Det danske magasin i Spanien
Sådan investerer du i coronakrisen

Sådan investerer du i coronakrisen

I nogles ører er historie kedeligt – men ikke for Svend Jørgen Jensen. For ham er det spændende læsning og fundamental viden for at kunne give et ordenligt økonomisk forecast. Den vej rundt var han på forkant med den store finanskrise i 2008 som, med hans lidt anderledes tilgang til markederne, blev en økonomisk gylden tid for hans investeringsselskab Demetra. ”Mit bedste og mest enkle råd lige nu, er at investere i lange obligationer og indfri eventuelle lån med fast rente til lån i kort rente,” fortæller han over telefonen fra Danmark, inden han begynder at redegøre hvorfor.

Ingen ny depression på vej

Svend Jørgen Jensen er aldrig bange for at tage bladet fra munden – specielt ikke når han mener, det trækker op til torden. Derfor er det en lettelse, at han ikke mener, vi står foran et kollaps eller en ny depression, som vi så det i 1929 og delvist også i perioden 1918/19,

hvor den spanske syge hærgede verden over. ”Historien har det med at gentage sig, bare ikke helt på samme måde. Den nuværende coronavirus kan relateres til den spanske syge. Vel har verden ændret sig markant, men selvom vi i dag har en viden og nogle midler, som ikke fandtes for 100 år siden, er den menneskelige adfærd og de psykiske elementer de samme. Derfor kan vi ud fra de historiske data komme med et yderst kvalificeret forecast på, hvor lang og hvor dyb den nuværende krise bliver,” forklarer den danske chefstrateg. Med videnskaben, centralbankernes og politikernes hurtige reaktion undgår vi med største sandsynhed en depression. En recession er derimod uundgåelig, mener Svend Jørgen Jensen. ”Jeg forestiller mig, vi skal frem til efteråret 2021, før vi kommer ud af recessionen. Min analyse er baseret på, at coronavirussen ikke er let at komme til livs og fortsat vil sætte sit præg på forbruget og økonomien i USA og Europa de næste 3-6 måneder. Nogle steder mere end andre, naturligvis. Faktum er, at der normalt går 6-9 måneder før en recession materialiserer sig, men denne gang er den i fuld gang. Recessionen i forbindelse med finanskrisen i ’08 varede 18 måneder, hvilket er helt normalt. Derfor siger mit forecast, at vi først fra efteråret 2021 vil se et nyt økonomisk opsving.” Det er også derfor, han anbefaler investering i lange obligationer, samt at man indfrier lån med fast rente og i stedet låner i kort, variabel rente, da renten de næste mange år forbliver lav – måske endnu lavere end i dag. Aktiemarkedet mener Svend Jørgen Jensen, at man skal holde sig fra. ”Renten styrer aktiemarkedet, og derfor vil markedet falde yderligere. Der vil komme momenter med kort opadgående korrektion, som bør bruges til at sælge ud i,” er hans sidste klare råd. 

Svend Jørgen Jensen, Demetra (t.v.): ”Vi får ikke et kollaps, som vi har set det tidligere i historien. Til gengæld får vi en hård recession, hvor man som investor virkelig skal være påpasselig.” John Stihøj, Aktieinfo (t.h.): ”Hold en likvid reserve og vær klar til at købe op i markedet, når vi når bunden. Der er hér man får kvalitet til en lav pris og opbygger en god portefølje.”

Ikke noget piveri

Netop aktiemarkedet er John Stihøjs stærke side. Siden 2001 har han via aktieinfo.net rådgivet om aktier og via sin modelportefølje sikret sine kunder et afkast, der er dobbelt så stort som C20-indekset. Trods flere antagelser de sidste par år på, at aktiemarkedet havde nået sin top, leverede John Stihøj i 2019 et afkast på 22 procent. Tilsvarende var årets første to måneder også rigtig gode. ”Coronakrisen er kommet som et chok for alle – også aktiemarkederne. Her i slutningen i april står vi med triste kursfald på 12 procent på danske aktier, 25 procent på de tyske, 20 procent på amerikanske og 22  procent på de spanske aktier. Det er hård kost, men det nytter ikke at pive, for siden finanskrisen stilnede af i marts 2009 har alle fået rigtig gode afkast. Dem der i dag piver, er dem, som enten ikke burde operere på aktiemarkedet eller ikke har en strategi. Det sidste ses desværre alt for ofte,” mener John Stihøj og fortsætter: ”Nogle står i dag i vildrede og spørger: skal jeg købe eller sælge? En strategi ville have svaret på det spørgsmål, men det vender vi tilbage til.” Med udgangspunkt i kursniveauerne ved udgangen af april, ser den danske aktieanalytiker risiko for, at aktierne kan falde yderligere 15-20 procent afhængigt af hvornår de europæiske samfund begynder at genåbne. Sker det i maj, kan vi ”nøjes” med en nedgang på 15 procent, men skal vi hen til juni eller juli, bliver det endnu dyrere. 

”De fleste banker og analytikere anbefalede fra starten at slå koldt vand i blodet ud fra parolen, at aktierne kommer stærkt igen. Det mener flertallet af analytikere altid. Når aktierne er oppe, anbefaler de at købe, og når aktierne falder, reduceres optimismen.

I min optik skal man agere lige modsat. Sælg når aktierne står højt. Tag din gevinst og lad være at ærgre dig, hvis de stiger yderligere. Tilsvarende skal du købe, når kurserne er nede og så være tålmodig,” mener John Stihøj. Den nuværende krise giver masser af muligheder i fremtiden – hvis man tænker sig godt om. ”Aktierne er faldet, men man skal ikke bilde sig ind, at aktier i dag er billige. Mine beregninger viser, at aktiemarkedets værdi fortsat overstiger den underliggende økonomi med 18 procent. Først ved yderligere kursfald bliver det rigtigt interessant,” mener aktierådgiveren, som gerne kommer med et par klare råd.

2021 kan blive et jubelår

John Stihøj slår nemlig på, at man som investor bør gøre sig helt klart, hvor meget man er tilfreds med at tjene og tilsvarende hvor meget man i værste fald er villig til at tabe på hver enkelt aktie, man køber. Altså at man har en klar plan for stop/profit og stop/loss. 

”Kun en klar personlig strategi og risikoprofil kan give dig ro i sjælen, hvis dine aktier falder. Lavede du ingen strategi, inden du gik ind på markedet, og står du i dag med tab på dine aktier, er det for sent at sælge. Du må stå igennem stormen,” mener John Stihøj, der ser masser af muligheder i nær fremtid. ”Hold en pæn likvid reserve i banken og vær klar til at købe op i markedet, når vi når bunden. Mit bud er som sagt, at vi skal 15-20 procent længere ned end niveauet ultimo april, hvilken kan nås til sommer. En god langsigtet portefølje opbygges i dårlige tider, hvor køberne er få. Her kan man købe kvalitet til lav pris. Og det er den øvelse, vi hos Aktieinfo forsøger at hjælpe vores kunder med.” 

John Stihøj understreger, at indeværende år absolut ikke bliver et jubelår for investorerne. Det kan 2021 derimod sagtens vise sig at blive.


Bitcoins får det også svært

Det er ikke kun aktiemarkedet og økonomien, der er kommet under pres. 

Det samme er sket, eller vil ske, for den stadig mere udbredte Bitcoin.

”Bitcoins er ekstremt risikobetonet. Mod USD faldt den i 2018/19 fra 20.000 til 4.000. Derefter steg den så til ca. 14.000, for så i perioden fra juli 2019 til marts 2020 at falde til  4.000. Den er korrigeret nu til 6.700. Nogle tror, Bitcoins ikke falder, når aktiemarkederne falder, men det er noget sludder,” forsikrer Svend Jørgen Jensen fra Demetra. Hans standpunkt bakkes op af John Stihøj fra Aktieinfo, som generelt ikke har den store fidus til den virtuelle møntfod. ”Værdien på Bitcoins bygger udelukkede på udbud og efterspørgsel. Dem, som ejer Bitcoins, har stor interesse i at få andre til at købe, for så stiger deres Bitcoins. Men for mig at se, er den ingen – absolut ingen – underliggende værdi i en Bitcoin. Derfor holder jeg mig langt væk.”

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.