Det danske magasin i Spanien

Jeg fik inspiration til enmet om vitaminer og mineraler,da en meget god ven bekendtgjorde, at nu ville han gå i haven og ryge en Kings med stor fornøjelse, efter at et vanskeligt stykke arbejde var blevet fudført. Med en smiley sendte jeg en besked og  udtrykte håbet om, han samtidig huskede at tage sine C-vitaminer. Det er nemlig sådan at hver cigaret forbruger 25 mg C-vitamin.

Jeg havde knapt sendt meddelelsen før der ”tilfældigt” , hvilket jeg ikke tror, der er noget der er, tikkede en meget fin artikel ind fra Vitalrådet. Således blev den endelige  beslutning taget om månedens emne.

Artiklen fra Vitalrådet

Artiklen fra Vitalrådet havde som overskrift at at en ny rapport igen overbevisende viste sikkerhed ved indtagelse af kosttilskud, vitaminer, mineraler, urter og aminosyrer.

Der var således ingen dødsfald  som følge af vitaminer, mineraler, aminosyrer eller urter.

Den årlige rapport blev udgivet af American Association of Poison Control Center om alle forgiftningstilfælde i USA.

Uanset vores alder kan vitamin og mineraltilskud forbedre vores funktionsevne. Der er så stærke beviser på dette, at det til stadighed undrer mig, at ikke alle tager vitaminer mineraler og antioxidanter for at holde os, og ikke mindst vores hjerner, i fuld funktion hele livet igennem.

Der findes to slags vitaminer nemlig de vandopløselige og de fedtopløselige.

De vandopløselige vitaminer

B- og C-vitaminerne er vandopløselige vitaminer og udskilles med sveden og urinen og kan ikke let overdoseres.

De fedtopløselige vitaminer

A-, D-,K-, E er fedtopløselige vitaminer. Ved langvarig overdosering kan disse ophobes i kroppen og forårsage vitaminforgiftning.

Mineraler kaldes både for mineraler og sporstoffer

Når koncentrationen i vores krop er mindre end 1:50.000 af vores samlede legemsvægt kaldes det for sporstoffer. Selvom de er til stede i vores krop i så små mængder, er de af vital betydning.

Glemsomhed, senilitet, demens

Jeg synes, det er sørgeligt, at så mange ældre affinder sig med, at hukommelsen med årene bliver mindre skarp og bare affinder sig med tilstanden som værende en uadskillig del af aldringsprocessen. Meget ofte kan åndsevnerne bevares. Jo tidligere der sættes ind, jo større er chancerne for succes.

Ved at rette op på noget så simpelt som en eventuel B-vitaminmangel kan der muligvis genvindes tabte åndsevner og stoppes en udvikling, der går i retning af senilitet. Sørg for at få tilstrækkeligt med B12. B12 mangel er en af de hyppigste årsager til nedsat hjernefunktion hos  ældre mennesker. Det regnes med at 20% af befolkningen over 60 år lider af B 12 mangel. Når alderen er 80 + er det 40%. Årsagen til manglen hos os ældre er, at vi, efterhånden med årene, ikke danner tilstrækkeligt med intricit faktor i fordøjelsessystemet,  hvilket er nødvendigt for optagelsen af B12. Måden på at give tilskud af  B 12 kan  være enten som injektioner eller at lægge en B12 under tungen, hvor den optages af slimhinderne.

Sørg dertil at få tilstrækkeligt med folinsyre og B6. Disse to vitaminer hænger også sammen med vores hjernefunktion, demens og depression. I det hele taget bør alle B vitaminer tages samlet, da alle B-vitaminerne arbejder sammen i kroppen. Så tager du et  B vitamin, så sørg for, at du også tager en base af et samlet B-vitaminpræparat.

D-vitamin

Da jeg for ca 35 år siden stadig arbejdede som sundhedsplejerske, var D-vitaminet et af de farlige vitaminer, man skulle passe på ikke at overdosere. Et af mine eksamensspørgsmål til afsluttende eksamen som sundhedsplejerske var netop, at jeg skulle fortælle om farligheden ved overdoseringen. Situationen ligger  stadig i mit baghoved, hver gang jeg hiver et D-vitaminprodukt ned fra hylderne til en kunde. Jeg er glad for, at vores engang vedtagne viden ikke er statisk, men til stadighed er under udvikling, hvilket jeg også håber må være tilfældet i mange andre tilsvarende situatiioner.

Lige nu ser det ud til at D-vitamin er af afgørende betydning for vores generelle sundhed. Bl.a er der flere undersøgelser, der viser, at mangler du D-vitaminer, kan det øge risikoen for nogle former for kræft, diabetes, knogleskørhed, nedsat immunsystem, hjerte-karsygdomme, visse former for gigt m.m. Måske har D-vitamin så stor betydning for immunsystemet at det, med den rette dosering, kan nedsætte risikoen for luftvejsinfektioner ganske betydelgt. Da D-vitamin er et fedtopløseigt vitamin, er der undersøgelser, der viser at D-vitamin, der er opløst i en olieblanding, giver den bedste optagelighed. Det regnes med at ca. halvdelen af danskere mangler D-vitamin. F.eks kan tages D-pearls fra Pharma Nord eller D-vitaminer fra Tolonen.

Selen

– et ungdomsbevarende mineral.

Selen er en meget stærk antioxidant, og et livsvigtigt spormineral med foryngende egenskaber. Det er medvirkende til at forhindre at ondartede virus slipper ud i cellerne, hvor det spreder død og ødelæggelse. Mange forskere mener, at selens foryngende virkning skyldes dets evne til at stimulere produktionen af enzymet glutathionine, der bl.a er harskningsbekæmpende.

Med alderen bliver kroppens selendepoter mindre. Forskere har vist at selenniveauet i blodet falder med 7% efter 60 års alderen og med 24% efter 75 års alderen.

Mennesker med for lavt selenindhold i blodet har lettere til hjertesygdomme, kræft og gigt. Især er lavt Selenindhold sat i forbindelse med lunge- prostata samt  tyk og endetarmskræft. Selen kan bidrage med at forynge immunsystemet, og nogle mener endda, at selen kan være med til at forlænge livet.

Undersøgelser har også vist, at selen kan virke angstdæmpende. Så er du bange for at blive gammel, kan det måske være en god ide med lidt tilskud af selen. De bedste resultater forekommer når selen og E-vitaminer bliver givet sammen.

Negleproblemer i form af flossede og flækkede negle kan være et tegn på selenmangel. De bedste resultater opnås ofte, når Selen kombineres med Zink.

Når alt godt er sagt om Selen, må det nævnes, at selen kan overdoseres og give leverskade og hårtab m.m.. Så overhold altid  angivne dosering, selvom det beskrives, at en forgiftningstilstand normalt først optræder ved doser på mere end 2.500 mikrogram dagligt.

Jern

Jern er et af de livsvigtigste spormineraler for os. Det indgår i hæmoglobinet og er afgørende for ilttransporten i kroppen. Det er med til at forbedre modstandskraften mod infektioner og hjælper med indlæring og vækst. Hvis du tager C-vitamin samtidig med et jernprodukt forbedrer du jernoptagelsen. Mangler du jern, er det vigtigt at få fyldt depoterne op, men så skal jerntilskuddet også stoppes, ellers kan jernet aflejres i forskellige organer, hvor det ikke ønskes. Har du et stort alkoholforbrug kan det forstærke jernaflejringen.

Appetitløshed

Mange ældre påstår, at de ikke føler sig sultne. Når de spiser mindre får de heller ikke så mange næringsstoffer og kommer bl.a. ofte til at mangle zink. Mangel på zink giver appetitløshed, og så er vi i gang med den onde cirkel, der skal brydes.

Gode stærke knogler

Du får gode stærke knogler ved at holde dig fysisk aktiv og i form. En krop, der får daglig motion bevarer lettere kalken i knoglerne. Ved den daglige motion frigøres ATP, som styrker genopbygningen af knoglerne. Husk at det aldrig er for sent at styrke knoglerne uanset alder. Det kan være godt at tage et tilskud med kalk, magnesuim og D-vitamin. Tag aldrig kalk uden også at tage magnesium.


Hvem har brug for vitaminer og mineraler og hvornår?

Det er gamle overleveringer, der siger, at vi kun har brug for vitamner og mineraler om vinteren. For mig at se, ryger der rigtig meget usund mad ned i sommermånederne. Der drikkes som regel mere alkohol, tit ledsages vinen af en pose chips. Kolde sodavand, is, slik og grillmad er også ofte på top 10 listen.

Selvom vi synes, vi spiser sundt, er kosten af dårligere kvalitet med masser af tilsætningsstoffer, f.eks. konserveringsmidler, farvestoffer, emulgatorer, stabilisatorer for slet ikke at tale om de hormoner og antibiotika, givet til dyrene, der har fundet vejen til vores kødgryder. Vi har en dagligdag fyldt med forurening og en til tider stresset livsførelse, så efter min inderligste mening og bedste overbevisning har vi glæde af et vitamn og mineraltilskud hele året rundt. Den verden vi lever i i dag er vidt forskellig fra vores forældres. En god og alsidig vitamin/mineralpille er værdifuld at tage hver eneste dag året rundt og en god investering for dit helbred.

Du behøver ikke begynde at tage enkelte vitaminer og mineraler.

Du kan købe gode produkter med et højt indhold af dem alle, f.eks. Omnimin fra Biosym, Multivitamin fra Pharma Nord, Spektro fra Naturenergi, Mivitotal osv. Nogle mennesker har det godt med et bestemt mærke, andre kan bedst lide at skifte. Udover basistilskuddet kan du tilsætte ekstra af enkelte vitaminer og mineraler som supplement, hvis du føler, det samlede tilskud ikke er nok.

Gode kosttilskud kan, efter min mening, være med til  at skabe liv til årene.

Børn og vitaminer

En undersøgelse fra Dietary Research Foundation i London lavede en undersøgelse på 600 børn mellem 11 og 17 år, hvor det viste sig, at børnenes inteligens øgedes med ca. 4 % når de fik en vitaminpille dagligt.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.