Det danske magasin i Spanien

Del

Jeg er træt i øjeblikket, men heldigvis ved jeg årsagen til min træthed og ved, at den kun er midlertidig. Min trofaste følgesvend siden 2006 min sortpelsede Bobby er nu meget gammel, vi ved det ikke helt bestemt men ca. 17 år. Han sover altid i sin hundekurv i mit  soveværelse. I hans alderdom skal han luftes 2 – 3 gange om natten. Han er så dement, at jeg må have ham i snor, når han skal ud om natten, ellers kan han ikke finde ind igen. Jeg tror ikke, han har smerter, men han vandrer mange gange lidt hvileløst rundt om natten, og danser ”samba” i sin vandskål, fordi han ikke kan se. Så må jeg putte ham i sin seng. Her giver jeg ham massage og lægger et lille tæppe omkring ham, så  han falder til ro. Om dagen er, den før så  renlige hund, slem til at gå og tisse store søer rundt omkring. Jeg kan ikke mere bare lukke ham ud i haven, for han kan ikke finde ind igen, og lander af og til i poolen, som han ikke mere kan komme op af af sig selv.

Men når jeg går i køkkenet, er han på forunderlig vis altid på pletten. Hans lugtesans og glæde ved maden er stadig intakt.

Jeg passer ham med glæde og taknemmelighed over alle de mange år, hvor han bragte mig så megen glæde. Jeg mindes hans kærlighed og glæde ved de lange gåture, vi tog, da vi begge var unge og adrætte, hans glæde ved familien, når de kom på besøg. Hans tålmodighed når små børn somme tider var lidt hårdhændede. De smil han fremkaldte hos mange kunder, når de handlede i forretningen, og han lå i sin hundekurv og nød de mange kærtegn fra børn og voksne.

Jeg passer ham gerne til den dag hvor tiden viser, det er tid at gå over til sit andet hjem. Trætheden abstraherer jeg fra, så godt jeg kan med en masse gode kosttilskud, små powernap og sund kost i videst omfang jeg har overskud til.

Alle mennesker er trætte af og til. Nu spirer foråret, og mange begynder også at tale om den årlige forårstræthed.

Trætheden findes i mange former. Det kan være den mest almindelige, hvor trætheden skyldes, at du af én eller anden årsag mangler at tage hånd om dig selv. Den kan også skyldes vitamin og mineralmangel. Endelig udløser mange sygdomme også træthed f.eks. gigt, Parkinson, forskellige cancerformer, kredsløbssygdomme, tarmsygdomme osv. Træthed kan være invaliderende, og skyldes trætheden sygdom må den behandles individuelt.

For lidt søvn

Søvn virker restituerende for hjernen og hele nervesystemet. Søvnens indflydelse på vores sundhed er veldokumenteret. 

Sørg for tidlig sengetid. De fleste mennesker har det bedst med en nattesøvn på ca. 8 timer hvoraf timerne før midnat er de vigtigste. 

Vi har alle brug for at gå ud og dyrke det sociale liv en gang imellem, men afpas det med måde, og sørg for selvdisciplin både hvad angår spise og drikkevaner, også når du er ude at more dig. Det er træls at vågne op med tømmermænd og ikke godt for hverken lever eller hjerne.

 • Melatonin er den vigtigste antioxidant din krop producerer. Den har betydning for dit hormonsystem, dit overskud og livsglæde. For at du selv producerer tilstrækkeligt med melatonin, er det vigtigt, at du sover i fuldstændig mørke og også får dagslys om dagen. Den balance mellem lys og mørke er vigtig for tilstrækkelig produktion af melatonin. Heldigvis fås melatonin også som tilskud både flydende og som kapsler.
 • B vitaminer er noget mange mennesker mangler. De bør tages om morgenen.
 • D vitaminer kan være en god hjælp.
 • Af mineraler kan magnesium, kalk og silicium være godt. 
 • Og ligeledes kan produkter med humle og baldrian være gode støtter og bør, som melatonin, tages om aftenen.

Stress

Stress dræner dig for energi. Alt for mange mennesker kører på højeste gear hele dagen, hver eneste dag hele ugen. Det slider på kroppen og kan udløse mange lidelser. Er du stresset, så stop op og tving dig selv til at holde nogle pauser, så din krop og hjerne kan lade batterierne op igen.

Der er gode hjælpemidler, der kan hjælpe dig med at håndtere din stress.

 • Et kompleks af B vitaminer kan være en god hjælp.
 • D vitaminer har også vist, at kan hjælpe stress.
 • Omega 3 olier virker dæmpende på stress.
 • Ligeledes kan mineralerne kalium, kalcium og magnesium og zink hjælpe.
 • Ashwaganda er et must, hvis du virkelig føler, du stresser. Ashwaganda er en ayervedisk urt og hører hjemme i natskygge familien.
 • Selv bruger jeg, i disse lidt udmattende tider med træthed og deraf følgende stress, et produkt som jeg føler hjælper mig utroligt meget. Produktet består af Russisk Rod for mental og fysisk ydeevne,  Schisandra der mindsker træthed og udmattelse. Selv føler jeg, den også er med til at give glæde, Astragalus der hjælper immunsystemet samt mindsker træthed og udmattelse. Rosenrod føler jeg minimer min stress, samt virker opkvikkende fysisk og mentalt.

Bekymringer

For mange mennesker er bekymringer en væsentlig del af deres hverdag. Jeg selv er også rigtig god til at bekymre mig, men årene har også lært mig at lægge de mange bekymringer på hylden og være bedre til at nyde dagliglivets glæder og kvitte bekymringerne. Bekymringer suger al kraft, glæde og energi ud af dig, hvis du hører til de bekymrede typer.

Tænk lige på, at de fleste bekymringer slet ikke sker!!! Det kan evt. være en god ide, at få hjælp fra en terapeut, hvis du ikke synes, du kan håndtere det selv.

Mange bekymringer går også på om du er god nok. Kan du klare jobbet og er du god nok til at beholde det. Rækker du til som familiefar/mor. Lær at slappe af. Ingen er fejlfri eller perfekte. Vi er alle sammen elever i livets skole. Så vær god ved dig selv. Kig dig selv i spejlet mens du siger til dig selv ”Jeg elsker dig”. Det kan være en meget svær øvelse, men når du har gjort det tilstrækkelig mange gange, mærker du en kærlighed og tolerance overfor dig selv, der  medvirker til en bedre hverdag. 

Af kosttilskud som hjælp, kan anbefales at tage magnesium om aftenen. Det gælder især hvis dine bekymringer har en tendens til at poppe op, når du skal sove. Vågner du om natten, og mærker bekymringerne sniger sig ind over dig og afholder dig fra at falde i søvn igen, kan det være en god ide med et stærkt tilskud af pantothensyre.

Det kan også være en god ide med en afslappende urtete ligesom produkter med citronmellisse kan bedrage til at få dig til at slappe af overfor alle dine bekymringer.

Kosten

Kosten er det brændstof, der skal holde dig i gang dagen igennem. Sørg for at få nogle sunde kostvaner. Undgå sukkerholdige fødevarer samt hvidt brød og pasta. Undgå cola og andre energidrikke samt for megen kaffe. Ovenstående giver hurtig energi, men du bliver hurtig træt igen Nyd gerne et enkelt glas god rødvin, men pas  på med for meget alkohol.

Alt for mange af os drikker for lidt vand dagen igennem. Sørg for at drikke ca. 1 ½ liter vand. Kaffe og juice medregnes ikke.

Mange spiser ikke morgenmad. Jeg har været underviser blandt rejseguider. Mindst halvdelen undlod morgenmaden. Spis godt om morgenen. Kroppen må fyldes op med energi om morgenen, ellers kører du let træt og bliver uoplagt ila. dagen.

Føler du dig sulten udenfor måltiderne så spis et æble eller et stykke groft knækbrød eller en rugbrødsskive med lidt sundt pålæg.

Jeg har stor glæde af at starte dagen med et stort glas lunken vand med citronsaft. Det hjælper til at udskille affaldsstoffer, og så får jeg noget væske, som jeg ellers mange gange glemmer.

Motion

Bobby kan ikke være med på gåture mere. Han går hele tiden i ring og kan ikke orientere sig. Heldigvis har jeg min anden hund Pixie, der meget ihærdigt får mig ud på den daglige morgen gåtur. Somme tider bliver det endda til en lille leg på stranden. Jeg har i øjeblikket ikke overskud til andre motionsformer. Så det må være nok at komme ud i den friske luft. Lider du af enorm træthed, så hav alligevel en selvdisciplin til en daglig gåtur, hvor du fylder lungerne med frisk luft. Du må have sørge for mindst en halvtimes motion daglig, hvor du får trukket vejret helt ned i maven og mærker blodet rulle i årerne. 

Vi går den 12. februar ind i det kinesiske nytår, der kaldes Metal-oksens år. For det år beskrives, at der på godt og ondt er fokus på lungerne. Plej dem godt, hvilket fint kan gøres med en gåtur i den friske luft.

Husk hver dag at tage et alsidig vitamin/mineralprodukt samt et tilskud med omega 3 olier, så du er parat til at gå foråret i møde på bedste vis.

Af Anni Dahms

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.