Det danske magasin i Spanien

Vi er i årets julemåned, hvor julen som bekendt også kaldes for hjerternes fest, der fejres i mange hjem verden over. I horisonten truer desværre fortsat mørke skyer fra de sidste års sygdom og skaber frygt, nervøsitet og angst hos mange af os.

Julen står for døren, smukke lysdekorationer præger gaderne og butikkernes vinduer. Lad alle disse lys virke inde i dig og hjælpe dig til at glemme frygten, følelsen af afmagt og angsten. Overgiv dig i denne mørke tid til en masse julehygge med levende lys og hyggeligt samvær med dine kære, så glæde og hjertelighed overvinder mørket.

Midt i denne juletid er hjertes sundhed værd at give ekstra opmærksomhed. Det er vi tilbøjelige til at glemme, når vi nyder alle julens lækkerier, der måske også nydes med for meget alkohol, og for lidt søvn.

Hjertet er en fantastisk pumpe, der sammen med kredsløbet, gør et kæmpe arbejde for at holde dig sund og rask, men oftest tænker du ikke over det. En gang imellem er det måske presset, og beder om hjælp til, at du passer godt på det.

Hjerteproblemer kan komme i mange forskellige former, som f.eks. arytmi der optræder, når hjertet har en anormal rytme i kortere eller længere tid, eller angina, der er en forkalkning med utilstrækkelig blodforsyning til hjertet, der giver sig udslag som smerter i brystet. Åreforkalkningen med blokerede blodårer kan udløse hjerteanfald og blodpropper.

Andre besværligheder er forhøjet blodtryk, der nærmest er blevet til en folkelidelse. Det er en af de største farer for et hjerteanfald, som også kan medvirke til aneurisme, med mulighed for en ruptur af dette aneurisme.

Heldigvis er der en masse ting du selv kan hjælpe hjertet med. Hvad enten dit hjerte er sundt, eller du har en hjertelidelse, så er der meget, du selv kan gøre for din hjertesundhed. Hvis der er gener for en hjertelidelse i familien, kan du alligevel hjælpe dig selv bedst muligt.

Er du ryger, så kvit tobakken, rygning er tæt forbundet med åreforkalkning og kan medvirke til forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk.

Spar på sprutten i julen. Det har dit hjerte, lever og hjerne det bedst med, og du føler dig bedre tilpas dagen efter, når du kun har nydt et par genstande. Drik evt. et glas vand for hver genstand, du konsumerer. Sørg i det daglige for at drikke tilstrækkeligt med vand af god kvalitet.

Hold dig aktiv fysisk. Hører du til de inaktive regnes det med at chancen for hjertelidelser stiger op til 50%. Selvom vejret ikke viser sig fra den bedste side, så sørg alligevel for den daglige gåtur på mindst en halv time og nyd naturens omskifteligheder. Daglig motion er vigtig, men motion skal ikke være for overdrevet. Hold en normal vægt. Overvægt kan medvirke til hjertekar sygdomme, og andre risikofaktorer som f.eks. sukkersyge. Bestem dig for at smide de overflødige kilo, og lad dig ikke friste (ret meget) af julens godter. Smider du det, du har for meget på sidebenene, kan det både forbedre dit hjertes sundhed og dit humør.

Hold dig til en sund og ordentlig kost uden raffineret sukker og mange mættede fedtstoffer.

Det er juletid og du har måske kørt dig selv hårdt for at nå alle juleforberedelserne, men stress er særdeles usundt for hjertet, så sørg for at geare ned. Det går nok alt sammen alligevel.

Kosten

Til dit hjertets sundhed er en sund og velsmagende mad en nøglefaktor, du må have med i din daglige planlægning. Er du en stor kødspiser, så skær ned på mængden og inkluder i stedet mange grønsager, frugt og nødder og mandler.  Husk avocadoen, der er rig på både vitaminer og mineraler og ikke mindst de flerumættede fedtsyrer. Spis overvejende økologisk, så maden ikke er fyldt med skadelige tilsætningsstoffer. Se til at maden ikke er farvet, som det er i megen kødpålæg. Undgå mad med smagsforstærker MSG (621) der antagelig kan medvirke til arytmi. Mad tilsat mættede fedtstoffer bør undgås. Det ses bl.a. i kager, kiks, doughnuts. Transfedtsyrer er en risiko for hjerte karsygdomme. I Danmark er der siden 2004 en lovgivning om begrænset brug af transfedtsyrer i forarbejdede madvarer. Transfedtsyrer er en gruppe af umættede fedtsyrer hvor en af de såkaldte dobbeltbindinger har noget man kalder en transposition, så fedtsyren kommer til at ligne en mættet fedtsyre, men større mængder af transfedtsyrer er mere sundhedsskadelige end mættet fedt. Den naturlige transfedtsyre, som forekommer meget lidt i okse og lammekød, er ikke så farlig som den industrielt fremstillede.

Spis godt med fisk gerne de fede som makrel, laks, ørred, hellefisk. Så får du gode omega 3 fedtsyrer, som beskytter hjertet. Fede fisk et par gange om ugen antages at kunne reducere risikoen for blodpropper.

Det kan være en god ide at starte dagen med en portion havregryn eller havregrød. Havregryn er bl.a. rige på omega 3 og kalium og hjælper med at holde arterierne rene. Du kan søde med gode bær, f.eks. blåbær, brombær, banan og lidt æble f.eks. i form af æblemos, der kan købes færdig økologisk. Brug det i stedet for en masse sukker.

Undgå sukkerholdig mad og drikke. Det gælder også for kunstige sødemidler, der blot hjælper dig med at holde din søde tand i live.

Lad rigelig med en olivenolie af god kvalitet indgå i den daglige mad. Olivenolie er med til at hæve den gode kolesterol (HDL) og sænke den dårlige kolesterol (LDL).

Pas på med for meget salt i maden. Mange færdigretter indeholder meget salt for at give maden smag.

Kosttilskud

Flere studier viser, at de rigtige kosttilskud kan hjælpe hjertes funktion.

 • Multivitamin/mineralprodukt af høj kvalitet.
 • Omega-3 fedtsyre. Det kan være i form af havalgeolier, fiskeolier eller som levertran, der er i mange gode kvaliteter både i kapsler og flydende.
 • D-vitaminer er et vitamin, der kan hjælpe til en større hjertesundhed. Ofte ses for lave værdier. Er du i tvivl, kan du bede om at få målt dit D-vitamin i blodet på et laboratorie. Mangel på D- vitamin kan også kædes sammen med osteoporose (knogleskørhed).
 • C-vitamin er ofte en mangel hos mange mennesker. Er du ryger, må du især være opmærksom på at få nok C-vitamin. Nogle studier synes at vise, at C- vitaminer beskytter mod åreforkalkning og plaque langs væggene i arterierne. Dosis må være ca. 1000 mg.
 • Carnitin siges i Erik Kircheiners bog at ”være kroppens egen selvproducerende hjertestyrkning.” Det er min favorit aminosyre, som jeg synes hjælper mig og mit hjerte helt fantastisk. Den leverer energi til musklerne, specielt til hjertemusklen. Den kan hjælpe til at reducere blodets samlede kolesterolmængde og nedbringe triglyceriderne. Den kan forbedre uregelmæssig hjerterytme og nedsætte anfald af angina pectoris.
 • Coenzymet Q 10 er godt for dit hjertets sundhed og kroppens energiproduktion. Den kan hjælpe til en øget livskvalitet og livslængde.
 • Selen og Q 10 arbejder godt sammen og kan i mange tilfælde hjælpe hjertesundheden.
 • Hvidløg kan hjælpe til at forbedre blodcirkulationen. Findes både i pulver, kapsler og olie.
 • Ekstrakt af rød ris har gennem flere studier vist sig at have en effektiv effekt i regulering af kolesterolniveauet. Det er vigtigt, du vælger et godt kvalitetsprodukt.
 • Magnesium er et mineral mange mangler. Det har vist sig at mennesker med tilstrækkeligt magnesium niveau har et lavere blodtryk og generelt et sundere hjerte med færre hjerteanfald.
 • Aminosyren Taurin er en anden af mine favoritter. Den er god mod forhøjet blodtryk og for højt kolesterol og er af vital betydning både for hjerte og kredsløb, men også for hjerne, galdeblære og dine øjne.

Tips

Homocysteine er en svovlholdig aminosyre, der ikke findes i mad. Hvis homocysteinet er forhøjet skriver Erik Kirchheiner i sin bog om aminosyrer er den faktisk er giftig og kan øge risikoen for blodpropper og andre hjertekar sygdomme. Måske skulle det være en selvfølge for os at få vores homocysteine målt med jævne mellemrum.

Har vi har tilstrækkeligt med B-vitaminer i kroppen, kan homocysteinet omdannes til sunde aminosyrer. Det er en af grundene til, at det er så vigtigt med tilstrækkeligt af B-vitaminer i kroppen især B 6, folsyre og B 12.

Nyere undersøgelser viser, at C-vitaminer antagelig har samme funktion.

Zink spiller også en væsentlig rolle.

Pas på med ikke at udsætte dig for tungmetaller som f.eks. bly, cadmium og kviksølv.

Undgå videst muligt at færdes i luftforurenede områder.

I et nummer af magasinet Videnskab blev beskrevet at mænd med et aktivt sexliv havde sundere hjerter.

Sørg for en god nattesøvn i rolige og behagelige omgivelser, og slut dagen af med positive og behagelige tanker. Dårlig søvn kan påvirke blodtrykket.

Er det muligt så sørg for at bo i et rart miljø, med et behageligt nabolag uden vold og anden chikane og uden larm og støjende trafik. Undersøgelser viser, at boligen og dermed dit hjem spiller en stor rolle for dit hjertes sundhed.

Med ovenstående ønsker jeg dig en rigtig god jul med masser af lys og kærlighed.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.