Som knægt legede han sports-kommentator i sin farfars sommerhus ved Limfjorden – nu fortsætter han bogskriverier på Costa del Sol
Som han kommer der gående på hovedgaden i La Cala de Mijas, høj og ranglet med sorte krøller og skjorten udenpå bukserne, ligner han mest af alt en forvokset teenager. Lidt distræt i sin fremtoning, men velovervejet i sin tale. Og velskrivende iøvrigt.
Vi har sat hinanden stævne på bar- og spisesteddet ”Biddy Mulligans”. Bord 5 udendøre var ledigt, og her falder snakken med den 37-årige Jonas Nyrup – en af Danmarks mest anerkendte sportsjournalister og nu forfatter i lyntempo. Tre udgivelser er blevet produceret på 22 måneder, uden det er gået ud over kvaliteten.
Bøger om kendte danske sportsprofiler og deres liv. Det drejer sig om tennisspilleren Kenneth Carlsen, fodboldspilleren Martin Jørgensen og nu cykelrytteren Brian Holm – alle professionelle i hvert deres gebet.
Jonas’ cv fra 1997 til i dag gav mig åndenød. Han har haft fart på og det fortsætter som resident på Costa del Sol, drevet hertil i august af sin kæreste Gittes nye arbejde hos flyttefirmaet Scan Transport efter fire år i Barcelona.
”Og jo, så er der lige det med vejret og skatten”, argumenterer Jonas, ”men uden Gitte havde jeg nok ikke været her”. Bopælen er en lejet lejlighed i La Cala, hvor Jonas med stor selvdisciplin har skrivedage på otte-ti timer.
En disciplin han også udøvede i de fire måneder, han skrev sit speciale i filosofi i Grækenland i 1997.
”Et studie i almen dannelse”, siger han.
På promotors sorte liste
Jonas’ hobbies er golf (handicap 23) og mountainbike-cykling og så interesserer han sig rigtig meget for boksning – især den professionelle. Så meget, at han sammen med sin daværende makker på Berlingske Media, Anders Damgaard, i marts i år kunne hædres med prisen ”Årets sportsjournalist” for en række afslørende artikler om det lemfældige sikkerhedssystem i professionel boksning i Danmark, som svigtede den i dag hjerneskadede eks-bokser Johny Jensen. Prisen uddeltes af foreningen ”Danske Sportsjournalister”. Anders Damgaard og Jonas Nyrup afslørede, at Johny Jensen to gange blev sendt i ringen, selvom en scanningsrapport viste, at han havde en hjerneskade, der i værste fald kunne være stærkt invaliderende. I dag sidder Johny Jensen tilbage med synsforstyrrelser, utilpashed og læsebesvær.
Siden har da har Jonas for alvor været på promotor Mogens Palles sorte liste.
”Hvordan kom I på den historie?
”Det kan nok føres tilbage til vort renomé som ubestikkelige og uafhængige af den Mogens Palle-kontrollerede del af boksemiljøet. Og da vi først fik færten af skandalen, handlede det som i al god, undersøgende journalistik om at bearbejde de rette kilder i den rette rækkefølge og på den rette måde.
”Men sådan er det ikke i dine tre bøger?”
”Nej, de har indtil videre haft mere præg af teamwork med hovedpersonerne. Som sådan har jeg kunnet gøre stor brug af deres åbenhed – også om private forhold og tingenes tilstand inden for deres arbejdsområde. Det handler om fortrolighed. Men man laver ikke en god biografi uden grundig research, et kritisk blik og et velvilligt kildenet også.”
Ping-pong-skriveri
”Du skrev på bøgerne om Martin Jørgensen og Brian Holm stort set samtidig. Hvordan kan det lade sig gøre at arbejde i ekspres-fart med to værker på én gang?”
”Ja, jobbene overlappede i perioder hinanden. For mig blev det sådan en slags ping-pong mellem de to opgaver. Bestemt ikke en gene for mig, for så stirrede jeg mig ikke blind på det ene manuskript.
Jeg kunne sætte fokus på den anden og så igen vende tilbage til den første og se ting, jeg ikke så før”.
”Vil du hellere arbejde som forfatter end som journalist?”
”Den store tilfredsstillede ved en bog er, at den først udgives, når den færdig. Man har ikke hele tiden en redaktionssekretær eller redaktør rendende og minde en om deadline for dagens avis. Den proces i hardcore journalistik kan give historier, der ikke er researchet helt i bund og kunne være blevet endnu bedre, når de afleveres. Og det er ikke tilfredsstillende i længden. Slet ikke for læserne. At skrive bøger giver tid til at nå maksimalt i dybden, hvis man kan holde diciplinen under vejs, og for mig er det en gave at kunne arbejde sådan”.
Helte og banditter
”Jeg har altid godt kunnet lide sportsjournalistikken. Stoffet er ikke tørt som f.eks. nationaløkonomi, og man har helt andre muligheder for at lege med sproget i sportens verden. Det er vigtigt for mig”.
Allerede som lille knægt optog sporten og journalistikken Jonas. Han husker, at han i sin farfars sommerhus i Vile ved Limfjorden legede med at speake ikke eksisterende fodboldkampe…
Han fik senere sin journalistuddannelse i Odense, og i dag optager også cykelsporten ham meget.
Han har i de franske Alper og Pyrenæerne dækket Tour de France flere gange og herigennem fået kontakt til rytterne – heriblandt Brian Holm, der nu er sportsdirektør for Team Columbia HTC. Han indrømmede i 2007 at have taget EPO. Med Jonas Nyrups har han lavet en bog om sin hårde kamp igennem en kræftsygdom. Den er netop er udkommet.
”Jeg elsker enkeltmandssport. Her er der fuld afregning for præstationerne eller mangel på samme og det kan man mærke på udøverne – bl.a. ved at de tager meget større ansvar i deres udtalelser og måske også i livet generelt. Brian Holm er et godt eksempel.
Og i både cykelsport og boksning kan man som regel gå ud fra, at hvis man finder et gulvtæppe, så er der også fejet noget ind under det. Det er to verdener fyldte med både helte og banditter. Nysgerrigheden – også på læsernes vegne – driver hele værket for mig.”
Søger nye emner
”Vil forfatterskabet nu blive din levevej?”
”Ja, det håber jeg. Jeg arbejder også på en række foredrag, som jeg har fået forespørgsler om at holde. Det er vigtigt at møde publikum ansigt til ansigt”.
”Hvor meget har dine hidtidige bøger solgt?”
”Kenneth Carlsen solgte omkring 4.500 eksemplarer. Første oplag på 3.000 af Martin Jørgensen blev hurtigt udsolgt i oktober, så der er kommet flere på markedet. Brian Holm-bogen bliver måske den største succes af dem alle, fordi han når breddere ud end til sportens verden. Han taler om en alvorlig sag, der berører os alle, og hans oplevelser og reaktioner undervejs kan gøre alle lidt klogere”.
”Hvem bliver næste emne?”
”Formentlig en af Danmarks allerstørste sportsprofiler. Jeg kan desværre ikke røbe hvem, for der er kamp om dem.”
”Og hvor længe bliver du på Costa del Sol?”
”Så længe Gitte har job her. Og gerne uanset hvad.”
Jonas og Gitte mødtes ved bryllupsfest i maj sidste år, da hans daværende sportschef Jacob Staehelin blev gift med Gittes kusine Lis.
Om hans bøger
Kenneth Carlsen
”Alene på banen”
I karrierens efterår blev han stemplet som ham, der altid tabte. I virkelighed handler Kenneth Carlsens karriere om at vinde – ikke tabe – mod alle odds.
(Udgivet 18. august 2008)
Martin Jørgensen
”De professionelle”
Velkommen til de professionelles verden, hvor trusler om tæsk, skattefusk, doping, dokumentfalsk og aftalte spil er en væsentlig del af arbejdsmiljøet.
(Udgivet 1. oktober 2009)
Efterordet i Martin Jørgensens bog lyder: ”Jeg tilegner bogen min elskede, ubegribelige tålmodige Gitte, Vamos!”
Brian Holm
”Den sidste kilometer – en bog om at blive klogere”.
Hvad gør man egentlig, når ens alder og livets afslutning ikke hænger sammen? Skal man med en dødsdom hængende over hovedet lukke nogen ind, når man altid har haft det bedst med at være alene om sit liv?
(Udgivet den 9. november 2009)
Kort om Jonas Nyrup
Født i 1972 i Århus.
Årets Sportsjournalist, kåret i marts 2009.
Uddannet journalist samt bachelor i filosofi.
Har dækket De olympiske Lege, Tour de France og VM i fodbold samt fulgt det danske fodboldlandshold tæt for Ritzaus Bureau, B.T. og Berlingske Tidende.
Forfatter af nu tre bøger med personligheder fra sportens verden.
Her taget fra en bokseblog skrevet i hans tid på BT:
Opholdssted i Danmark?
”Nørrebronx”.
Sangkarriere (den store)?
”Københavns drengekor og metalbandet Evil Dicks”.
Ubrugeligheder?
”Kvindefodbold og sojabøffer”.
Favoritkampen:
”Vil du med til slugfest, så tjek lige George Foremann vs. Ron Lyle på youtube”.
Favoritbokserne?
”Hvem stod ikke op midt om natten for at se Tyson gå amok i midtfirserne?
”Hvem synes ikke, det var lidt synd for Sonny Liston og ”Smoking” Joe Frazier?”
”Kan du undgå at blive imponeret af Floyd Mayweather – og lade være med at falde i søvn samtidig?”
Favoritbandet lige nu?
”Funky Nashville, Slayer og Volbeat.”
Legekammeraterne?
”B.T., Berlingske Tidende, Ritzaus Bureau, Dagen, Fyns Amtsavis og Fyens Stiftstidende”.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001