Det danske magasin i Spanien
Velkommen til D.O. Bierzo – et framragende vindistrikt – del 2

Velkommen til D.O. Bierzo - et framragende vindistrikt - del 2

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

El Bierzo får stadig stigende opmærksomhed, efter at et par håndfulde producenter har set det enorme potentiale, der er i regionen, og udviklingen bliver sammenlignet med den, Priorat gennemgik fra glemsel til berømmelse i 1980’erne, så det er bestemt et område du bør holde øje med.

Bierzo ligger teknisk set i Castilla y Leon lige som Ribera del Duero og Toro, på grænsen til kystregionen Galicien, men skærmet for de værste nordenvinde af bjergkæden Cordilleras Cantabrica. Området har stort set indlandsklima, men med lidt indflydelse fra havet.

Området er barsk og som sagt omgivet af bjerge og befolkningstætheden er meget lav. Men ikke desto mindre produceres der her nogle fremragende vine. Vinmarkerne ligger langs floden Sil typisk i 500-600 meters højde oppe af bjergene. Den røde hovedrue er Mencia og udgør omkring 2/3 af al vin i området. Folk herfra føler sig generelt mere knyttet til Galicien og Galicerne.

Stort potentiale i Mencia druen

Mencía er en rigtig fin drue, som giver dejlige, elegante vine med et strejf af røde bær og peber i både duft og smag. Nogle kalder den “Spaniens Pinot Noir”, men har faktisk intet med den drue at gøre. Andre har gennem tiderne ment at den var beslægtet med Cabernet Franc, men nu gennem en DNA profilering i 2014 har man fastslået at Menciadruen er identisk med den portugisiske drue som bærer navnet “Jaen” i Portugals Dao-region.

Hvor størstedelen af de spanske røde vine er meget frugtintense og præget af lagring på træfade, er vinen lavet på Mencia-druen mere elegante og med en mere intens mineralitet. Det er nok derfor nogle forbinder den med Pinot Noir. Mange af vinmarkerne i Bierzo er plantet på fattige jordbundstyper med højt indhold af skifer og granit, og det kan naturligvis smages i vinen.  Mencia-druen arter sig anderledes alt efter hvilken højde den dyrkes i, og faktisk kan smagen gå helt fra en flot, elegant Pinot Noir, en saftig Syrah eller en peber krydret Cabernet Franc. Så der findes bestemt en som passer til din smag eller den mad du gerne vil sætte den til.

Omkring 80% af Mencia-druen i Bierzo er gamle vinstokke som også er med til at give højere intensitet og kvalitet til vinen. Druen dyrkes også andre steder, men Bierzo formår, efter egen mening, at opnå det bedste resultat.

Har du lyst til at eksperimentere med Mencia-druen, så prøv en af dem her: 

Udover vinene med navnet Palacio de Arganza laver Victor Robla blandt andet en fantastisk vin lavet på 100% Mencia-druen

Lagar de Robla, Limited Edition

Produktion på kun 5000 flasker hvor hver flaske er nummereret.

Lavet på udvalgte 100% mencia-druer fra familien Roblas ældste vinstokke, mellem 50 og 70 år gamle. Vinen er lagret 10 måneder på træfade og er absolut en vin hvor Mencia-druen gør sit allerbedste. Stor frugt med røde modne skovbær og strejf af peber, modne og velmarkerede tanniner fylder munden. Og den lange eftersmag forlænger nydelsen af vinen. Her får du noget for pengene, smag og intensitet helt i top. Til kun 13.95€

Bodegas del Abad

Er et andet vinhus som vi har fået ind i vores sortiment. Vinene lavet på Mencia-druen vinder ved nærmere bekendtskab, og da vi fandt denne producent og prøvesmagte deres vine var beslutningen hurtigt taget. Vinhuset laver både røde vine (på Mencia-druen) og hvide på druen Godello som beskrevet i forrige nummer.

ABAD DOM BUENO ” LADERAS DEL NORTE” 

Er naturligvis lavet på 100% Mencía-druer , men fra vinstokke som er 80 år gamle og hvor vinmarken ligger i 550 meters højde. Alle druer bliver håndplukket og sorteret ved ankomst til vinhuset. Lagring ;Ca. 12 måneder på franske og amerikanske fade. Kompleks, dejlig fyldig men på den bløde måde, rund og behagelig i munden med let markeret smag af peber. Pris: kun 6.50€ og passer fint til min opskrift på forloren hare.

ABAD – CARRACEDO MENCIA    

Bodegas del Abad ligger meget tæt på områdets berømte “Santa Maria de Carracedo”-kloster som ligger lige mellem Villafranca del Bierzo og byen Ponferrada og deres signaturvin bærer klostrets navn. Klosteret blev grundlagt i år 990, nedlagt i 1835 og sidenhen erklæret nationalhistorisk monument i 1929. Carracedo-klosteret ligger små 400 kilometers kørsel vest for pilgrimsbyen Santiago de Compostela, og griffen på vinetiketten er en gengivelse af det middelalderlige fabeldyr, der også ses i klosterets udsmykning.

Lavet på Mencia-druer fra stokke der er 85 år gamle, på marker hvor jordbunden domineres af skifer, mineraler og kvarts. Herfra udvælges drueklaser med de mindste men perfekt modnede druer, lagret 12 mdr. på franske Allier-træfade. Carracedo er en dejlig karakterfuld rødvin med god struktur. Intens, elegant og harmonisk med lette noter af læder, egetræ, brombær, blåbær og kirsebær. Carracedo bør nydes til for eksempel  retter med kalv, vildt eller fjerkræ.  Du bør dekantere vinen inden servering for at få den bedste oplevelse. Stor vinoplevelse for kun 14.95€

Forloren Hare “med et tvist”

Forloren hare er en gammel klassiker og nem hverdagsmad som vores Mormor lavede med sovs og kartofler. Vi er for lang tid siden gået fra at spise sovs mere end et par gange om året, mest omkring højtider som jul og lignende, så vores lidt krydrede, velsmagende og mere moderne udgave passer bedre til vores måde at spise på, og en rødvin lavet på Mencia-druen med den lette “peber” smag passer fortrinligt hertil.

Forloren hare er fyldt med velsmag, gode råvarer og godt med friske urter og krydderier tilsat små kartofler med skræl og gulerødder som bliver tilberedt i det ovnfaste fad sammen med farsbrødet, hvor de tager ekstra smag til sig fra væden fra kødet. Tilsæt evt. en sprød grøn salat  efter din egen smag, det frisker retten lidt op, og ser godt ud på tallerkenen. Opskriften er beregnet til ca. 6 personer, men hvis du ikke får det hele spist, så kan resterne fryses ned.

Til farsen skal du bruge:

800 g hakket svinekød – køb den gode friskhakkede hos din slagter

2 store finthakkede løg

2 finthakkede fed hvidløg 

4 skiver sprødstegt bacon skåret i små tern

1,50 dl. mælk

0,50 dl. piskefløde

2 hele æg

20 g finvalset havregryn

2 spsk. frisk timian, finthakket

1 tsk. frisk rosmarin, finthakket

2 tsk. salt

sort peber, friskkværnet (kom lidt mere i end du normalt ville gøre)

Kom alle ingredienserne til farsen i en stor skål og pisk det sammen med en håndmikser i 3 til 4 minutter.

Form farsen til et farsbrød i et fad, der er stort nok til at der både er plads til den forlorne hare, samt til kartofler og gulerødder.

Tilsæt

4 spsk. rasp

15 skiver bacon

200 g gulerødder – i tykke skiver – ca.5 cm.

400 g. små kartofler skåret over på midten

4 spsk. finthakket frisk timian 

Pynt med frisk timian inden servering

Drys den formede fars med rasp og læg et fint lag bacon hele vejen henover farsbrødet.Kom rodfrugterne og den finthakkede timian langs begge sider af fadet.

Sæt i ovnen og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i omkring 35-40 minutter.

Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa