Skiskader er én af de hyppigste sportsskader i vintersæsonen. Typisk er det korsbåndet, som ryger i et styrt. Det fremgår af årsopgørelsen fra det nationale register for korsbåndsoperationer. Her fremgår det, at 25 procent af de opererede kvinder pådrog sig deres korsbåndsskade ved alpint skiløb.
Tager man i betragtning, at det kun er en lille del af befolkningen, der løber på ski, og at de fleste kun står på ski en uge om året, er der tale om en aktivitet med en høj risiko for en knæskade.
Der er derfor al mulig grund til at være så forberedt som muligt, før man begiver sig ned ad pisten. Det vil bl.a. sige:
• Træn de muskler, du skal bruge, når du står på ski og træn din balance. Træningen skal startes flere måneder før skisæsonen.
• Vær sikker på, at dine skibindinger er rigtigt indstillet ved at foretage ”selvtesten”.
• Kør altid med kontrol.
• Stop, når du begynder at føle træthed i musklerne og i hjernen.
Ved at træne i månederne op til skituren undgås langt de fleste overbelastninger af muskler, ledbånd og led. Samtidig forebygger træningen, at skituren ødelægges/afbrydes på grund af overbelastning/ømhed.
Der er mulighed for enten af få lavet et program via en fysioterapeut med gennemgang af ens fysiske formåen, eller at se programmer på mange hjemmesider og i magasiner. Nedenfor er gennemgået ”Selvtesten” som forebygger skader grundet forkert indstillede bindinger på ski.
Den alpine skibinding har to sikkerhedsopgaver:
1. At binde støvlen til skien, så den sidder fast og sikrer maksimal manøvredygtighed. Den må ikke udløse under det normale skiløbs belastninger.
2. At kunne slippe grebet om støvlen. Bindingen skal udløse, inden skien bliver en fare for løberen.
Med selvtesten har løberen et værkstøj til selv at bestemme den indstilling af bindingen, som tilgodeser begge funktioner bedst muligt.
Selvtesten
Knæskader med beskadigede ledbånd er den hyppigst forekommende, alvorlige skiskade, som primært sker ved, at skibindingerne ikke udløses ved fald.
Ved at lave en enkel test af skibindingerne, inden man tager skiliften, nedsætter man risikoen for en ledbåndsskade i knæet.
Forbindingen testes ved at kantstille skien ud til siden.
Drej overkroppen modsat med begge stave i sneen og vrid indad med al kraft. Hvis du lige akkurat kan vride støvlespidsen ud af forbindingen, er den indstillet korrekt.
Bagbindingen testes ved, at du sætter skien så langt tilbage som muligt. Begge skistave skal sættes i sneen foran dig.
Du skal nu med al din kraft lige netop kunne hive støvlehælen op af bagbindingen.
Du kan nemt justere bindingerne med en skruetrækker.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001