Det danske magasin i Spanien
Mike Izon – en massør, der kan sit kram

Mike Izon - en massør, der kan sit kram

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg befinder mig på virkelig ukendt grund. Jeg har parkeret mit automobil ved en golfklub. Ved siden af mig bakser et unisexklædt ægtepar med golfkøllerne, der ikke rigtigt vil ud af to-personerens minimale bagagerum. Jeg forsøger med et ”hola”. Forkert valg. Jeg får et blik, der får mig til at føle mig som en bonderøv, der lige har brugt fiskekniven til at smøre kuvertbrødet med. Okay, forkert bil, forkert påklædning og helt forkert indstilling til spillet, som alle andre tilsyneladende elsker. Indrømmet: jeg kender ikke en brik til det – men de kunne da godt have svaret ”hola” tilbage… Måske var de bare sure over det med golfkøllerne (det er da også pisseirriterende, når man nu har klædt sig smart på, købt en kæk bil, og så sidder udstyret fast lige midt på parkeringspladsen, netop som alle de andre i ternende bukser ankommer til dagens match), måske er de bare englændere, der ikke opfatter den spanske pendant til ”hello” som en hilsen – eller danskere, der tror, at man med ”hola” kalder på én, der hedder Orla. Nå, men mit humør skal de ikke få lov til at ødelægge, for jeg har nemlig bestilt halvanden times Helle-tid, hvor jeg skal masseres på ryggen af en, der har lovet ikke at sige en lyd imens. At han har åbnet sin klinik i en golfklub, det er der en grund til. Men først til det, det hele handler om; massagen.

Michael Izon, kaldet Mike, tager imod i sin klinik, som ligger i forbindelse med pro-shoppen på Miraflores Golf Academy. Han sludrer hyggeligt, mens jeg får lagt frakken, hvorefter han stiller en række relevante spørgsmål om min helbredstilstand samt spørger mig, hvad der har fået mig til at kontakte ham. Jeg forklarer, at jeg generelt har det godt, men at jeg har nogle genstridige myoser i min venstre skulder/venstre side af nakken. Jeg er meget opmærksom på, hvordan jeg sidder ved mit skrivebord om dagen og i sofaen om aftenen, og i min seng ligger en supergod madras. Jeg dyrker jævnligt yoga og strækker ud før og efter sport. Altså føler jeg mig ret ”hellig” lige nu. Mike foreslår, at spændingerne kan skyldes stress, hvilket jeg omgående maner i jorden med et: Jeg har i hvert fald ikke stress. Jeg har travlt, og det kan jeg lide.
”Stress er ikke nødvendigvis noget negativt”, siger Mike. ”Det er sundt at få et adrenalin-kick, og det er godt, at du har travlt med at lave noget, som gør dig glad – men der skal være en balance. Helt enkelt: Hvis du stresser fx fem timer om ugen, skal der være en tilsvarende ugentlig, 100% afslappet Helle-tid. Og hvis du gør din del af arbejdet, nemlig slapper helt af, mens jeg masserer dig, ja så har du i hvert fald halvanden time hjemme på den konto”.

Videnskab, teknik og mystik
Michael tog universitetsuddannelse i biokemi og marinebiologi i 1980erne i England, inden han drog ud i verden for dels at opleve og dels at dykke. De efterfølgende 17-18 år tilbragte han i Indien, Nepal, Tibet, Kina, Sri Lanka, Thailand, Australien og New Zealand, hvor han udover at få glæde af sin marinebiologiske uddannelse under vandet også tog fat på fysiologi, som han havde med sig fra biokemien.
”I Østen finder man de allebedste lærere inden for massage, og jeg har uddannet min indenfor stort set alle branchens grene. Efter så mange års læring og inspiration fra de store mestre udvikler man efterhånden sin egen teknik, og mit speciale er ledmobilitet og dyb vævsmassage, hvorved infiltrerede muskler kan løsnes, så blodgennemstrømningen bedres, og ilt og næringsstoffer dermed tilføres vævet.
Udover den mekaniske del af massagen påvirkes kroppen også til udskillelse af endorfin, hvilket er kroppens eget smertestillende og afslappende middel. Så massagen har både indvirkning på det fysiske og det mentale velvære.
Det er et instinkt i os alle at gnide en øm skulder eller en smertende nakke, og hovedpine, ømhed, smerte, søvnbesvær, spændinger og stress kan altsammen lindres med et enkelt instrument – vores hænder. Og de to her (Mike løfter sine hænder) har været hele turen igennem – jeg har 14 diplomer i forskellige terapiformer, er uddannet lærer i reiki, shiatsu og i fire typer massageteknik, jeg er enæringsvejleder og for ni år siden, hvor jeg i en periode var flyttet tilbage til England, tog jeg en tre-årig uddannelse til fysioterapeut”.

Fusionsmassage
Mike kombinerer flere af de teknikker, han har lært – og kalder det, han nu udfører på mig, for fusionsmassage. Det kan jeg lide lyden af, så, efter at jeg har lovet ham at sige til, hvis jeg ikke ligger 100% godt på briksen, hvis næsen klør eller armen sover (hvorfor har ingen massør nogensinde sagt det til mig? I anfald af total misforforståede hensyn har jeg ligget på en stor del massagebrikse og ønsket, at den ellers behagelige behandling snart var slut, da jeg lå ad h til), overgiver jeg mig til halvanden times fabelagtig massage med fokus på skulder og nakke. Behandlingen går dybt, kan jeg mærke, men gør ikke ondt. Jeg har fortalt Mike, at New Age musik har en virkning på mig, som er nogelunde diametral modsat den tiltænkte, så derfor spiller han noget god indisk musik, og siger, som lovet, ingenting. Herligt, for hvordan skal man kunne slappe af, hvis man samtidig skal fortælle om, hvor man skal hen på sommerferie, hvorfor man flyttede til Spanien i sin tid, hvordan man lærer at tale ordentlig spansk og andre typiske behandler-spørgsmål?
Efter massagen føler jeg mig let i hovedet, lidt høj, men kroppen er helt afslappet. Jeg sover som en baby om natten, og mærker ikke noget til mine myoser i ugen efter massagen. Mike anbefaler, at jeg kommer en gang om ugen i en måneds tid, og så måske en gang hver eller hver anden måned fremover. ”Så skal vi nok kunne holde problemet væk”, mener ham.

Indisk hovedmassage
Jeg har prøvet det før, og har nydt det i fulde drag, men da jeg oplever Mikes version ved jeg, at jeg først nu kender virkelig indisk hovedmassage.
Indisk hovedmassage er en massageform, der i mange år har været praktiseret i Østen, specielt i Indien. Hovedmassage arbejder med cirkulationssystemet, bringer frisk og iltet blod videre i systemet, afhjælper spændte og ømme muskler, og er en utrolig terapi for mental aktivitet og koncentration. Den dybe afslapning giver ny energi, vitalitet og kreativitet.
Massagen udøves uden på klientens tøj, mens denne sidder på en stol. Hovedbund, ansigt, nakke, skuldre, øvre ryg og arme masseres.

Mike har lært hovedmassageteknikken af en af branchens store mestre, Narendra Mehta, der i 1970erne bragte denne behandlingsform til Europa.
”I flere tusind år har man brugt hovedmassage i Indien i forbindelse med hårpleje. Kvinderne fik massage med olie for at styrke håret og for duftens skyld, mens barberen brugte det som ekstra service, når han gik ud til folks hjem for at klippe og barbere – og det var da også fra frisørbranchen, at Metha fandt inspiration til sin teknik”.
Narendra Mehta har været blind fra barnsben, men er trods det uddannet osteopat, fysioterapeut og massør. Han studerede i England og fandt det mærkeligt, at hovedmassage ikke var en del af uddannelsen. Mehta tog tilbage til Indien for at undersøge forskellige teknikker og opdagede, at hver barber havde sin helt egen teknik, som var blevet udviklet gennem generationer. Pga. blindheden var Methas øvrige sanser skærpede, og han udviklede snart en behandlingsform, der eliminerede en lang række problemer hos klienterne – ikke kun i hovedet, men også i nakke, skuldre og på overarme. Metha har udviklet sin teknik yderligere i løbet af årene, og den inkluderer nu en let ansigts- og øremassage, som er med til at balancere energierne.

Og wow, hvor er det godt. Blot en halv time i stolen, og jeg føler mig som et nyt menneske. Idet Mike ikke benytter olie til hovedmassage, kan jeg tage direkte tilbage på kontoret med frisuren intakt, med masser af ny energi og lidt glad i låget.

Miraflores Sports Massage & Beauty Centre
Michael Izon etablerede Miraflores Sports Massage & Beauty Centre for fire år siden.
”Som nævnt har jeg rejst i den store verden næsten hele mit voksne liv, og ofte arbejdede jeg for en skål ris og tag over hovedet. Det har været fantastisk, men efter årene i London, hvor jeg uddannede mig til fysiotereapeut, fik jeg dels lyst til at rejse ud igen og dels til at slå mig fast ned et sted. Og kombinationen af de to ønsker blev så til en tilværelse som fastboende her i Mijas. Jeg fik den idé, at en eller flere af kystens mange golfbaner måtte have behov for en god massør til dels at afhjælpe de sportsskader, som opstår på golfbanen, men som også skulle kunne tilbyde skønhedsbehandlinger etc. til de mange golfenker, der hvileløst går rundt og venter, mens mændene spiller”.
Som tænkt så gjort, og Mike har nu to kosmetologer ansat i klinikken. ”De er begge dygtige, selvstændige og brænder for deres fag. De mennesker, jeg arbejder sammen med, skal investere energi i projektet – ellers fungerer det ikke for mig.”

Ved at leve de mange år i Østen har Mike tilegnet sig et solidt menneskekundskab. ”Der er utrolig mange tiggere i den del af verden, og det må man lære at forholde sig til. At ignorere et andet menneske er aldrig en løsning. I Indien gav jeg altid nogle rupees til de tiggere, jeg passerede, men en dag var jeg gået hjemmefra uden min pung. For at understrege, at jeg virkelig ingen penge havde på mig, vendte jeg vrangen ud på mine lommer, og munken kvitterede ved at tilbyde mig to af de rupees, han havde i sin lille skål. Den dag glemmer jeg aldrig – munken bragte mig en af livets vigtigste lærdomme. Det er summen af vigtige oplevelser som denne, der gør et menneske – og en behandler. Jeg bruger alt det, jeg har lært, når jeg masserer. Massage er en dynamisk proces, så hver klient får sin helt egen massageform. Og derfor er det så vigtigt, at vi får talt lidt sammen, inden jeg går i gang. Jeg håber også, at den lille snak får klienten til at slappe af, for gør han/hun det, er 75% af arbejdet faktisk gjort”, slutter Mike, inden han gør klar til den næste klient, der også er dansker – en golfspiller, der døjer med smerter ned over ballen og den ene ben.

Af Helle Espensen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa