Det danske magasin i Spanien

Jeg begynder denne artikel den 14. oktober 2021, der er den dato Verdenssundhedsorganisationen WHO har udnævnt til Verdens Synsdag under sloganet ”elsk dine øjne”.

Verdens Synsdag finder sted hvert andet år den anden torsdag i oktober. I år er det fjerde gang, den finder sted, derfor valgte jeg at dette tema skulle danne grundlag for min artikel.

Selvom øjnene er vores vinduer til omverdenen, skænker de fleste af os ikke synet mange tanker til hverdag. Vi tager det som en selvfølge, at vi kan se vores omgivelser, se maden vi spiser, naturen, menneskene, dyrene, bilerne osv.

Tag omsorg for dit syn

Det er umådelig vigtigt du tager omsorg for dit syn, eksperter fortæller, at livskvaliteten daler stærkt, når vi bliver ældre, hvis vi ikke kan se.

Tjek dit syn regelmæssigt. De fleste af os begynder først at tænke på vores syn, og hvad vi kan gøre for at bevare og holde det så godt som muligt, når vores arme er blevet for korte til at læse

Danesa, og vi ikke synes, tingene er så skarpe, som de plejer at være, og det at køre bilen også er blevet en udfordring.

Så er det på høje tid at besøge en dygtig optiker eller øjenlæge eller måske begge. Men inden det kommer så langt og/eller samtidig er der en masse, du selv kan gøre for dine øjnes sundhed.

Grå stær

En af de mest almindelige lidelser der kommer med årene, er grå stær også kaldet katarakt. Den kommer i begyndelsen snigende, oftest efter du er fyldt 65 år og starter med et sløret syn, der stille forværres. Den er så almindelig at det regnes med, at 40.000 danskere bliver opereret for lidelsen om året.

Grøn stær

En øjenlidelse, der også ofte er aldersrelateret, er grøn stær. Der er mange forskellige former for grøn stær, der optræder i alle aldre. Den aldersrelaterede er den mest almindelige. Det regnes med at 1 % af alle danskere over 40 år har lidelsen, der ofte kan være symptomløs i mange år. Det ses somme tider, at der er familiemæssige sammenhænge ved den grønne stær.

AMD

Macula degeneration også kaldet AMD er også aldersrelateret, men megen forskning tyder på, at den kan forebygges eller forsinkes med den rette kost og kosttilskud.

Tørre øjne

En af de mest almindelige øjenlidelser er tørre øjne. Der er en følelse af, at øjnene er trætte og føles tørre og irriterede. Hos nogle føles tilstanden også af en brændende eller svien. Desværre bliver det mere og mere udbredt, jo ældre vi bliver. Tilstanden kan også skyldes en allergi. En særligt udsat gruppe er dig, der arbejder det meste af dagen foran en computer.

Andre øjenlidelser

Et andet ubehag som ofte ses hos ældre mennesker, er øjne, der løber i vand.

Andre almindelige øjenproblemer kan f.eks. være langsynet, nærsynes eller bygningsfejl, de såkaldte flydere, som skal følges op og tjekkes regelmæssigt.

Sund kost til dine øjne

Der er en kliche, vi alle kender, at ”gulerødder er sundt for øjnene.” Det er rigtigt, gulerødder indeholder mange A vitaminer, der er gode for øjnene, A vitaminer kan også hjælpe på natteblindhed, men der er også mange andre spiser, der hjælper øjets sundhed. Vi skal især være opmærksom på mad, der er rig på C-vitaminer, E vitaminer samt zink og kobber.

Ud over gulerødderne at det godt at du inkluderer rigeligt med æg, der er propfyldt med proteiner, karotenoider og A vitaminer. Spis endvidere grønne grønsager, løg, søde kartofler og græskarkerner.

De grønne bladgrønsager som grønkål, spinat, broccoli, avocado, asparges er fyldt med de vigtige karotenoider specielt lutein og zeaxanthin, der er gode antioxidanter til dine øjne.

Orange farverige frugter som abrikoser gerne tørrede, bananer, mango, melon og æbler er også godt for synet pga. deres indhold af Zeaxanthin og lutein.

Hasselnødder, mandler og levertran er rige på E vitaminer, der er gode til dine øjne.

Vælg kød af gode kvaliteter allerhelst økologisk. F.eks. kylling, kalkun og oksekød, lam der indeholder en masse gode mineraler og bl.a. aminosyren Taurin, der evt. kan være med til at forhindre eller udsætte en grøn stær.

Fede fisk som laks, makrel, helleflynder og sardiner er gode til dine øjne. Skaldyr indeholder en masse selen. Alle er med til at styrke nethinden og cellemembranerne i øjnene og reducere øjenbetændelse.

Husk også de sunde kostfibre som f.eks. Chia frø, der har et tårnhøjt indhold af kostfibre, ved siden af omega 3 fedtsyrer og proteiner.

Begræns dit forbrug af

Brug ikke alt for megen salt og vælg dit salt med omhu f.eks. Himalaya salt

Undgå fast food og for hårdt stegt mad.

Ligeledes er det vigtigt at undgå mad med glutamat (E 621), der ofte bruges som smagsforstærker. Det er mistænkt for at forvolde skader på retina (nethinden).

Undgå alt for megen alkohol. For megen alkohol kan være leverbelastende og i den verden, jeg er uddannet i, hører øjnene meget sammen med leveren. Endvidere kan det nedsætte det beskyttende niveau af gluthation i dine øjne. Gluthation er en kraftig antioxidant, der er med til at forhindre grå stær.

Undgå alle kunstige sødemidler især aspartam. Skal du bruge lidt sødt, så brug evt. kokossukker, der smager dejligt og indeholder en masse mineraler. Du kan også søde med lidt æblesaft eller moset banan. Skal du have lidt sødt om eftermiddagen så vælg en mørk chokolade.

Kosttilskud

Gode øjne kræver en masse næringsstoffer fyldt med antioxidanter

 • Som altid er det godt at bruge et multivitamin/mineralprodukt af god kvalitet som base
 • Dertil et godt omega 3 produkt evt. i kombination med omega 6 og 7 gerne 2 g dagligt. Lider du af tørre øjne hjælper denne kombination ofte, samt reducerer risikoen for andre øjenlidelser f.eks. retina (nethinden).
 • Det er en også god ide at supplere med et kompleks af alle aminosyrer. Før var de bedste kombinationer i en pulverform, der smagte lidt specielt, men nu findes hele spektret også som kapsler.
 • Aminosyren Taurin findes i høj koncentration i øjet. Mangler Taurin kan funktionen af nethinden (retina) blive nedsat.  Daglig dosis er 500 mg.
 • Cysteine i NAC form er også vigtig for nethinden (retina).
 • A vitaminer er gode at tage lidt ekstra af (er du gravid, må du gøre det i samråd med din læge). Mangel på A vitaminer kan føre til natteblindhed og tørre øjne. Du kan evt. tage andre carotenoider, der konverteres til A vitamin.
 • Lutein og Zeaxanthin følges ad i forskellige kosttilskud. Indtagelse af dem antages at reducere mange øjenlidelser f.eks. lidelser i retina, Grøn stær (macular degeneration) og grå stær (katarakt).
 • C vitaminer regnes for at være en særlig vigtig antioxidant, idet koncentrationen af C vitaminer er særlig høj i øjet, så et ekstra tilskud på 1 gram kan være godt.
  Husk at hvis du er ryger, bruger du 25 mg C vitamin pr. cigaret. C vitamin danner collagen der styrker kapillærerne omkring retina (nethinden) og menes at kunne hjælpe mod grå stær (katarakt).
 • Zink medvirker til at nedsætte risikoen for natteblindhed så tag evt. et ekstra tilskud.
 • E vitamin arbejder særdeles godt med C-vitamin, og menes at kunne medvirke til at forebygge forskellige øjenlidelser.
 • Selen virker især godt sammen med C- og E vitamin.
 • Coliter er navnet på nogle øjendråber, jeg selv finder enormt hjælpsomme, når mine øjne er tørre eller irriterede, eller jeg har været ved havet, hvor sollys i kombination med hvidt sand har været stærkt for øjnene. Dråberne hjælper øjeblikkeligt. De indeholder vand fra kamille, hamamelis og øjentrøst.

Tips

Ligesom det er godt at holde vores krop i form, er det også vigtigt at holde vores øjne i form. Det kan du gøre ved få simple øvelser, der allerhelst indføres som fast morgen og aftenritual, som det sidste du gør, inden du går i seng.

Varm øjnene ved at holde de varme håndflader mod øjnene. Gør det et par gange og rul derefter dine øjne rundt ca. 10 gange. Start med at kigge op og rul hele vejen rundt. Når du har gjort det 10 gange, ruller du den anden vej.

Skriv startdatoen op i din kalender og se forskellen efter en måned.

Sidder du til dagligt flere timer foran computeren, er det godt at lukke øjnene flere gange ila. dagen. Det lyder simpelt, men kan hjælpe dine øjne til ikke at blive overanstrengte. Arbejder du hele dagen foran computeren, så hold nogle små pauser. Det giver dine øjne en chance for et lille hvil.

Tilstrækkelig med god nattesøvn er vigtigt for hele kroppen, også øjnene.

Svømmer du ofte i en klorholdig pool, så sørg for ordenlige tætsluttende svømmebriller.

Sørg for en god belysning der hvor du arbejder og læser. Undgå at opholde dig i længere tid, hvor der er lysstofrør.

Er du ryger, så stop– om ikke andet så for dine øjnes skyld. Rygere har større risiko for at få katarakt (grå stær) og AMD (macula degeneration).

Til de danske og skandinaviske læsere så lyt til den fantastiske sang af Tøsedrengene ”Pas på dine blå øjne.” Du kommer i superstemning og den passer godt til artiklen, og den tid vi lever i, og det til trods for hittet udkom i 80erne.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.