Det danske magasin i Spanien
Velkommen til D.O. Bierzo – et framragende vindistrikt

Velkommen til D.O. Bierzo - et framragende vindistrikt

Det er her i El Bierzo jeg forelsker mig og tager mine første skridt ind i vinens verden. En masse dejlige mennesker hjalp mig til at opnå en viden om vinens fremstilling helt ude fra marken, ind på laboratoriet, gennem sorteringsborde, til pressen, gennem træfade o.s.v.

Samme år som jeg ankom til El Bierzo fik regionen dens DO.

Palacio de Arganza som dengang indeholdt vinhuset og Daniel Vueltas privatbolig.

Desværre gik min daværende chef Daniel, som også var den der hjalp mig i gang med salg af vin her på Costa del Sol, bort i 2013. Hans vinhus blev solgt til Robla-familien, som gennem flere generationer har produceret vin i El Bierzo.

Familien Robla overtog 150.000 flasker vin og en halv million liter som stod på lager i Palacio de Arganzas kældre. Vinene bliver nu solgt igen med de samme etiketter og stil som dengang jeg var med til at lave dem. Og da Victor kom og præsenterede “hans” vine for mig, blev jeg nok lidt nostalgisk og tog endnu engang vinene på hylderne i vores butik. Dejlige, runde og let drikkelige hverdagsvine, flot præsenteret med etiketter som Daniel dengang brugte masser af timer på at designe. Vores absolut bedste “Tinto de Verano” hjemme på terrassen bliver lavet med vinen fra Palacio de Arganza som har farven og smagen der skal til.

DO El Bierzo

D.O. Bierzo ligger i den nordvestlige del af provinsen Castilla y León og dækker et område på omkring 3.000 km², hvor provinserne Ourense, Lugo og Oviedo grænser op mod nord. I syd områderne La Montaña, La Cabrera og La Meseta i Léon. Området består af mange små dale i den bjergrige del, Alto Bierzo og af en bred, flad slette, Bajo Bierzo. DO Bierzo dækker 23 kommuner, herunder den største by i området, Ponferrada. El Bierzo grænser op til Galicien.

Klima

I Bierzo har de et særligt mikroklima, som egner sig godt til vindyrkning. Fra vest er man påvirket af klimaet fra Galicien med fugtighed og nedbør og på den anden side er der det varme, tørre klima fra Castilien fra syd. Den lave højde hjælper til at forhindre at der kommer frost og betyder, at vinhøsten normalt er en måned tidligere end i resten af Castilien. 

Mængden af nedbør er her markant lavere end i andre dele af Galicien – det årlige gennemsnit er på 721 millimeter, stort set som i Danmark, og gennemsnitstemperaturen er 12,3 grader, hvilket er 1,4 grader mere end den gennemsnitlige dagtemperatur i Danmark.

Men årligt får vinplanterne mellem 2100 og 2200 solskinstimer – noget som danske vinavlere kun kan drømme om. 

Druetyper

Vinene som laver under DO Bierzo må kun laves med de sorter, der er godkendt af vores kontrolinstans, Consejo Regulador. De tilladte druer er:

  1. Røde druer: Mencia, Garnacha Tintorera. (eksperimentelle sorter: Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon)
  2. Hvide druer: Doña Blanca, Godello, Palomino. (eksperimentelle sorter:  Malvasía, Chardonnay, Gewürztraminer)

De eksperimentelle druer må kun bruges til Crianza og Reserva vine og kan ikke udgøre mere end 15%.

El Bierzo producerer mange fremragende vine, både hvide og røde. I denne Septemberudgave af La Danesa skal vi se lidt nærmere på den hvide Godello og vine lavet på druen, og i næste udgave går vi tættere på Menciadruen, hoveddruen i El Bierzo.

Godellodruen

Det er nok ikke mange af jer som har gjort jeres bekendtskab med Godellodruen, så det skal vi have lavet om på. I 1970’erne var Godellodruen tæt på at uddø. Der stod kun nogle få hundrede vinplanter tilbage. Et redningsprojekt blev sat igang og siden er godello blevet plantet ud på mere end 1000 hektarer i Spanien. Godello kan være svær at dyrke, men kan give distinkte vine med god friskhed, frugt og markeret men rund syre. Den egner sig godt til lagring på bærmen og på træfade, så du finder helt bestemt din ynglings-Godello mellem mine anbefalinger.

Godello Druen er klart en udforskning værd, hvis du vil prøve noget nyt!

Familien Robla laver deres Legado de Farro Godello

En let drikkelig, frugtig Godello som kan bruges til alting lige fra en aperitif til lettere retter hvor man ikke ønsker at dominere maden. Vi bruger den gerne som “terrassevin”, en flaske du tager ud af køleskabet hvis vennerne lige kommer forbi og vi tager et glas vin sammen uden meget mere end nogle nødder eller en let cremet ost. Forfriskende og velsmagende. Pris: 6.25€

Fra Vinhuset Abad har vi valgt at købe alle deres hvide vine. Vi faldt pladask for dem alle, men hver vin til sin tid. 

Abad Dom Bueno Godello:

Er den unge, aromatiske og friske af de 3 hvide vine som familien laver. Fra vinstokke som er omkring 25 år gamle, med en gæringsproces på inoxtanke, og ingen fadlagring. Intens aroma af æbler med frisk syre, rund i munden, forfriskende og med en god dybde. Vinen virker cremet i munden og er velegnet til fiskeretter, sushi, krydrede retter, lette salater og milde oste. Pris: 6.75€

Esencia Godello:

…er vin nummer 2 fra vinhuset Abad. Druerne kommer fra vinstokke der er lidt ældre, og som er plantede på en vinmark i 575 meters højde. Vinen gennemgår en langsom gæringsproces på 30 dage direkte på det franske 500 liters træfad. Efter gæring ligger vinen på bærmen (de døde gærrester) i 2 måneder. 

Der er her tale om en vin med mere struktur. Den er stadig frisk, men mere aromatisk med en let bouquet af det franske træfad. Den koster kun 8.95€

Store forandringer oven på gærresterne

Lagret på bærmen er en gammel teknik, som mange benytter sig af hvis man ønsker at gøre syrerige vine lettere tilgængelige for kunderne. Hvis syren er for høj kan vinen virke “sur”.

Man lader vinen lagre på gærresterne (bærmen), når gærcellerne er færdige med at omdanne sukkeret i mosten til alkohol. Gærcellerne vil derefter blive nedbrudt af enzymer, og det udskiller sukkerstof .

Sødme får en vin til at føles federe og tungere i munden, og proteinerne binder sig blandt andet til de tanniner, der måtte være i vinen, og reducerer dermed fornemmelsen af bitterhed og giver en rundere mundfornemmelse.

Aminosyrerne kan fremkalde en brød- og nøddeagtig smag i vinen, og hvis vinen ligger på bærmen i et egetræsfad, som Godello Esencia kan lagringen trække ekstra aroma ud af træet, blandt andet vanilje, karamel og røg.

Man kan altså ændre markant på både duften og smagen af en vin ved at lagre den på gærresterne, og gøre den fyldigere og rundere i munden.

San Salvador Godello

Her kommer Godellodruerne fra en af de få marker som har vinstokke stående, der er mere end 80 år gamle. I 650 meters højde. Gæringsprocessen på denne vin foregår også direkte på 500 liters træfade, men denne gang i hele 12 måneder. Derefter hviler vinen på inoxfade på bærmen i yderlige 12 måneder. Selv om det er en hvid vin bør den ikke drikkes alt for kold, men omkring 12 – 14º, så man ikke går glip af en eneste sensation. 

Hvis du normalt godt kan ide en fadlagret hvidvin skal du absolut prøve San Salvador, den har stadig meget af frugten og har fadsmag, men uden at overdøve den attraktive Godello. Den koster 18.85€

I oktoberudgaven af La Danesa går vi videre på vores vintur i El Bierzo og ser nærmere på deres røde Menciadrue.

Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.