Kineserguld hos tandlægen?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

På det sidste har TV i Danmark samt pressen i sin helhed koncentreret sig om, at tandlæger benytter metal i patientens mund, som er ”giftigt” eller kan medføre allergier.

Når tandlægen benytter metal i patientens mund, er det bl.a. ved fremstilling af kroner og broer. Det man kalder en metal-keramisk krone, er en tandkrone med et metallag indvendigt og et porcelænslag udvendigt. Metallet skal være af sådan en art, at det er muligt at påbrænde porcelæn direkte på metallet. Dvs. at metallet skal have et så højt smeltepunkt, at det er muligt at påbrænde porcelænet, uden at metallet smelter (ca. 970 grader). Hvorfor skriver jeg metallet og ikke guldet? Det er fordi, det ikke er muligt at benytte rent guld, det vil smelte ved porcelænsbrændingen.

Hvad består dette metal af? Ja, det er det spørgsmål, som mange patienter nu stiller.

Kan jeg blive syg af dette metal? Hvilke symptomer kan jeg forvente at få?

Mange tandlæger sender deres aftryk til et dentallaboratorium, som oplyser, at de kan fremstille en metal-keramik krone meget billigt. Et sådant laboratorium (findes også her på kysten), samler en masse aftryk sammen og sender dem som en stor pakke til f.eks. Kina. Efter ca. to uger får samme laboratorium de færdige kroner og broer tilbage, og skal så blot videresende disse til den pågældende tandlæge. Hvad er der egentlig galt i dette? Sådan set ikke noget, men man glemmer, at f.eks. i Kina gælder der måske andre regler og sundhedskriterier overfor det at benytte metal i patientens mund, end i Norden og andre europæiske lande.

Derfor indførte man for år tilbage en kontrol kaldet ISO-Certifikat. Det betyder, at man til patientbehandling ikke må bruge metaller, som kunne give anledning til allergier eller andre følgekomplikationer.

De fleste seriøse laboratorier har et ISO-Certifikat (Licensia Sanitaria de Funcionamiento de Fabicantes de productos Sanitarios a Medida), og herved kan patienten føle sig tryg.

Et metal kaldet Talladium Tillite har været brugt i mere end 25 år. Dette metal er biokompatibelt og godkendt af FDA i USA (Food and Drug Administration) samt med certifikat ISO-9002 i Europa, og opfylder samme standard som til implantater.

Det skal tilføjes, at dette Talladium Tillite er godkendt på Iowa State University, University of Dayton, University of Minnesota, Competense University of Madrid, Politénica University of Catalonia, Boston University m. fl.

Hvorfor er tandlæger og dermed patienter glade for dette metal? Tidligere brugte man mest chrom-cobolt som metal under porcelænet. Dette havde den uheldige virkning, at man kunne få porcelænsfrakturer (porcelænet gik i stykker ved tygning . Halvædelt og helædelt metal havde samme uheldige virkning. Talladium har den bedste og største bindingsevne til porcelæn, og der ses næsten aldrig frakturer mere.

Med den sidste nye og afprøvede teknik, laves i dag kroner og broer uden metal indvendigt. Det er en teknik, som gør kronen dyrere, men har den fordel at have bedre keramiske og kosmetiske egenskaber.

Husk: Lad ikke hånt om din sundhed! Tænk på hvad du kommer i munden. En meget billig behandling følger ikke ovenstående betragtninger.
Clínica Dental Escandinava (www.clinicdental.eu) står til rådighed for patienter og tandlæger som ønsker flere detaljer.

Af Keld Overgaard

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa