Fræk og udfordrende fotosession

Fræk og udfordrende fotosession

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

La Danesa var med, da det spirende talentsamarbejde omkring Kim Gelsers CostaPix var på fotosession på en gammel borg i Monda.

Efter en frisk køretur op i bjergene og gennem Mondas smalle gader ankommer jeg til Castillo de Monda. Slottet i Monda er til daglig hotel, men er i dagens anledning omdannet til fotostudie, med alt hvad der dertil hører af sminke, kjoler, lys og diverse regi (der blandt designfolket kaldes accessories). Costapix er i samarbejde med Marbelle Design Academy og andre talenter på Kysten ved at skabe en portefølje, der skal placere lokalproducerede modelfotos på det spanske landkort.

Den afslappede, spanske stil
“Lidt tilbage. Lidt frem igen. Og så lidt til siden. Ja! Hold den dér.” Kim Gelser kommanderer rundt med modellen, Salome Simonishvili, der står og tripper frem og tilbage efter fotografens anvisninger. Det er svært at få hende til at passe ind i det rustikke slotsmiljø, hvor detaljer i baggrunden bliver ved med at irritere den erfarne fotograf. Men pludselig er det gode billede dér. Jeg kan ikke se det, for rummet er mørkt indtil blitzen et kort øjeblik lyser det op, men det endelige resultat taler for sig selv.

De smukke scenerier på Kystens strande bliver ofte brugt til modelfotos, men det er sjældent, at tøj, modeller og fotografer kommer fra lokalområdet. Det vil CostaPix, med Kim Gelser i spidsen, gøre op med. Derfor arbejder han benhårdt hele sommeren på at få skabt en portefølje der, en gang for alle, skal vise, hvad de spirende talenter på Kysten kan. Det skal tiltrække designernes opmærksomhed, så det bliver muligt at få udleveret tøj fra de store modehuse i Barcelona og Madrid og med tiden få opbygget en talentmasse, som de store modehuse kan bruge til modelfotos i området.

For ‘settets’ hårstylist, Diana Churchill, er det først og fremmest et spørgsmål om at få ændret de store modehuses syn på arbejdsmoralen på Kysten. Hun har været frisør og stylist gennem 30 år, og hun har arbejdet sammen med mange forskellige fotografer på diverse fotosets. Hun oplever ofte, at folk ikke overholder aftaler, eller melder fra i sidste øjeblik:

“Der er masser af gode ideer, men folk gider ikke at gennemføre dem. Folk vil ikke gøre en ordentlig indsats. De er for sløve og kommer ofte ikke til tiden. Det er den spanske stil. Mañana, mañana,” siger hun.

Kim Gelser er netop derfor gået på jagt efter et trofast hold, som kan vise omverdenen, at det er muligt at stole på lokal arbejdskraft fra Kysten og samtidig få skudt nogle interessante, nyskabende billeder.

For at øge interessen lancerer Kim Gelser og hans art-director, Cyriel Vaes, et online magasin for den professionelle fotoverden. Det står til lancering i midten af september, så der er ikke ryddet plads til sommerferie i CostaPix’ kalender.

Kreative arbejdsheste
“Kan strømmen nå helt ned i enden?” råber Kim Gelser. Der er noget der driller i baggrunden af billedet, så der skal endnu engang flyttes om på settet. Det kreative arbejde er et øjeblik standset af praktiske hensyn, mens der bliver hentet nogle flere meter forlængerledning. Arbejdet er præget af pletvis ventetid efterfulgt af hektisk aktivitet og mine interviews bliver flere gange afbrudt af, at der er brug for en hånd til at slæbe udstyr eller rette noget hår. Varmen har heldigvis sørget for at lægge en naturlig dæmper på tempoet, så der er tid til at nyde udsigten fra det prægtige slot ind i mellem. Jeg begynder langsomt at forstå, hvorfor det er svært at opretholde arbejdsmoralen i den spanske sommerhede.

Guillermina Martel og Cyriel Vaes er begge fra Marbella Design Academy. Cyriel Vaes er art director og underviser på skolen, mens Guillermina er tidligere elev.

“Vi skaber et hold af mennesker, som passer godt sammen på trods af forskellige interesser. Cyriel er for eksempel den mere kreativt tænkende, mens jeg er den praktiske,” fortæller hun.

Med samarbejdet med Marbella Design Academy håber Kim Gelser og resten af holdet løbende at kunne bringe nye energiske talenter på banen med praktisk erfaring fra det virkelige liv. Holdet skal arbejde sammen som en professionel enhed, men samtidig skal der være plads til, at de unge kræfter kan prøves af på anderledes projekter, der skiller sig ud fra de almindelige fotosessions.

Frækt og udfordrende
Fotoholdet er rykket ovenpå, hvor havedørene på et af hotellets værelser giver en fantastisk lyseffekt. Men det er åbenbart svært at styre det stærke lys, der kommer gennem døren for Kim flytter sig rundt og tager billeder fra alle mulige positioner:

“Nej, det er ikke godt, jeg er ikke tilfreds!”

Kim stiller høje krav til sig selv og sine medarbejdere, men der skal samtidig gøres plads til det anderledes, der kan få de store modehuse til at spærre øjnene op:

“Har du set et blad fra H&M? Det er simpelthen så kedeligt. Vi laver det frække og det udfordrende.”

Dagens fotosession er et godt bevis på, at modeverdenen udfordres i Kim Gelsers billeder. Modellen står med et sværd i den ene hånd og et afhugget hoved i den anden (i virkeligheden holder hun bare hånden, som om hun løfter et hoved i håret, og hovedet bliver så klippet ind senere).

Kim regner dog ikke med, at det er den slags billeder, kunden vil have:

“Folk vil måske ikke bruge et billede med et afhugget hoved, men de vil spørge: ‘Hvis I kan lave det, kan I så ikke også lave det her, men med et twist?'”

Et ambitiøst hold med nogle anderledes ideer lader til at være vejen frem for modeverdenen på Kysten. I september kommer det online fotomagasin, M, og så vil det vise sig, om de store modehuse lader sig imponere af de anderledes værker.

Af Jeppe Schjødt

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa