Det danske magasin i Spanien
35 år med Mijas kommunes udlændingeafdeling – og 35 år med Anette Skou

35 år med Mijas kommunes udlændingeafdeling – og 35 år med Anette Skou

Hvordan får jeg lavet NIE? Hvem skal jeg søge tilladelse til udbygning? Hvordan opretter man en virksomhed?

Gennem 35 år har udlændingeafdelingen på Mijas Rådhus – med Anette Skou ved roret hjulpet danskere, og udlændinge fra hele verden, med alverdens spørgsmål og papirarbejde vedrørende deres nye tilværelse på Costa del Sol, en gratis service til alle udlændinge i Mijas kommune.

“Vi udfører en stor del informations og rådgivnings arbejde men vi er i høj grad også forbindelsen mellem organisationer og de forskellige kolonier. Mange af dem, der bor på Costa del Sol, er ældre personer og nogle er helt alene. Rigtig mange af disse personer har fortsat virketrang og brug for at føle sig nyttige. Derfor eksisterer der en masse frivillige organisationer, og her henviser vi gerne til og skaber kontakten,” fortæller Anette Skou, som sammen med byrådsmedlem Arancha López tager imod La Danesas udsendte på Mijas Rådhus kontor i La Cala på Mijas Costa.

“På mange måder fungerer vi også som et socialkontor. Vi stiller oversættere og tolke til rådighed i det omfang, vi kan, og hos os nyder man den samme fortrolighed, som når man går til lægen,” fortæller Anette.

Enhver, der er medlem af de forskellige danskergrupper på Facebook vil uden tvivl have set Anette Skous navn dukke op, når der spørges ind til regler og lovgivning. “Det ligger simpelthen i min natur at hjælpe, jeg kan slet ikke lade være,” fortæller Anette og tilføjer, at der i dag er vel mange selverklærede eksperter på Facebook. Selvom det er godt, at folk hjælper hinanden, er det ikke altid, det bidrager til korrekt praksis.”Vores største fjende er fejlagtig information eller ‘fake news’. Ukorrekt information kan gøre borgerne usikre og så får vi travlt med at sætte information i værk, der retter op på den ukorrekte information.”

Det er heldigvis blevet lettere med mere ensartede retningslinjer gennem årene.”Europa bliver, bortset fra Brexit, dog mere og mere strømlinet for hver dag, der går. For bare få år siden var der forskellige regler for forskelligere EU-borgere, men i dag er det meget lettere at etablere sig,” udtaler byrådsmedlem Arancha López.

Da Anette sidder og bladrer igennem en mappe med memorabilia fremhæver hun det ene initiativ efter det andet som ‘pionerprojekter’, som f.eks. Feria de los Pueblos, blues-festival, internationale julemarkeder, koncerter og gastromiske uger, informationsforedrag på engelsk/tysk og dansk, tolkeservice på sundhedscentrene og hos Guardia Civil, ”I speak English”-grupper af frivillige, som hjælper elever på skoler og gymnasier med deres engelsk – VIOGENEX støttegruppen til specielt udenlandske voldramte kvinder. 

Men hvorfor er der født så mange gode ideer i Mijas’ udlændingeafdeling? “Brainstorming,” kommer det håndfast fra Anette, som fortsætter: “Det at vi holder øje med, hvad der mangler og behøves i lokalsamfundet samt at vi lytter til hinandens ideer, har sat nogle gode initiativer i søen. Og så det faktum, at vi har og altid har haft en god støtte og opbakning fra politikerne,” siger hun og skæver med et smil over til byrådsmedlem Arancha López.

Det var blandt brainstorming og et aktivt lyttende øre, der gjorde, at støttegruppen VIOGENEX blev etableret. “Vi blev opmærksomme på, at en støttegruppe for voldsramte mishandlede udenlandske kvinder ikke eksisterede, så vi besluttede at søsætte denne gruppe, som består af repræsentanter fra: Guardia Civil, lokalpolitiet, Røde Kors, La Cala Lions Club, Soroptimist International, socialforsorgen og Udlændingeafdelingen, som koordinerer den gruppe, der mødes hver tredje måned. VIOGENEX har også en WhatsApp-gruppe, der rykker ind, når en kvinde står på gaden. Her hjælper vi med at sørge for husly, mad, transport og tolkeservice til kvinden og dennes børn. Det er desværre alt for ofte, at denne WhatApp-gruppe er i aktion. Desuden samarbejder vi med Centro de la Mujer, Junta de Andalucía med kampagnen No estás sola!, som er en hjælpelinje, hvor kvinder kan blive betjent på 46 sprog, 24 timer i døgnet.

35 år med Mijas kommunes udlændingeafdeling og 35 år med Anette Skou

Det var Anette, der fik banket Mijas kommunes udlændingeafdeling op til den succes, den er i dag. Alting har dog en ende og snart giver Anette slip på sit hjertebarn. Pensionisttilværelsen venter forude. Dog har Anette masser af kunstneriske talenter og som frivillig i forskellige ONG’er, som skal have lov at fylde endnu mere i fremtiden. Hvad der skal ske med udlændingeafdelingen, og om der kommer en ny skandinavisk medarbejder var endnu uvist, da La Danesas udsendte lagde vejen forbi i februar.Men mon ikke, man stadig kommer til at se Anette Skous navn dukke op med gode råd og vejledning i de danske Facebook grupper for Costa del Sol i ny og næ?


Mijas kommune i tal

Mijas består groft sagt af tre kerner – Mijas Pueblo, Las Lagunas og La Cala. Indbyggerne i Mijas kommune består af mere end 120 forskellige nationaliteter, 10 procent af indbyggerne er briter. Skandinaverne udgør godt 5 procent. 

Udlændingeafdelingen kan kontaktes direkte kommunekontoret i La Cala, Mijas Costa – mandag – fredag: 9:00 – 14:00 – Tlf. 952 58 90 10 eller pr. e-mail: frd@mijas.es.

Du kan blive serviceret på seks forskellige sprog. Udlændingeafdelingen i Mijas håndterer 15.000 konsultationer årligt foruden konsultationer telefonisk og via sociale medier.

Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.