, som du kan bevæge dig i.

 

Hvordan har din krop det?
Stort set alle led i kroppen kan blive ubevægelige på grund af stive og stramme muskler. Det er dog langt fra nok at smidiggøre de stive muskler. Musklerne på den modsatte side af leddet vil være for slappe, så de skal styrkes, for at kroppen ikke kommer i ubalance af at blive smidigere. Her er pilates og yoga fremragende. Musklerne strækkes på den ene side af leddet, samtidig med at de styrker den anden side af leddet i stort set alle øvelser. Så hører du til dem, der ikke kan eller har svært ved at binde dine snørebånd uden at du skal have foden op på en skammel? eller føler du dig træt og stiv i hele kroppen, også selvom du faktisk er aktiv og dyrker motion? – så vil det sikkert være en god idé at gå i gang med at kombinere yoga og pilates. Du kan genvinde din smidighed og styrke, du får en markant bedre holdning, bliver bevidst om at mærke din krop og du får ganske simpelt mere overskud i hverdagen.

Det, vi skal lave, er fys-yo-lates – og hvad er det?
Det er en træningsform, hvor jeg blander Fysioterapi, Yoga og Pilates. På den måde bringes kroppen i balance gennem større kropsbevidsthed, forbedret muskelkontrol, fleksibilitet, koordination, balance, styrke, spændstighed og vejrtrækning – og træningen er såvel mental som fysisk.

Fys = Fysioterapi – fordi jeg som fysioterapeut altid er meget bevidst omkring bl.a. kropsholdning og funktionel træning, der ikke belaster kroppen, men styrker den, hvilket jeg lægger meget vægt på i min undervisning.

Yo = Yoga – betyder at ”forbinde” eller forene, og her tænker jeg især på at forbinde og fastholde forbindelsen mellem den fysiske krop og de åndelige og følelsesmæssige sider af dig selv, så du bliver et helt menneske. Når du laver de forskellige yogaøvelser, påvirker du kroppen og rører hele organismen, og det vil gøre dig og din krop mere sund, smidig og få dit sind i harmoni. Yoga skaber ligevægt i krop og sind, så dit gode helbred kan blomstre. Yogastillingerne bearbejder den fysiske krop, mens åndedrætsøvelserne bidrager til at kontrollere og berolige sindet.

Lates = Pilates – bliver også kaldt den nyeste, ældste træningsform. Faktisk er Pilates 80 år gammel, og udfra filosofien ”no pain, all gain” styrker pilates kroppen indefra ved at opbygge et stærkt muskelkorset. Både de små og store muskler bliver styrket, hvilket giver slanke, stærke og smidige muskler. Træningen handler primært om at træne mave og ryg og er målrettet de dybe, stabiliserende og udholdende muskler, der ofte bliver glemt, når der trænes på almindelig vis. Gennem de otte nøglebegreber indenfor Pilates, som er Afspænding, Koncentration, Kropsbalance, Vejrtrækning, Centrering, Koordination, Flydende bevægelser og Udholdenhed, træner du musklerne rigtigt og ved dette opnår du, hvad man kan betegne som et mere defineret udseende.

Du udvikler lange, smidige muskler og får en flot og korrekt kropsholdning, du opbygger styrke og udholdenhed med fokus på kropsbevidsthed. Sammen med koncentreret brug af åndedrættet opnås et stort velbefindende i kroppen i form af aktiv afspænding. Dine spændinger og din stivhed mindskes, dine leds bevægelighed øges, og du genvinder kroppens naturlige balance.

Du skaber resultater, uanset om du drømmer om en fast, stærk og smidig krop eller om et aktivt tryllemiddel, der får stress og spændinger til at forsvinde.


Hvad foregår der i en fys-yo-lates time?

Fys-yo-lates er ikke konditionstræning, så du får ikke pulsen op. Det er en kombinationstræning, hvor målet er at styrke kroppen indefra, så du undgår skader og reducerer almindelig slitage på kroppen.

Samtidig vil du gennem træningen også opnå en større kropsbevidsthed samt få en fornemmelse af at have været i kontakt med alle kroppens muskler.

Du vil genvinde smidighed, styrke og balance, du får en bedre holdning og bliver hurtigt mere bevidst om at bruge kroppen rigtigt i dine daglige gøremål. Der tilstræbes balance mellem kroppens for- og bagside, dybe og overfladiske muskler, højre og venstre side osv., da dette skaber grundlaget for at genopbygge en god kropsholdning.

I fys-yo-lates-undervisningen kommer du hele kroppen igennem – også de muskler, du måske slet ikke aner, du har, vil blive trænet, blodcirkulationen bliver stimuleret i hele kroppen og der skabes balance mellem krop og sind. Du vil efter 1,5 time på stranden mærke, at hele din krop er gennemarbejdet og afspændt helt ind i bindevæv og knogler, og du får et større overskud og indre ro.


Afstressende

Det er vigtigt altid at bevare en fri energistrøm gennem kroppen for at sikre et godt helbred, og dette tænker jeg meget på i min undervisning. Øvelserne udgør et energikredsløb, og med en dyb, rolig og regelmæssig vejrtrækning, bliver kroppen afslappet og sindet beroliget. Energistrømmen og kontrollen af åndedrættet vil stille og roligt afbalanceres gennem øvelserne, da du i Fys-yo-lates-timerne bliver tvunget til at sætte tempoet ned, glemme alt om hverdagens stress samt sætte fokus på dit åndedræt og din bevidsthed. Bevidsthed om din krop og hvordan den bevæges. Træningen bygger meget på ro og harmoni og begrænser sig ikke til musklerne alene, men giver indre massage og styrke til både krop og sind. Fys-yo-lates er meget skånsom, og derfor kan alle uanset træningstilstand, alder og helbred være med. Det vigtigste er, at du er motiveret og har lyst til at bruge kroppen.

Luk nu dine øjne – efter du har fået et begreb om, hvad fys-yo-lates er – og tænk så igen på at starte dagen med at mærke det bløde, varme, sand under dine fødder, bevæge dig på stranden under en klar, blå himmel, mærke solens behagelige, varme stråler, der skinner ned på dig, høre havets brusen og mærke vinden omkring krop – jeg glæder mig til at se dig første gang mandag d. 2/4 kl.10.00 på stranden bag Sohail-borgen i Fuengirola.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.