Spanair – med de nye farver efter det catalanske konsortiums overtagelse i 2009.
Spanairs konkurs
Fredag aften kl. 22.00 landede den sidste flyvning. 220 flyvninger blev annulleret i sidste øjeblik. Og derefter satte oprydningsarbejdet efter Spanairs konkurs ellers i gang.
I weekenden diskuterede flyselskabets ledelse således med brancheorganisationen International Air Transport Association (IATA), hvordan man eventuelt kan kompensere de passagerer, hvis flybillet pludselig blev værdiløs.
Selskabet meddelte i går, at en aftale er på vej, hvormed IATA vil refundere billetten til de kunder, der har købt den hos et rejsebureau og betalt via banken eller i kontanter.
De passagerer, der har købt med et internationalt kreditkort, er i de fleste tilfælde dækket via kreditkortselskabet og bør kontakte banken.
Spanairs ledelse ved ifølge El País ikke, hvor mange passagerer man helt nøjagtigt har agterudsejlet.
Det skulle dog være gået ud over omkring 22.770 alene den forgangne weekend. Mange af disse passagerer blev tilbudt alternative afgange med bl.a. Iberia, SAS, Vueling og Air Europa, mens de, der var strandet i Bali og Gambia, havde sværere ved at finde andre flyvninger.
Hvorfor gik det så galt?
Spanair har næsten altid været en dårlig forretning, men med nok potentiale til, at interessen varede ved, og flyene forblev i luften, og det var på et tidspunkt, hvor det var Spaniens luftfartselskab nummer to, kun overgået af mægtige Iberia, mens det ved lukketid også var blevet overhalet af Ryanair, Vueling og Air Europa.
Her en række fakta:
• Spanair blev skabt i 1986 af SAS og rejsebureauet Viajes Marsans, der ikke længere eksisterer.
• SAS ejede dengang 94 procent af selskabet.
• I 2009 solgte SAS 80 procent af andelene til det catalanske konsortium, Catalana d’Iniciatives for en enkelt euro.
• Hovedkontor og –fokus blev flyttet fra Palma til Barcelona, hvor Spaniar skulle blive Cataloniens luftfartsselskab, og El Prat et internationalt knudepunkt.
• I 2010 støttede de catalanske myndigheder Spanair med omkring 237 millioner euro, samtidig som man indførte besparelser på sygehusområdet og de sociale ydelser.
• Samme år (senest offentliggjorte regnskab) tabte Spaniar 115 millioner euro.
• Den offentlige støtte har medført beskyldninger om konkurrenceforvridning fra bl.a. Ryanair.
• I 2011 fløj 12,56 millioner passagerer med Spanair.
• For to uger siden meddelte formanden for den catalanske lokalregering, Artur Más, at man ikke ville hoste flere penge i selskabet.
• Spanairs bestyrelsesformand, Ferran Soriano, mener nu, at de økonomiske besværligheder skyldes, at man ikke har formået at tiltrække investorer.
• Spanairs flåde var på 29 fly, de fleste gamle MD-82’er, som trænger til udskiftning.
• SAS ejer stadig 10,9 procent af selskabet. Værdien af den andel blev straks nedskrevet til 0, hvilket betyder et tab til SAS på 1,7 milliarder svenske kroner (selskabets møntfod).
Bøder og mulig genoplivning
En talsmand for den lokale catalanske regering, Francesc Homs, har udtalt, at Spanairs ledelse er ansvarlig for konkursen, og at myndighederne gjorde alt for at selskabet kunne fortsætte.
Minister for offentlige arbejder (Fomento), Ana Pastor, har nu meddelt, at den pludselige måde, hvorpå Spanair lukkede, er imod spillereglerne. Hun blev først informeret, to timer før alle fly blev beordret til at forblive på landjorden.
Hun mener, at selskabets ledelse kan forvente bøder på op til ni millioner euro.
Spanair har omkring 2.000 fastansatte. Dertil kommer deltidsansatte og alle dem, der indirekte lever af selskabet, hvormed konkursen skulle berøre omkring 4.000 menneskers levebrød.
Ledelsen har netop meddelt, at man har indbetalt 1000 euro til medlemmerne af den faste stab som en del af januar lønnen, alle tidligere lønninger er betalt.
Derudover har generalsekretæren for fagforeningen CCOO, Ignacio Fernández Toxo, sagt, at hans fagforening vil prøve at finde en løsning, så Spanair kan fortsætte. Flere luftfartsselskaber er da også gået konkurs de seneste år, men flere af dem har alligevel kunnet fortsætte.
JK 5022. Ulykken i august 2008 i Barajas, Madrid, som Spanair aldrig rigtig er kommet sig over. 154 af de ombordværende omkom, 18 overlevede.
Hjemmesiden er lukket.
Kontakt til Spanair
Spanairs hjemmeside er lukket, men det meddeles, at man kan ringe til et servicekontor.
Fra Spanien: 900 131 415.
Fra udlandet: +34 971 916 047.
Højesteretsdommeren selv på bænken i tre sager.
Baltasar Garzóns tredje sag for retten
Baltasar Garzón er ikke kun sagsøgt for at have beordret aflytninger af samtaler mellem tiltalte i Gürtel-korruptionsskandalen og deres advokater – den sag, hvor én af de hovedmistænkte, tidligere formand for lokalregeringen i Valencia, Francisco Camps (PP), netop er blevet frikendt – han er også anklaget i en tredje sag.
I den anden sag er Spaniens mest kendte dommer anklaget for at have overskredet sine bemyndigelser i sager vedrørende Franco-regimet. Han havde beordret undersøgelser af, hvem som stod bag en række hidtil uopklarede drab, mens en lov indført umiddelbart efter genindførslen af demokratiet, faktisk giver amnesti til alle parter under borgerkrigen og det efterfølgende diktatur.
Som om det ikke var nok, så har højesteret netop besluttet også at høre sagen, hvori Garzón er anklaget for at have taget imod bestikkelse. Det skulle have været fra Banco Santander-boss, Emilio Botín, som skulle have betalt dommeren for at skrinlægge en sag mod ham.
Sagen var tre gange tidligere blevet afvist af domstolene, men nu har højesteret altså afgjort, at dommer Garzón skal på bænken også i denne sag.
Et glimt fra semifinalekampen mellem Spanien og Danmark, som sidstnævnte som bekendt vandt 25 – 24.
Håndbold-VM 2013 i Spanien
Der er mere håndbold lige om hjørnet. Efter den meget veloverståede finale ved EM for herrer i Beograd kan vi selvfølgelig først og fremmest se frem til OL, men allerede næste år står den på VM, som skal afholdes i Spanien.
Spanien var faktisk det sidste tilbageværende kandidatur, efter Danmark, der fik EM 2014, Norge og Sydkorea havde trukket sig tilbage.
24 lande deltager, og der skal spilles i en lang række byer, heriblandt Madrid og Barcelona, Sevilla og Málaga.
Rafael Nadal er ikke i humør til knus efter nederlaget.
Længste grand slam-finale nogensinde
Det var en fattet Rafael Nadal, der i går ønskede Novak Djokovic tillykke med sejren i Australian Open, men i humør til at få et knus, lod han dog ikke til at være.
Eller måske var han bare smadret, da serberens point lød 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5.
Den intense finale forløb over 5 timer og 53 minutter, og det er den længste finale nogensinde i en grand slam.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001