Selvom Spanien er det tætteste, du kommer til Afrika, mens du stadig er på europæisk jord, betyder det ikke, at vi ikke har vintre. Vores hjemby, der ligger ca. 800 meter over havets overflade, er omgivet af en bjergkæde, der dækkes af sne flere gange om vinteren.
Temperaturen på en andalusisk vinterdag kan nærme sig 20 grader, men her i bjergene falder det let til frysende temperaturer om natten. I Sydeuropa kan vi søge dækningpå en bænk, der er beskyttet mod vinden i januar og stadig føle solens varme på kroppen gennem lag af vintertøj. Vi taler derfor ikke om arktiske forhold, men byggeteknisk er spanske hjem ofte konstrueret sådan, at man fryser mere inde her end i Danmark, selv på den mest frosne vinterdag.
Kulden ser ikke ud til at afskrække solhungrende nordboere, der ikke lytter til metrologiske advarsler og ankommer til Ronda på vinterferie i badesandaler og miniskirts.
For at være ærlig var frysende temperaturer det sidste, vi forventede, da vi flyttede fra Canada til Spanien. Alligevel skete det i løbet af vores allerførste andalusiske vinter.
En morgen vågnede vi op efter en forfærdelig tordennat og åbnede persiennerne til det mest utrolige vinterlandskab.
Qué ?! Hvad?! Sne i Andalusien?
Vi vidste, at vi ikke havde tid til at tabe, før det smeltede, så vi iførte os vintertøjet og satte os for at opdage Ronda klædt i hvidt.
Hele befolkningen, fra den yngste til den ældste, var ude for at nyde sneen – et fænomen, der ikke havde været set i byen i årevis. Faktisk kan man næsten med sikkerhed sige, at alle småbørn under 8 år rørte ved sne for første gang i deres liv den dag.
Vi klatrede op til toppen af bymuren for at se kvarteret ovenfra.
Jagten på gode vinterfotos førte os op i byen og vi passerede snedækkede marker, som dagen før havde vist de første forårsblomster. Grenene på appelsin- og citrontræerne ved rådhuset hang frosttunge.
En tyk tåge kryber ind i Rondas slugt, der forvandles til et magisk stadigt skiftende scenarie af tåge og solstriber.
Som forventet var næsten alle de lokale butikker lukket på grund af vejret, da byen ikke ejede en sneplov og man kunne heller ikke kunne købe en sneskovl nogen steder. Man kunne kun håbe, at man ikke skulle besøge hospitalet den dag, da den iskolde vej op til skadestuen ville være ufremkommelig med slidte sommerdæk.
Selvfølgelig forventes sne i Sierra Nevada, som ligger i 3500 meters højde, men hvad med resten af denne sydlige region?
I 2010 skulle det angiveligt have sneet i Sevilla. Nogle af vejreksperterne hævdede, at det næppe var mere end slud, men det var stadig en meget nyhedsværdig begivenhed.
Det var mere end et halvt århundrede år siden sidst skete, den 2. februar 1954. Det sneede også i centrum af Málaga i 2010, og da havde byen ikke set rigtig sne på gaden siden 1953!
For første gang i over et årti blev dele af Costa del Sol dækket af sne i 2017. Mijas modtog hele 6 cm, hvilket bragte alle amatørfotograferne i distriktet ud. I januar 2018 omdøbte indbyggerne kysten til ‘Costa del Snow’, da strandene ved Fuengirola lignede et vinterlandskab efter et kraftigt haglvejr. Med andre ord ved du aldrig, hvor og hvornår sneen kommer…
Sne i Andalusien har generelt et kort og dramatisk liv.
Da vi kom ud en halv time senere efter at have drukket en kop kaffe, blev luften fyldt med lyden af silende vand.
Sneen var allerede begyndt at forsvinde, og små floder af smeltevand løb ned ad brostensvejen.
Men både små og store rondeños var glade. Vi havde været heldige at se Ronda i hvidt. Hvem ved, måske er der endnu et årti indtil næste gang vi kan lave snemænd her på Spaniens sydligste spids!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001