10 år efter terrorangrebet på World Trade Center udkommer den historiske roman ”New York” på dansk. La Danesa har fået et eksklusivt interview med bogens forfatter Edward Rutherfurd om 11. septembers betydning for New York og resten af verden.
Edward Rutherfurd er forfatter til murstensromanen ”New York”, der netop er udkommet på dansk. Det er en fiktiv historisk roman, der udspiller sig i New York gennem 350 år. Byen danner rammen om familiedramaer i jagten på frihed, status, rigdom og anerkendelse. Medrivende familiesagaer udfolder sig, mens New York udvikler sig og oplever historiske begivenheder som Uafhængighedskrigen, den amerikanske borgerkrig, krakket på Wall Street og tragedien 11. september 2001.
I anledning af 10-års dagen for terrorangrebet mod tvillingetårnene har La Danesa talt med forfatteren til ”New York”.
Hvad har 11. september betydet for amerikanerne?
”USA er et land, der aldrig er blevet invaderet. Chokket efter angrebet på Amerika var derfor ufattelig stort. Det slog en kæmpe bygning ned til fundamentet på amerikansk jord. Hjemlandet var sårbart og under angreb. Det markerede starten på en ny ære, hvor amerikanerne måske stadig tror, de har det bedste land, men hvor det ikke længere er et uindtageligt fort.”
Hvordan tror du, folk generelt vil huske begivenheden nu 10 år efter?
”Helt ærligt; som begyndelsen på skærpet sikkerhedskontrol i lufthavnene. Det lyder trivielt, men mange mennesker flyver jævnligt, så det er en konstant påmindelse om truslen mod livet og den grundlæggende frihed.”
Hvilke tanker tror du, du selv vil gøre dig på 10-års dagen for terrorangrebene?
”Det vil nok blive en påmindelse om livets skrøbelighed, selv om jeg får mange af den slags påmindelser. På grund af min oplevelse med at skrive New York-sagaen vil dagen for mig personligt blive en lejlighed til at tænke på, hvad New York står for: Frihed. På trods af al sin grådighed, på trods af alle sine fejl, har New York været et symbol på frihed for millioner af mennesker. Folk kom dertil på grund af frihed og fandt den.
Men frem for alt er 11. september en forfærdelig påmindelse om, at prisen for frihed er evig overvågning – i den bredeste forståelse. Ligesom et ægteskab fungerer et demokrati ikke bare af sig selv. Der skal arbejdes for sagen. Den lektion lærer historien os igen og igen. Det kræver mod, beslutsomhed og nogle gange ofre.”
Hvad karakteriserer New Yorks historie?
”New Yorks historie handler om folk på vej i verden i søgen efter frihed. De kom til Amerika og mødte alle slags hårde udfordringer, men de fandt friheden til sidst – de fleste af dem. Og jeg må indrømme, at jeg blev rørt af historien og ideen bag den, mens jeg fortalte den, ofte med inspiration fra familier, som står mig nær.”
Hvilken indflydelse har historien haft på folk i New York?
”Folk er kommet dertil i flugt fra forfølgelse og fattigdom. Og uanset Amerikas fejl, så har de fleste fundet den frihed der.
Det betyder, at deres håb altid har været konkrete. De har altid troet, at en bedre tilværelse fandtes i dette liv.
Gennem tre århundreder har dette håb om noget bedre været berettiget økonomisk. Der var altid muligheden for at drage vestpå for at finde mere land. De fleste amerikanere tror stadig i deres underbevidsthed, at der er ressourcer nok til alle.
Der er ikke en følelse af, at hvis en mand bliver rig, må han have taget noget fra sin nabo. Økonomisk velstand ses ikke som noget, der skal gå i nul. De fleste kirker har det derfor også helt fint med tanken om materiel rigdom. Det ses ikke som noget mistænkeligt, men som et tegn på Guds anerkendelse af det hårdt arbejdende individ. Det er det Gamle Testamentes koncept i højere grad end Det Nye Testamente.
Så for amerikaneren er tanken om et bedre liv ikke en illusion. Jorden under hans fødder er solid.”
Hvordan adskiller vi europæere os fra amerikanerne?
”Som europæer tror jeg, at vi er meget mistænksomme ved tanken om evig vækst og ubegrænset individualisme. Desuden mener jeg, at den ”Gamle Verden” er meget mere vant til tanken om kaos, fordi vi har levet med det i århundreder. Hvis vi ser bort fra religionen – den kristne religion er under alle omstændigheder meget pessimistisk angående verden – så tolererer vi tanken om, at verden måske ikke giver mening, at der måske ikke er nogen løsning på problemerne, og at tingene nogle gange går bedre og andre gange værre, men livet fortsætter.
Vi er trygge i vores forskellige nationale følelser og bruger humor med en dyb og til tider grum ironi.
Mens mange kulturer opfatter amerikanerne som naive, selvoptagede og absurd optimistiske, så er amerikanernes modargument ofte, at deres kritikere er tilsvarende selvudslettende, unødvendigt pessimistiske og nægter at tage personligt ansvar.”
Har Madrid eller Barcelona potentiale til en af dine romaner?
”Begge byer ville være fremragende emner, men set i lyset af, hvordan verden ser ud i dag, tror jeg, det mest interessante ville være at fokusere på maurernes Spanien og forholdet til muslimer, kristne og jøder gennem århundreder på den iberiske halvø.”
EDWARD RUTHERFURD
Edward Rutherfurd er født i 1948 i Salisbury i England. Som forfatter har han specialiseret sig i at skrive historiske romaner, der foregår i et specifikt, geografisk område. Flere af hans tidligere romaner er oversat til dansk, heriblandt London, Skoven, Sarum og Russka.
NEW YORK
Af Edward Rutherfurd
Oversat til dansk af Birgitte Brix
Forlaget Turbulenz
911 sider
299,95 kr.
Er netop udkommet på dansk
Bogen kan købes på turbulenz.dk
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001