Det danske magasin i Spanien

La Danesa tager dig med på en ny spændende udflugt. I denne måned står den på tyrefægtning, spansk borgerkrig, et nonnekloster og et enkelt glansbillede. Vi bevæger os ikke langt væk fra Solkysten, men langt ind i den andalusiske sjæl – på en let og elegant måde. Du får klare tips til, hvad du bør se, hvor du bør bo og spise, samt hvordan du let kommer frem.

Mange vil gerne til Ronda, men næsten lige så mange får set for lidt. Vi klæder dig derfor nu på, så du på denne tur får set Ronda indefra. Der er mere at se, end mange tror, og du får på denne tur et indblik i Rondas store symbolske betydning for den spanske borgerkrig. Som vanligt er det den danske rejseguide Lonnie Christiansen, der viser os rundt. Hun er ikke bange for at indlægge kaffestop på sine ture og anbefaler, at vi tager det første i nabobyen Setenil de las Bodegas.

Setenil de las Bodegas.

”Det er et populært udflugtsmål, men der er ikke nok til en hel dag. Jeg foreslår derfor, vi tager denne hyggelige landsby på vejen,” forklarer hun. Setenil de las Bodegas er kendt for sine klipper, der hænger ud over vejene.

Klipperne hænger ud over gaderne og ligger nærmest et tag over hovedgaden i
Setenil de las Bodegas.

”Det er et smukt, og anderledes, syn – et glansbillede,” mener Lonnie Christiansen. Hun anbefaler alle at køre mod byens p-hus, og parkere her, når de kommer frem. Herfra er der en smuk udsigt og alle veje fører til hovedgaden – Calle Cueva del Sol. ”Det er en lille landsby på 2.700 indbyggere, så det er svært at fare vild. Byen mister borgere, men det mærkes ikke på hovedgaden, som er præget af et hyggeligt lokalt liv og kaffebarer,” fortæller vores guide.

Setenil de las Bodegas.

Hovedgaden har 500 ”gode” meter. Så kommer der en lille bro på venstre hånd. ”Gå over den og så til højre. Så kommer du til en ny gade. Den kan virke lidt mørk, men er super hyggelig. Tag kaffen her på en af de små barer, som ofte også har salg af lokal honning, olie, skinke og ost,” anbefaler Lonnie Christiansen. ”Det er meget autentisk – også lidt for autentisk for nogle, men jeg elsker det,” tilføjer hun, inden turen fortsætter til Ronda. Det er kun en halv time væk. Også her anbefales det at sætte bilen i en parkeringskælder.

Puente Nuevo.

Tragisk historie på den smukke bro

Det er umuligt at komme udenom broen ”Puente Nuevo” og Rondas tyrefægterarena, som er landets ældste og en af de absolut smukkeste. Vi begynder derfor bagfra med de seværdigheder, mange aldrig får set. For enden af hovedvejen ligger nemlig et af byens tre nonneklostre (Convento de la Merced).

Convento de la Merced.

Der bor kun fem nonner i dag. De bor skjult fra offentligheden og bruger en stor del af deres tid på at bage. Salget er med til at finansiere klostret, og det sker præcis som for et par hundrede år siden. ”På klostrets venstre side er der en lille lue og en klokke. Når luen åbner, ser du en lille karrusel med hylder på. Her betaler du og får dine småkager, når du drejer rundt på hjulet. Det er meget gammeldags – men oplevelsen værd. Og så er det gode småkager,” understreger vores guide, inden hun tager os med til Den Romantiske Væg. Den ligger 300 meter efter du har kørt over broen ”Puente Nuevo”.

Puente Nuevo.

”Det er et stort vægmaleri af håndmalede fliser med navne på alle de poeter, der har besøgt Ronda gennem årene. Af uforklarlige årsager står H.C. Andersen ikke på væggen,” beklager Lonnie Christiansen. På den anden side af gaden finder du vejen til hovedkirken i byen (Santa Maria la Mayor). Den er ikke stor – men har en lang historie. ”Kirken er bygget af resterne af den gamle moske fra mauretiden. Stærk atypisk er der bygget en balkon på katedralen. Det gjorde man for at beskytte de kongelige, når der var tyrefægtning. Dengang foregik det nemlig på åbne pladser,” forklarer vores guide. I den ”rigtige” tyrefægterarena står alle i sikkerhed, også selvom det er landets ældste arena. ”Den bruges kun én gang om året – den første weekend i september. Selve pladsen og museet står derimod åbent året rundt og skal ses – uanset hvad man synes om tyrefægtning,” mener Lonnie Christiansen.

Tyrefægterarenaen.

Det samme skal broen, som nærmest er blevet til byens ikon. Men der lægger en tragisk historie bag den smukke bro med den endnu smukkere udsigt. ”Det siges at Franco brugte sine krigsfanger til at bygge vejen fra Ronda mod Marbella. Inden da var der kun skovstier, man handlede til hest eller æsel, og området var fyldt med landevejsrøvere. Franco blev populær på sin vej, men hans metoder var grusomme. Når hans krigsfanger var slidt op, henrettede han dem fra broen, ved at skubbe dem 120 meter ned i døden,” fortæller vores guide, som samtidig forklarer hvorfor der er bygget et lille rum under vejbanen på broen. ”I det forhenværende fængsel opbevarede Franco sine fanger, inden de skulle henrettes. Den vej rundt blev de pint til det sidste. Det er derfor Ronda har en symbolsk betydning for, hvor grusom borgerkrigen var.”

Tyrefægterarenaen.

Hvad skal jeg se?

Ronda har Spaniens ældste tyrefægterarena og en af landets flotteste broer. Det er vanskeligt ikke at støde ind i begge seværdigheder. Omvendt skal man lede en anelse efter nonneklostret, den romantiske væg og den lille kirke, som alle bør ses.

I Setenil de las Bodegas hænger klipperne ned over hovedgaden ”Cueva del Sol”. Det er byens varemærke, som naturligvis er et must.

Hvor skal jeg bo?

Hotel Parador de Ronda ligger smukkere end smukt ved broen ”Puente Nuevo” og tyrefægterarenaen.

Hvis du gerne vil være lidt god ved dig selv, så booker du et værelse på Hotel Parador de Ronda. Et værelse løber hurtigt op i 200 euro, men alle Parador-hotellerne er specielle og særligt i Ronda er udsigten unik. Det er byens gamle bevarelsesværdige rådhus, der er blevet moderniseret til hotel. Hotellet er bygget over resterne af det gamle rådhus fra 1761.

Hotellet kan ses og bookes på: paradores.es/es/parador-de-ronda

En noget mere økonomisk løsning er Hotel Polo Ronda. Det er spansk og charmerende og sandsynligvis byens bedste trestjernede hotel.

Hotellet kan ses og bookes på: hotelpolo.net

Hvor skal jeg spise?

Spis på Restaurante Abades ved tyrefægterarenaen – Plaza de Toros. Restauranten ligger for enden af pladsen men er trods beliggenheden ikke så turistet. Der serveres alt det gode fra det andalusiske køkken til lige så gode priser. På søndage kan det være svært at få bord.

Hvordan kommer jeg frem?

Fra Málaga kører du mod Campillos (A-357). Fra Costa del Sol, vest for Málaga, tager du A-397 mod Ronda. Efter Campillos og Ronda indikeres Arriate og Setenil de las Bodegas.

Der er god landevej hele vejen og turen tager cirka halvanden time. I både Ronda og Setenil de las Bodegas bør du parkere i parkeringskældre.

”Man kan læse sig til meget, og resten kan en god guide fortælle dig.
Ronda bør opleves – men eller uden guide,” mener Lonnie Christiansen.
Hun er guide for flere danske rejsebureauer, der opererer i Andalusien.
For private arrangerer hun udflugter via sin Facebook-gruppe ”udflugter for danskere i Andalusien”.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.