Det danske magasin i Spanien

Hun foretog en meget omhyggelig høretest, og selvom der var lidt nedsættelse på nogle få toner, synes hun, der ikke var nogen grund til yderligere undersøgelser. Det var jeg selvfølgelig meget lettet over, så det er ikke bare aldersrelateret hørenedsættelse, der får mig til at sige ”hva‘ si‘r du” når kunderne står overfor mig i forretningen. Vi bærer alle sammen masker både mig og kunderne og med alle de forskellige sprog og accenter, der heldigvis stadig er repræsenteret her i Kysten, bærer maskerne en stor del af skylden for vanskelighederne med at høre. Selv føler jeg, at maskerne virker som en slags container, som holder på vores frygt. Jeg håber, vi alle snart slipper frygten, så tror jeg, masketiden er et overstået kapitel. Selvfølgelig skal vi overholde myndighedernes bestemmelser og håbe, på at det kan være med til at holde smittetrykket nede.

Masker eller ej er jeg i hvert fald blevet meget opmærksom på, hvor vigtigt det er med en god hørelse, og det vil jeg i nærmeste fremtid fokusere meget på.

Der findes mange årsager til nedsat hørelse. En årsag kan være et nedsat blodkredsløb i det indre øre. Bortset fra en aldersrelateret hørelse kan det også skyldes mellemørebetændelse både som barn og voksen. Denne kategori hører jeg selv til. Jeg har haft mange mellemørebetændelser både som barn og voksen. Sidst min trommehinde sprang var på en hjemtur fra Mexico, hvor landingen i Spanien gjorde sindsygt ondt, og pludselig sagde det ”blob” i det ene øre, og det flød med blod og materie, men det lettede. Jeg fik det selvfølgelig godt behandlet, da jeg kom hjem.

Andre årsager til hørenedsættelse kan være højt blodtryk, forskellige former for medicin, susen for ørerne, udsættelse for støj i de nære omgivelser. Det kan både være fordi de unge f.eks. lytter til for højt musik eller arbejdspladsen eller i den daglige husholdning fra blendere, vaskemaskiner, hårtørre, aircondition mm.

Hvis du f.eks. lytter til høj musik, kan en evt. hørenedsættelse ikke komme med det samme, men på en lusket måde komme snigende.

Der er lavet undersøgelser, der viser at hver 6. dansker har problemer med hørelsen og nogle undersøgelser viser, at der måske kan være en sammenhæng mellem hørenedsættelse og demens, hvilket endnu ikke er bevidst.

Kosten

Drik gerne grøn te, teen indeholder en masse gode bioflavonoider. Der er undersøgelser, der viser at teen kan forebygge at de indre høre hår i cellerne dør, således at teen virker for sundheden i ørene.

Undgå at spise for mange mættede fedtstoffer. Det formodes, at kunne give større  tilbøjelighed til ørevoks.

Føler du, at du har en tendens til at være intolerant overfor visse fødemidler f.eks. mælke-og hvedeprodukter, som kan give øget slimproduktion og dermed lettere øreinfektion, så hold nogle måneders pause og se, om det bedrer hørelsen.

Du kan i stedet vælge brød fra andre korntyper, f.eks. rugbrød. Du kan også lave en dejlig havre eller boghvedegrød.

Af mælkeprodukter findes der mange spændende velsmagene alternativer, for både børn og voksne, f.eks. havremælk, rismælk , soyamælk, hempmælk, mandel og hasselnøddemælk m.fl. De fleste alternative mælkeformer findes også som fløde. Min egen yndlingsfløde er en havrefløde, hvor dem, jeg laver mad til, slet ikke kan smage, det ikke er almindelig fløde. Den er også god til kaffen. Skal du bruge flødeskum er det også let. Du kan købe ris eller soyaflødeskum på spraydåse. Det er let og ligetil. Du kan også få fløde, der er beregnet til at piske til en dejlig skum.

Spis masser grønsager og frugt. Af frugter vil jeg fremhæve ananas, der er god til at reducere alle inflammationer. 

Lad ingefær og hvidløg indgå i din daglige kost. De er begge stærkt antiinflammatoriske. Jeg selv har også brugt at behandle mine øre infektioner med et fed hvidløg, dyppet i olie og sat ind i øret. Det virker både smertestillende og infektionsdræbende. Hvidløget skiftes ud hver anden time.  

Sørg for at få godt med sunde fedtstoffer, husk hørfrøolien. Spis godt med fede fisk gerne 2 – 3 gange ugentlig f.eks. laks, makrel og sardiner. Undersøgelser har vist, at spiser du fede fisk 2 x ugentligt, har du en lavere risiko for aldersrelateret hørenedsættelse med 42%.

Til den gode mad hører også græskarkerner, gerne let ristede, solsikkekerner og hampfrø. Frøene findes også i færdigpakket form til at drysse over morgenmaden. 

Kosten må også gerne indeholde fuldkornsprodukter. Savner du din pasta, fordi du holder pause med hveden, findes der mange andre spændende velsmagende pastaer. Min favoritpasta er boghveden, men pasta findes som ris –  linse –  kikærtepasta m.m. 

Koger du ris, så brug bl.a.  for fibrenes skyld fuldkornsris. Boghvede og Quinoa kan også koges og bruges som ris.

Kosttilskud

 • Selvfølgelig startes basen med en god kvalitet multivitamin/mineraltilskud.
 • Q10 er som et hjælpeenzym for kroppen, og har vist sig at kunne modvirke tiltagende høretab. Dosis kan være 100 mg 2 x dagligt.
 • Gingko Biloba hjælper ofte, da det er bevist, at det hjælper på mikro kredsløbet. Det har især vist sig virkningsfuldt, hvis du har susen eller ringen for ørerne.
 • Et studie på 72 mennesker med høreproblemer blev givet enten Gingko Biloba eller et konventionelt middel. Gruppen, der fik Gingko erfarede mindre ringen for ørerne såvel som almindelig bedring i deres hørelse.
 • N-Acetyl-Cysteine er en aminosyre, der får større og større opmærksomhed. Der har været undersøgelser, der har vist, at N-Acetyl-Cysteine generelt hjælper effektivt på høretab. Det hjælper især meget, når høretabet skyldes megen støj. Endvidere booster N-Acetyl-Cysteine kroppens produktion af den vigtige antioxidant glutathione. Undersøgelser har vist, at folk med lavt indhold af gluthatione har en tendens til høreproblemer. 
 • Alfa Lipoic acid er en anden god antioxidant, der kan hjælpe ved hørenedsættelse. Alfa Lipoic acid er både fedt-og vandopløselig. Den kan gennemtrænge blod-hjernebarrieren, og kan således hjælpe med at ødelægge skader fra frie radikaler både i din hjerne, ører og nervesystemet. Det medvirker, ligesom N-Acetyl-Cysteine med at forhøje niveauet af gluthatione .
 • Acetyl-L-Carnitine er en aminosyre, der forhøjer energiproduktionen i mitochondrierne (cellernes kraftværk). Efterhånden som du ældes, producerer du mindre og mindre Acetyl-L-Carnitine. Den har i mine senere år været et skattet tilskud til mine daglige kosttilskud.
 • De to sidstnævnte tilskud Alfa Lipoic Acid og  Acetyl-L-Carnithine arbejder godt sammen. Jeg kan huske, at jeg for mange år siden læste en artikel om, at de to produkter taget sammen var det bedste anti-aging middel.
 • En undersøgelse med de to produkter på rotter viste, at de rotter, der tog de to produkter, ikke alene undgik hørenedsættelse, men at deres hørelse også blev bedre. 
 • Visse ekstra tilskud af vitaminer og mineraler har også vist sig at kunne hjælpe.
 • A-vitaminer er nødvendige for at bibeholde din hørelse så tag evt. et ekstra tilskud. Er du gravid, skal du være forsigtig med ekstra tilskud af dette vitamin og rådføre dig med din læge.
 • B-vitaminer er også gode ved høretab. Sørg for at tage en blandet stærk B-vitaminpille. 
 • C-vitamin kan både beskytte og nedsætte skader på støjfremkaldt høreskader.
 • Sørg ligeledes for at du får nok D-vitamin. Især må du være opmærksom i vinterhalvåret.
 • Husk også E-vitaminet. Det gør blodet mere letflydende og har stor betydning for kredsløbet.
 • Zink og selen mangel kan især optræde ved høreskader især de aldersrelaterede.
 • Magnesium kan også være gavnlig ved hørenedsættelse, især hvor der har været høje lyde.

Tips

I Danmark har vi en meget aktiv høreforening, hvis du, som dansker, synes du mangler lidt information, kan der måske være hjælp at hente på hoereforeningen.dk. 

En af mine yndlingsforfattere nu afdøde Florence Scovel Shinn skriver i sin bog ”Dine ord er din tryllestav” om døvhed:”Døvhed modsvarer stærk personlig vilje, stædighed og et ønske om ikke at høre bestemte ting”. Hun skriver en bekræftelse, der kan bruges mange gange hver dag.:

”Mine ører er åndens ører. Kristuslyset strømmer nu gennem mine ører og opløser al hårdhed og al misdannelse.

Jeg hører klart intuitionens stemme, og adlyder den øjeblikkeligt.

Jeg hører glade frydefulde budskaber”.

Nogle af de budskaber vi selv kan sende, er at sende lys og kærlighed til hele jorden. Det er en lov at lys i mørket fortrænger mørket. Jeg læste for nylig i en smuk artikel at ”hjertet er sjælens sæde”

Vi behøver ikke at gøre de store armbevægelser. Det er naturligt lige nu at føle bekymring og modløshed. Vi bliver oversvømmet med viden om arbejdsløshed, konkurser og alle former for modgang og synes måske, det hele ser håbløst ud. Mærker du frygten overmande dig, så skynd dig at ændre tankebane. Træk vejret dybt og lad stressen blive elimineret og få på den måde fred både i sind krop og ånd. Tænk på noget dejligt, efter regn kommer altid solskin. Jeg er sikker på, at der efter denne barske tid kommer en tid med glæde.

Af Anni Dahms

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.