Det danske magasin i Spanien
La Manga de Mar Menor

Mar Menor betyder ´det mindre hav´, men der er faktisk tale om en saltvandslagune i stil med Ringkøbing Fjord. Lagunen er Spaniens største med et overfladeareal på 135 km2 og den ligger i Murcia regionen, lidt øst for Cartagena. Lagunen har en kystlængde på 70 km. og relativt fladt vand, der visse steder bliver op til 7 meter dybt. Lagunen er adskilt fra Middelhavet af en 22 km. lang landtange, La Manga (ærmet), der visse steder er under 100 m. bred. Lagunens vand er ret saltholdigt, og er derfor, pga. sin store bæreevne, et yndet sted at svømme og dyrke vandsport i, som f.eks. windsurfing. På denne landtange er der blevet bygget en uhyrlig mængde hoteller, så mange, at man tror det er løgn. I højsæsonen, som omfatter juni, juli og august stiger indbyggertallet på tangen fra 14.000 til over 200.000 mennesker. La Danesas udsendte har besøgt La Manga og blev lettere forundret.

Fuglereservatet for enden af La Manga har helt fladt vand og en masse kanaler.

La Manga gennemskæres af én eneste vej, Gran Via, som alle, der besøger landtangen, skal færdes ad. Den er derfor stærkt befærdet i højsæsonen med masser af kø. Da vi besøget La Manga i maj, var der dog relativt få besøgende, og vi havde valgt at bo på Hotel Los Delfines, som på trods af lavsæsonen var næsten fuldt belagt. I receptionen kunne de oplyse, at hotellet var fuldt året rundt, fordi de samarbejder med ´seniorklubber` over hele Spanien, som tilbyder pensionister et 5 dages ophold i La Manga til meget billige priser, alt inklusive. Da vi kom fik vi tilbudt halvpension, som betød at vi for 10 € pr. næse kunne få aftensmadsbuffet sammen med de andre glade pensionister.  

På den nordlige side af åbningen ud til havet kan man se dette syn.

Men vi startede vores besøg på tangen med at køre helt ud på enden, for at se hvordan det så ud henne ved åbningen, altså der, hvor den sydlige del af tangen ender. Jeg havde forstillet mig en slags havn i stil med Hvide Sande, men nej, sådan var det ikke. Tangen ender i et lavvandet fuglereservat, Las Salinas de San Pedro, hvor en del naturlige kanaler danner åbning ud til Middelhavet. Disse kanaler er alt for lave til sejlads, så her har vadefugle fred og ro til at udfolde deres liv og have ynglepladser i fred. Helt tilbage i romertiden og hele vejen op til 1960erne er der blevet udvundet salt her, men dog ikke længere, for nu skal fuglene have det for sig selv. Lige syd for fuglereservatet er der gravet en kanal, så mindre både kan sejle ind og ud af Mar Menor, hvor der ligger en lille lystbådehavn med navnet Puerto Deportivo Tomás Maestre. En spøjs bro fører over kanalen, Gola del Charco, og den er så stejl, at vi nærmest ikke turde køre over den. Mellem denne kanal og fuglereservatet er der et mægtigt projekt i gang med at bygge en lille kanalby med navnet Veneziola, som på papiret ser ganske godt ud, men som vist var gået i stå.

Disse villaer ligger lige ned til stranden ved fuglereservatet.

Længere nede ad La  Manga ligger lystbådehavnen, som er ganske stor og velbesøgt, og så er der ellers 33 strande og flere hoteller og lejlighedsejendomme, end man kan fatte. Den ene mere besynderlige bygning efter den anden står i kø for ens åsyn, så man ikke ved, om man skal le eller græde. For eksempel ser vi med undren en stor bygning med lejligheder udformet i borgstil, og det er her, nogen ville udbryde: Er der en arkitekt til stede?

Disse skilte fortæller om det fredede område i La Mangas nordlige ende.

Men hvad er så attraktionen ved La Manga de Mar Menor? Jo, det er de meget fine strande, som ligger på begge sider af den smalle tange. Især er strandene på Middelhavssiden meget lækre med rent, hvidt sand. Og selve lagunen er et yndet udflugtsmål for windsurfere pga. det flade vand, og det er et godt sted at stå på paddleboard, og også at dykke. Og på Middelhavssiden kan man surfe på bræt. I sydenden af lagunen ligger der endnu en lille tange, Cabo de Palos, hvor der ligger et fint fyrtårn, som man kan besøge.  

En kanal giver læ til mindre både.

Ude i Mar Menor ligger der 5 fredede øer, som er smukke at se på, og til den største, Isla del Baron, er det udflugter med båd.  Der arrangeres også sejlture på Mar Menor i mindre både, og man kan leje vandmotorcykler, og kajakker. Et bredt udvalg af restauranter og et vildt natteliv visse steder trækker også de forlystelsessyge til. Da det er disse ingredienser: sol, strand, natteliv og sjov, billige priser og vandplaskeri, der tiltrækker mange ferierende, kan det måske ikke undre, at turister valfarter til La Manga. Men i modsætning til de fleste byer i Spanien er La Manga blottet for en historisk kerne og et bycentrum. Her er det blot en lang vej med bygninger på begge sider. Man kan tage en bybus ud til enden af tangen og tilbage, og mange hoteller tilbyder udflugter til Cartagena, Murcia og Calasparra.

Og ja, når man ikke ser på havet til dagligt, er det naturligvis en attraktion at flytte ind på et værelse, hvor man har udsigt til hav på to sider. Og så er der priserne: Et hotelværelse fås for 40 € for et dobbelt i lavsæsonen, og lejlighederne er billige. For langt under hvad en lejlighed koster på Solkysten, får man en stor lejlighed med panoramaudsigt til to have. 

En fin lystbådehavn, Tomás Maestre, ligger på tangens vestside, inde i Mar Menor.

I dag, 2024, har en storstilet redningsplan reddet Mar Menor, som i 2016 var tæt på et økologisk kollaps pga. af iltsvind i havet fra forurening fra turisme og landbrug. Flere tons døde fisk blev skovlet op af havet til stor bekymring for de lokale, og et kønt syn var det jo ikke. Efter voldsomme protester i 2019 blev Mar Menor i 2022  optaget på en liste over naturområder, der havde en ret til at leve, helt i tråd med den beskyttelse man har lavet af visse dyrearter. Dermed blev Mar Menor Europas første beskyttede økosystem (dem er der flere af f.eks. i Sydamerika).Disse områder har en lang liste af rettigheder, som alle skal respektere, og det er jo en god nyhed for alle truede naturområder. Da vi besøgte området, så alt ud til at være i den skønneste orden, strandene var rene på begge sider, der var ingen ulækkerier der plaskede i vandkanten, masser af vadefugle gik rundt i naturreservatet og alt så ud til at ånde fred og ingen fare. Så vi må håbe, at disse tiltag kan være et eksempel til efterfølgelse for andre truede naturområder over hele verden.   

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.