Det danske magasin i Spanien
Millioner er gået til svindelpensioner i Andalusien

Millioner er gået til svindelpensioner i Andalusien

Op til 647 millioner euro er brugt til at udbetale fiktive førtidspensioner i Andalusien.
Sagen kaldes ERE. Det står for expediente de regulación de empleo, og er en støtteordning, hvormed alle økonomisk trængte firmaer i regionen har kunnet bede om tilladelse til at afskedige unødvendig arbejdskraft, som så i stedet blev tildelt en førtidspension. 647 millioner euro var øremærket hjælp til de kriseramte firmaer. De skulle reddes, og det samme skulle 25.000 arbejdspladser.
Så fik specielt listige mennesker åbenbart en idé. Man kunne ansætte flere medarbejdere (fætre, venner o.l.), skynde sig at afskedige dem igen, hvormed de ville blive berettiget til at modtage en pension, selvom de aldrig nogensinde havde arbejdet i det pågældende firma.
Det drejer sig ikke kun om fiktive ansættelser i privatejede firmaer, men også offentlige selskaber, mens udbetalingerne blev godkendt af medlemmer af den lokale regering, nærmere betegnet beskæftigelsesrådet, Consejería de Empleo.
De illegale udbetalinger skulle være startet tilbage i 2001, altså både under den forhenværende formand for den andalusiske lokalregering og nu tredje visestatsminister, Manuel Chaves, og den nuværende, José Antonio Griñan (begge PSOE). En rapport fra skatteministeriet advarede allerede i 2005 om, at der kunne foregå uregelmæssigheder, en advarsel som åbenbart blev ignoreret. Det samme skete flere gange de følgende år. Junta de Andalucía nægtede, da sagen først i februar begyndte at se dagens lys, ethvert kendskab, mens beskæftigelsesrådmand Manuel Reico lidt senere erklærede, at lokalregeringen ønskede at komme til bunds i skandalen.
I marts meddelte oppositionspartiet Partido Popular, at man ville sagsøge Junta de Andalucía, men regeringen svarede igen med, at man allerede havde overgivet sagerne til domstolene.
De omfattede godt 6.000 førtidspensioner og 64 selskaber, som nu er ved at blive undersøgt.

Et, to og 146 eksempler
Foreløbig er 146 personer under mistanke for at have modtaget den ulovlige pension. Politiet arresterede i marts de første 17, der kort efter blev løsladt igen, afventende en retssag. De skulle have modtaget mellem 100.000 og 200.000 euro i ”førtidspension”, kun takket være deres forbindelse til venner eller familiemedlemmer i Junta de Andalucía.
En af dem er, skriver El País, den tidligere borgmester i El Pedroso (Sevilla), Rafael Rosendo, som har forelagt beviser for den ansvarlige dommer i sagen, Mercedes Alaya, at han har svindlet sig til 110.000 euro. Ifølge dokumentationen skulle han have været ansat i et firma kaldet Cydeplast, hvorfra han fik tilkendt førtidspension, selvom han ikke havde arbejdet der så meget som én dag.

Fingre peget på Junta og fagforeninger
Mercedes Alaya har peget på Junta de Andalucía som værende hovedansvarlig, og hun har foreløbig lagt sag an mod Antonio Fernández, tidligere medlem af lokalregeringen og fra 2004 til marts 2010 formand for beskæftigelsesrådet, for underslæb og magtmisbrug. Formanden for PP Andalusien, Javier Arenas, hævder, at mindst fire medlemmer af lokalregeringen har modtaget penge for at deltage i bedrageriet af fondene, også kaldet fondos de reptiles (krybdyrsfonde).
Svindelen slutter tilsyneladende ikke her. El Mundo skriver, at også fagforeninger skulle være involverede. Avisen mener, at de to største, UGT og CCOO, skulle have modtaget én procent af samtlige udbetalinger.
Oppositionspartiet Partido Popular i Andalusien har officielt bedt fagforeningerne forklare, hvorfor og hvordan de gennem disse år har kunnet opkræve denne provision.

Demokratiets største skandale
Lederen af det regionale PP, Javier Arenas, lægger ikke fingrene i mellem, når han beskriver sin mening om svindelpensionerne. Arenas kalder skandalen den største i demokratiets historie og kræver, at formand José Antonio Griñan går af, efter han ”havde godkendt over 600 millioner euro til illegale pensioner og provisioner.”
Griñan har derimod sagt, at der kun kan være tale om svindel med omkring to procent af de 647 millioner euro.

Hvis penge er det så?
Ifølge en talsperson i Europa Kommissionen lader pengene ikke til at være tilskud fra Unionen. En kilde i PSOE forklarer, at pengene i stedet kommer fra Junta de Andalucía, hvorfra de udbetales af Agencia Andalucia de Innovación.
Men uanset fra hvilke fonde de implicerede har stjålet, har de taget fra de betrængte firmaer og afskedigede medarbejdere, som pengene var beregnet til.
Sagen er naturligvis dybt usmagelig, og det er svært at forstå, hvordan politikere, embedsmænd og modtagere af pensionen har kunnet tro, at de kunne slippe af sted med et svindelnummer, der omfatter så mange mennesker.
Junta de Andalucía har senere meddelt, at man har stoppet udbetalinger af de foreløbig 146 pensioner.
I april besluttedes det, at man reelt skal have arbejdet i et firma og ikke kun have været ansat, for at komme i betragtning til denne pension. Fremover hedder reglen, at en medarbejder skal have arbejdet mindst tre år i det samme, betrængte selskab, ligesom man skal have indbetalt mindst 15 år til seguridad social og være fyldt 50, før man kan komme i betragtning.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.