Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Nu skal de fængslede på fri fod, hvis det står til den baskiske terrororganisation.

ETA vil have farlige fanger frigivet
Den baskiske terrororganisation mener, at de aktivister, som har siddet fængslet over 20 år, bør frigives inden for de næste fem år. Det skriver ABC.
Der er tale om ca. 60 indsatte, som dagbladet kalder ”de blodigste”.
Dernæst bør de, som har været fængslet mellem 15 og 20 år frigives, ligesom aktivister, der måtte være syge, også selvom de ikke fejler noget alvorligt, bør gives prioritet, for over de næste år at få følgeskab af de sidste af de i alt 700 fængslede ETA-aktivister.
Terrororganisationen accepterer ifølge forhandlerne ikke, at de frigivne terrorister skal bære en sender a la en elektronisk fodlænke, eller at de ikke må bosætte sig i byer, hvor de har begået terrorattentater.




”Hun sagde det, som hele landet tænker.”

Og så griner slynglerne oven i købet
Højesteretsdommer Ángela Murillo var i går tæt på at ødelægge hele retssagen mod ETA’s kommandogruppe kaldet Argala, som inkluderer ekstremisterne Francisco Javier García Gaztelu (Txapote), Andoni Otegi, Oscar Zelarain og Juan Carlos Besance, der er anklaget for at have dræbt byrådsmedlem for UPN José Javier Múgica i 2001 i Navarra.
Onsdag afgav Múgicas enke sin forklaring. Derefter troede dommeren tilsyneladende, at mikrofonerne var slukkede, og hele retssalen kunne høre hende sige til sine kolleger:
”Y encima se ríen estos cabrones.” (Og så griner slynglerne oven i købet, i pæn oversættelse).
Det vides endnu ikke, hvilke konsekvenser udtalelsen kan få, om nogen. Men højesteret har en gang tidligere underkendt en straf til Otegi, da man anså, at dommeren havde været subjektiv.
I dag har flere prominente personer givet udtryk for deres støtte til dommeren. Ingen mener, at hun burde have sagt det, hun nu gjorde, men når de formodede drabsmænd griner, mens enken fortæller om sin afdøde mand, så er de det, som dommeren siger. Blandt hendes fortalere er formanden for kongressen, José Bono: ”Hun sagde det, som hele landet tænker,” siger han til ABC Punto Radio.




Den andalusiske by er lige så sej som verdens normalvist berømmede storbyer, mener rejseeksperter.

Cádiz – verdens fjerde bedste rejsemål 2012
Byer som London, Hongkong og Santiago de Chile er ikke helt uventet at finde på rejsemagasinet Lonely Planets liste over de sejeste byer at besøge i 2012.
Mere overraskende for de fleste er, at Cádiz i år har sneget sig ind på en fjerdeplads.
”Det ligner måske normalt en lomme af den gamle verdens Spanien, fuldendt med aldrende mænd i flade hatte, der tøffer omkring på pladser fyldt med cafeer. Men en gang om året undergår søvnige Cádiz en Supermand-agtig transformation og er vært for Spaniens mest uregerlige karneval – 10 dage med druk, sang og dans,” skriver Lonely Planet bl.a. om byen og begrundelsen for den fantastiske placering på listen. Rejsemagasinet nævner også Cádiz-boernes humoristiske sans, der kommer til udtryk netop under karnevalet i februar.
Det nævnes også, at Cádiz i 2012 skal være den ibero-amerikanske kulturhovedstad, den første gang en europæisk by har denne ære.
Men det er dog ikke kun i 2012 eller udelukkende i februar, at Cádiz er noget helt specielt. ”Den tiltrækker måske ikke de samme folkemasser som Sevilla eller Córdoba, men få steder repræsenterer ånden af den modige andalusiske livsstil som Cádiz,” lovpriser rejsemagasinet.
Læs mere om Lonely Planets udvælgelse her




Grim overraskelse for kvinde, der luftede hunde her.

Lig af uidentificeret mand fundet i Cútar
Liget af en endnu uidentificeret mand blev i går fundet nær Cútar, en landsby i Axarquía.
Det var en kvinde, der var ude for at gå en tur med sine hunde, som fik øje på liget, der lå delvist begravet ved siden af vejen.
Manden lader til at have været udsat for vold og være død for mellem syv og ti dage siden, andet har politiet ikke villet oplyse, da man er i gang med at undersøge omstændighederne og med at identificere manden.



Francisco Álvarez Cascos.

Korruptionsskandale inkluderer tidligere minister
De igangværende undersøgelser i korruptionsskandalen kendt som Gürtel, hvor flere politikere skulle have taget imod bestikkelse til gengæld for offentlige kontrakter, har berørt flere, regionale medlemmer af det konservative parti, PP. Heriblandt er den mest kendte Francisco Camps, lederen af lokalregeringen i Valencia, der trådte tilbage i juli.

Ingen fra centralregeringen eller PP’s top har været under mistanke – indtil nu, skriver El País.
Francisco Álvarez Cascos er i dag leder af Asturiens lokalregering, han er uafhængig, efter han trak sig ud af PP før det lokale valg tidligere på året. For omkring 10 år siden var han dog minister for offentlige arbejder (Fomento) under José María Aznars regering.
Dermed var han ansvarlig for det statsejede lufthavnsselskab AENA. Og det tyder nu på, at AENA dengang gav kontrakter til en værdi af 2,4 millioner euro til selskaber i Gürtel-netværket. Selskaberne tilhørte Gürtel-netværkets leder, Francisco Correa, og han har indrømmet, at han har haft ”en vis relation” til Cascos, og at denne gav ham kontrakterne med AENA. Denne forklaring kom allerede frem i 2009, da den dengang aktive højesteretsdommer Baltasar Garzón undersøgte sagen. Men siden da har ingen fortsat undersøgelserne omkring forholdet mellem Gürtel og AENA – altså indtil nu.



Spanske tun sendes frosne til Japan.

Spanier vil redde sushien
Fiskefarme til blåfinnet tun er opskriften på at redde både sushien – og selvfølgelig den udryddelsestruede tunart, mener en spansk eksportør af tun.
Firmaet Balfegó, som opererer fra den catalanske havneby L’Ametlla de Mar, har fiskefarme i Middelhavet, men har haft svært ved at overbevise omverdenen om, at det er vejen frem. Fra maj næste år vil man derfor arrangere udflugter ud til fiskefarmene, der ligger omkring 16 km fra kysten, og hvor næsten 8.000 tun i øjeblikket opdrættes. Det bliver muligt at se fiskere skyde tun, der vejer op til 300 kilo, se dem blive hevet ombord og straks blive renset for derefter at blive nedfrosset for at bevare det dyrebare kød.
Som 90 procent af de tun, der fanges i Middelhavet, har også Balfegós tun en værdi på omkring 10.000 dollars – den møntfod man nu engang fastsætter tuns værdi med – og også den vil ende som sushi på en restaurant i Japan.
Balfegó forventer, at omkring 7.000 mennesker hver måned vil være interesseret i at tage turen ud til tunen, og at det vil være med til at fremme konceptet omkring tunfiskefarme og ikke længere lide under de restriktioner, der er sat for at den næste sushi ikke skal blive den sidste.
World Wide Fund for Nature formoder, at der hvert år fiskes 60.000 tons tun i Middelhavet, og det er dobbelt så meget som tilladt. Den spanske miljøorganisation Ecologistas en Acción mener, at blåfinnet tun er meget tæt på helt at forsvinde og frem for at opdrætte dem for at sende dem frosne til Japan, skulle de have lov til at overleve i det fri.


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.