Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


PP’s Mariano Rajoy synes sikker på sejr den 20. november.

16 dage igen
Valgkampen blev officielt skudt i gang i går, selvom den selvfølgelig i realiteten startede efter det sidste valg, i marts 2008.
Med den officielle start og kun 16 dages nedtælling har oppositionspartiet PP netop foretaget en egen meningsmåling, og den viser, at det konservative parti vil vinde 189 mandater, mens det nuværende regeringsparti, PSOE, vil få 73 færre, nemlig kun 116 mandater, afslører avisen ABC.
Det vil i så fald blive det værste valg i PSOE’s historie (1979) – og for PP det bedste nogensinde.
Undersøgelsen viser desuden, at det baskiske parti PNV kan risikere at blive stemt helt ud, mens Amaiur kan vinde fire eller fem mandater. UPyD går måske frem fra et enkelt til tre mandater.
PP’s spidskandidat, Mariano Rajoy, indledte kampagnen i Castelldelfels i Catalonien, hvor partiet forventer at kunne konvertere en hel del traditionelt socialistiske vælgere til konservatismen, mens PSOE’s Alfredo Pérez Rubalcaba startede sin i Madrid. Førstnævnte forventes at få følge af José María Aznar ved en enkelt event, da den tidligere statsminister kører sit eget, parallelle løb for at overbevise vælgerne, mens sidstnævnte forventes at få selskab af tidligere statsminister Felipe González til to rallyer, og den nuværende statsminister, José Luis Zapatero, forventes at blive set ved en enkelt.
Det lader allerede til at blive en usædvanlig kampagne, da partierne stort set kun har ét punkt på dagsordenen: økonomien. Derunder kommer så den stadigt stigende arbejdsløshed, den værste i 15 år, og den græske krise samt urolighederne omkring den fælles møntfod. Under disse forhold er det næsten ligegyldigt, hvad kandidaterne siger og hvor mange balloner, som pustes op.

 

 


Tydelige spor efter undersøiske vulkanudbrud ses på havoverfladen, tæt på den kanariske ø.

Miljøkatastrofe følger vulkanudbrud ved El Hierro
Myndighederne er ved at opregne konsekvenserne af det undersøiske vulkanudbrud ud for El Hierro.
96 forskellige arter af fauna er allerede berørt, afslører i dag El Hierros øråd, El Cabildo, ligesom der ikke findes noget liv overhovedet i en radius af 1,5 sømil.
Blandt de berørte dyr er næbhvaler, der er en udryddelsestruet art, som traditionelt har haft et fristed i havet omkring den kanariske ø. Hvalerne har dog foreløbig kunnet søge tilflugt i området ved Las Playas, som ikke er så berørt af vulkanens udslip af gasser og magma.
Forsvarets beredskabsstyrke på øen fortsætter i højeste beredskab. Jordrystelserne på den nordlige del af øen intensiveres fortsat, mens det hidtil kraftigste jordskælv, som målte 4,4 på richterskalaen, indtraf i onsdags.

 

 


Ángela Murillo frygter, at hun ikke skulle have kaldt ETA-ekstremister ”cabrones”.

ETA-dommer træder tilbage
Højesteretsdommer Ángela Murillo, som i onsdags var ved at ødelægge hele sagen mod ETA-kommandogruppen Argala, som inkluderer ekstremisterne Francisco Javier García Gaztelu (Txapote), Andoni Otegi, Oscar Zelarain og Juan Carlos Besance, der er anklaget for at have dræbt byrådsmedlem for UPN José Javier Múgica i 2001 i Navarra, er nu trådt tilbage.
Det skyldes ordene: ”Y encima se ríen estos cabrones,” som dommeren lod falde til de to andre dommere i panelet, efter Múgicas enke havde afgivet sin forklaring, hvorunder de anklagede havde grinet. Dommeren troede tilsyneladende, at mikrofonerne var slukkede.
Højesteret har en gang tidligere underkendt en straf til Arnaldo Otegi, den tidligere leder af det forbudte parti Batasuna, da man anså, at dommeren havde været subjektiv.
Murillo sagde i går, at på trods af, at hun træder tilbage, kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved hendes upartiskhed.

 


Da politiet nægtede demonstranter adgang til pladsen.

Indignerede genindtager i dag Puerta del Sol
De indignerede medlemmer af 15 M-bevægelsen vil igen i dag belejre landets pladser. Det sker denne gang i protest mod de restriktioner, som valgkomitéer har indført op til parlamentsvalget den 20. november. I forbindelse med de lokale valg i maj forbød man demonstrationer de sidste dage før, hvilket der, mener de indignerede, ikke er belæg for i lovgivningen. De fortsatte da også den gang med at demonstrere, og varmer allerede nu op til at vise deres utilfredshed med ytringsmæssige begrænsninger.
I første omgang er demonstrationen på Puerta del Sol i Madrid, bevægelsens epicentrer, i gang. Men tilhængere opfordrer alle til at deltage i en ”landsdækkende” demonstration på søndag den 13. november.

 


Træner Manuel Pellegrini forbereder sig mentalt til weekendens andalusiske opgør.

Liga-weekend
Der er meget at se frem til på Liga-fronten de kommende dage.
Lørdag: Mallorca tager imod Sevilla i Palma kl. 18.00, mens Málaga to timer senere står overfor det andet hold fra den andalusiske regionshovedstad, nemlig Betis. Også kl. 22.00 er der lokalopgør, da underhunden Levante og Valencia tørner sammen. De to hold ligger hhv. nummer tre og fire.
Søndag: Allerede kl. 12.00 skal Ronaldo og co. på banen hjemme i Madrid mod Osasuna, mens næste målrige kamp nok bliver Athletic mod Barcelona, der starter kl. 20.00.
Læs mere Liga her


Der trampes most.

Turforslag: Mostfestival i Atajate
Fiesta del Mosto, altså most-festen, hvor druesaften fejres, afholdes i år den 26. november i den lille by Atajate ved Ronda.
Det er et af de eneste steder, hvor man har mulighed for at smage helt friskpressede druer. Der bydes naturligvis også på frisktappet, lokal vin og migas, brødkrummeretten, som garanterer en sund tørst. Festlighederne plejer at vare til et stykke ud på den lyse, andalusiske morgen.

 


Javier Bardem (t.v.) og Daniel Craig.

Javier Bardem über-skurk i Bond-filmen Skyfall
Bardem. Javier Bardem. Sådan kommer det måske ikke til at lyde i biograferne endnu, men den spanske skuespiller skal da spille über-skurken i den næste James Bond-film, Skyfall.
Filmen er netop blevet præsenteret i London, og her var Bardem trådt i jakkesættet for at vise sig sammen med bl.a. Daniel Craig, der endnu engang spiller den britiske, martini-swingende spion. Judi Dench er med igen som M, og på rollelisten finder man også Ralph Fiennes, Naomie Harris og Albert Finney. Optagelserne starter om et par uger og skal foregå i England, Skotland, Kina og Tyrkiet.
Skyfall får premiere i 2012, 50 år efter den første Bond-film, hvor Sean Connery spillede rollen som superspionen.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Frigiliana
Indtil 26. november

Cármen Cólogan udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
4. – 9. november

Komedien Ladies Night opføres på Salon Varietes. Hver aften kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00. Entré kan bookes på 952 474 542, se ellers www.salonvarietestheatre.com.
4. november kl. 20.30
KFUM Kören fra Sverige med 40 herrer dirigeret af Kjell Lönnå synger i Palacio de la Paz. Gratis entré.

Málaga
5. – 6. november
Messen VI Feria Outlet afholdes i Palacio de Feria y Congreses. Læs mere på www.fycma.com.
International jazzfestival i Málaga
på jazzfestivalen XXV Festival de Jazz International i Málaga afholdes på to af byens teatre.

7. november kl. 21.00: Ernesto Aurignac Quartet på Teatro Cervantes.
7. november kl. 22.45: Irene Lombard på Teatro Echegaray.
8. november kl. 21.00: Randy Weston and his African Rhytms Trio på Teatro Cervantes.
8. november kl. 22.45: Sarah Quist Quartet på Teatro Echegaray
9. november kl. 21.00: Pasadena Roof Orchestra på Teatro Cervantes.
9. november kl. 22.45: Sandro Schneebeli’s Boogaloo Quartet på Teatro Echegaray.
10. november kl. 21.00: Bettye Lavette på Teatro Cervantes.
10. november kl. 22.45: Rosa Ruiz Jazz Quartet på Teatro Echegaray.
11. november kl. 21.00: Roy Hargrove Quintet på Teatro Cervantes.
11. november kl. 22.45: For Free Hands på Teatro Echegaray.
12. november kl. 21.00: Maria Joao på Teatro Cervantes.
12. november kl. 22.45: Balkanova på Teatro Echegaray.
13. november kl. 19.00: Metropolitan Jazz Band & Eva Eminger på Teatro Cervantes.
Læs mere om festivalen og de forskellige koncerter på www.teatrocervantes.com eller www.teatroechegaray.com.

Marbella
Indtil 14. januar

Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.
5. november kl. 20.30
Klaverkoncert med værker af Franz Liszt i Vasari Hall, Urb. La Alzambra.
11. november
Velgørenhedsmorgenmad på Hotel Melia Don Pepe til fordel for Fundación Cesare Scariolo, der hjælper kræftsyge børn. Mere information på 647 536 005.

Nerja
4. november kl. 21.00

Koncert med Mark Shurey på flamencoguitar i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entre 10 euro, ved indgangen eller på www.teleentrada.com.
11. november kl. 21.00
Ibérica Mágica hedder et show med iberisk dansk, som kan ses i kulturhuset. Entré 15 euro.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa