Den store, forreste lårmuskel består af fire muskler (M. vastus lateralis, M. vastus medialis, M. vastus intermedius og M. rectus femoris). Musklerne hæfter alle på den øverste kant af knæskallen. Knæskalssenen (ligamentum patellae) forbinder den nedre kant af knæskallen med den øverste, forreste del af skinnebenet.
Funktionen af knæskalssenen er derfor at overføre den kraft, den forreste lårmuskel præsterer, når knæet strækkes.
Springerknæet opstår ved spidsen af knæskallen.
Årsagen til springerknæ/irritation af det nedre ledbånds tilhæftning til knæskallen
Gentagne ensformige belastninger af knæskalssenen (spring, spark) medfører mikroskopiske småbristninger ved knæskalssenefæstet på nedre kant af knæskallen. Da belastningen ofte forsætter på trods af ømhed, der i starten svinder efter opvarmning, opstår der efterhånden en kronisk irritation i senen. I nogle tilfælde opstår symptomerne ved senefæstet/tilhæftningen fra forreste lårmuskel på øvre kant af knæskallen.
Hvilke symptomer har patienter, der lider af et springerknæ?
I starten fremkalder spring og lignende belastning ømhed ved den nedre kant af knæskallen. Hvis idrætsaktiviteten forsættes, bliver smerterne værre, så aktiviteten til sidst er umulig.
Korrekt behandling fra starten er helt afgørende for et godt resultat, så patienten bør ses af fysioterapeut eller have foretaget en lægeundersøgelse kort tid efter debut af smerter. Ved forværring eller manglende fremgang bør der udføres en ultralydscanning, som vil kunne påvise fortykkelse af senen, arvævsdannelse, delvise bristninger, forkalkninger i senen, slimsæksbetændelser og betændelse af vævet rundt om senen (peritendinitis).
Hvordan behandles et springerknæ?
Behandlingen omfatter aflastning fra de smerteudløsende aktiviteter. Hvis behandlingen indsættes hurtigt, kan skaden i nogle tilfælde hele på få uger. Hvis smerten har været til stede i flere måneder, og specielt hvis der ved ultralydscanning er fundet fortykkelse af og forandringer i senen, må man ofte påregne et genoptræningsforløb over flere måneder. Der lægges vægt på udspænding og styrketræning af forreste lårmuskel, ved at aktivere musklen samtidig med den udspændes (eccentrisk træning). Is-behandlingen kan gentages hver gang, der i genoptræningsforløbet fremkaldes ømhed i knæskalssenen.
Ved manglende fremgang på aflastning og regelret genoptræning kan medicinsk behandling overvejes i form af Ibuprofen eller injektion af binyrebarkhormon omkring den fortykkede del af senen.
Undersøgelser har vist, at indsprøjtning af binyrebarkhormon er særdeles effektivt til at reducere irritationen af de fortykkede sener. Da indsprøjtning altid er et led i en langvarig genoptræning af en meget alvorlig, kronisk skade, er genoptræning over adskillige måneder nødvendigt for at nedsætte risikoen for tilbagefald og bristninger. Enkelte patienter har god effekt af tape eller anden bandage rundt om skinnebenet lige under knæskallen.
Hvad nu hvis det fortsat gør ondt?
Specielt stødabsorberende sko eller indlæg vil kunne nedsætte belastningen, da senen naturligvis ikke efter en langvarig skadesperiode kan holde til maksimal belastning efter kun en kortvarig genoptræningsperiode
Et halvt års genoptræning inden knæet kan tage maksimal belastning er ikke usædvanligt.
Hvad består den nyeste behandling af et springerknæ i?
Inden for de seneste år er der kommet forskellige eksperimentelle behandlinger som skleroserende injektionsbehandling, hvor man injicerer et middel omkring senerne, der ødelægger de små kar (og nerver), der vokser ind i de syge sener og shockwave (laserbehandling).
Behandlingen med skleroserende indsprøjtning har ikke påvist nogen langvarig effekt.
Derimod har shockwave-terapi i mange undersøgelser vist at have en meget høj succesrate, ofte meget højere end operativ behandling, da denne behandling kun består i at fjerne det irriterede væv, der går i klemme mellem knæskallen og lårbenet samt i enkelte tilfælde at udglatte tilhæftningen af ledbåndet på knæskallen, hvorved spidsen af knæskallen fjernes. Langtidsresultaterne af operationerne er ofte skuffende.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001