Det danske magasin i Spanien

Nu da vi alle er bange for at få influenza, tænkte jeg, det ville være interessant at beskrive et tilfælde med influenza og hæshed.
På min poliklinik mødte en mand på 45 år op. Fem uger forinden var han blevet meget hæs. Denne hæshed opstod pludseligt. Patienten havde følt sig utilpas i et par dage og klaget over hoste, feber, hovedpine og muskelsmerter specielt i skuldrene. For at lindre ubehaget og smerterne, havde han taget paracetamol.

Antibiotika hjalp ikke
Hans faste læge mente, han havde en akut betændelse på stemmebåndene (laryngitis). Derfor gav han patienten en kur med antibiotika og bad ham om at indånde dampe fra en eukalyptusopløsning.
Dette hjalp ikke. Patienten kunne heller ikke hoste normalt. Når han talte sagte, var det muligt at forstå ham, men han kunne ikke hæve stemmen. Når der var støj omkring ham, blev det vanskeligt at forstå ham. Selv havde han da også vanskeligt ved at tale.
Af og til havde han en mærkelig følelse i halsen; det virkede som om, der sad en klump slim efter måltidet. Det lykkedes ham ikke at hoste denne klump op, og han fik en følelse af ikke at få luft nok, hvilket fik ham til at hyperventilere.

Til øre-, næse-, halsspecialist
Heldigvis forsvandt de influenzaagtige symptomer sammen med muskelsmerterne, hovedpinen og feberen.
Patienten var ved godt helbred, normal vægt, røg ikke, men drak af og til et glas øl.
Med denne forhistorie blev patienten sendt til øre-, næse-, halsspecialist.
Ved undersøgelsen fandt man et stillestående venstre stemmebånd. Normalt bevæger begge stemmebånd sig, når vi taler. Derfor beder lægerne ofte patienter med stemmeproblemer om at sige ”iiiiiih” og ”aaaaaah”, mens han holder tungen fast og undersøger patientens hals med et spejl eller et andet instrument. Han kan derved se, om stemmebåndene bevæger sig normalt.

Influenzavirus
Et stemmebånd kan, af forskellige årsager, stå stille. Derfor er det meget vigtigt, at en patient med hæshed, der varer længere end to til tre uger, bliver undersøgt af en øre-næse-halslæge. Patienten havde ingen hævelser i halsen, og røntgenundersøgelsen viste ingen afvigelser. Vi kunne konkludere, at hos denne patient var årsagen til problemerne med stemmebåndet influenzavirus.
Patienten blev beroliget med, at denne afvigelse normalt forsvinder efter tre til seks måneder. Endvidere fik han råd om at øve sig så meget som muligt med stemmen, talepædagogen hjalp ham med dette. Efter ca. tre måneder viste det sig ved en kontrolundersøgelse, at stemmebåndene fungerede næsten normalt.

Af Steinar Hofstad, øre-, næse-, halslæge

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.