Der ligger 100 år, triste ulykker og en mystisk AGP kode bag historien om Málaga lufthavn.
Stod det til myndighederne, stod der SOL som destinationskode. I stedet står der AGP, når du flyver til Málaga. Det er blot ét af de mange mysterier, der er tilknyttet lufthavnens lange historie. Den begyndte i 1917, men for lidt over halvtreds år siden tog historien for alvor fat.
Fra jord til international lufthavn
Det gamle kontroltårn står der endnu. Det er tårnet fra 1940’erne, som blev moderniseret, da lufthavnen i ’65 gik fra at være militærlufthavn til passagerlufthavn. Man skal dog lede lidt for at finde det gamle tårn, for det står ca. 1000 meter vest fra dagens lufthavn, hvor lufthavnen oprindeligt lå. Tårnet blev brugt frem til slut 70’erne, og er et klart symbol på udviklingen i Málagas lufthavn.
Første gæst i ”lufthavnen” var en franske pilot, som på en forårsdag i 1917 tog turen til det sydspanske for at finde et sted, hvor de franske handelsfly kunne mellemlande på vejen til de franske kolonier i Nordafrika. Et par flade jordarealer udenfor Málaga var ideelle og to år efter indviede franskmændene, med spansk tilkendegivelse, ruten Toulouse-Barcelona-Alicante-Málaga-Tanger-Casablanca. Det var en lang tur med mange mellemlandinger, men flyene kunne dengang ikke klare længere distancer.
20 år senere gjorde Franco lufthavnen til militær flybase, efter at have indtaget Málaga under borgerkrigen. Det var samme diktator, der i ’48 gav tilladelse til, at almindelige passagerfly kunne lande og lette i lufthavnen og i 60’erne tog initiativet til de første omlægninger og forbedringer. Der var rigeligt at tage fat på, for der var kun én landingsbane – og den var af jord. Der var også kun én ankomsthal, og det var dybest set et stort skur, man havde lagt nogle palmeblade over.
Palmebladene blev udskiftet med noget mere solide byggematerialer i 1968, hvor lufthavnen fik sin første “rigtige” terminal. Det var store sager – som hurtigt blev for små. Derfor blev Terminal 2 indviet i 1991. Pablo Picasso lagde navn til, og selvsamme Picasso har tilsyneladende også haft en finger med i spillet, da Málaga lufthavn skulle finde sin destinationskode, som er AGP, og ikke passer med byens initialer.
Mysteriet bag AGP koden
Sagen er, at koderne MLG, MAL, MGA og MAG i det internationale ”flysprog” for mange år siden blev optaget af afrikanske lande og byer. Derfor har Málaga fået koden AGP. Der er ingen officiel forklaring på hvorfor, men alt tyder på, man har haft Picasso i tankerne.
Man valgte to bogstaver fra Málaga, og skulle så vælge et tredje vilkårligt. Det blev et “P”. Den vej rundt fandt man én af de bogstavkombinationer, der var ledige; AGP.
Málaga Picasso eller Aeropuerto Gran Picasso = AGP
Siden 2011 har lufthavnen søgt om at få koden SOL, men fortsat uden resultat.
De triste ulykker
Mystik har der også været om de tragiske ulykker, lufthavnen ikke har kunnet sige sig fri for. Den sidste skete for lidt over 20 år siden, da motorerne den 29. august 2001 fejlede på et Binter fly på vej fra Melilla. Flyet styrtede ned fra meget lav højde blot 50 meter fra det yderste af landingsbanen i Málaga, efter piloten forgæves havde kæmpet for at holde flyet i luften og nå landingsbanen. Fire af de 47 passagerer ombord mistede livet.
Den første af de i alt fire alvorlige ulykker i Málaga lufthavn dateres til den 13. september 1964, da piloten på et Balair fly fejlbedømte sin højde og landede så brat, at flyet skred af landingsbanen. Ingen omkom heldigvis ved ulykken. Det samme var tilfældet den 20. december 1970 da et fly fra det belgiske selskab Sobelair måtte vende retur til Málaga grundet slemt uvejr. En fejl i flyet gjorde, at flyet ved landingen væltede mod venstre og praktisk talt landene på siden. Helt galt gik det derimod den 13. september 1982. Et Spantax fly fra New York ankom, men flyet ramte landingsbanen alt for sent og havde ikke bane nok til at bremse. Med 204 km/t ramte flyet en mindre bygning og tre biler og brød derefter i brand. 50 passagerer, primært amerikanere, mistede livet. Det er nu mange år siden, og alle kigger fortrøstningsfuld fremad – fremad mod sikker flytrafik for millioner af passagerer.
Mod nye mål
Da Picasso lagde navn til Terminal 2 i begyndelsen af 90’erne var det for at kunne tage imod 10-12 millioner passagerer årligt. Blot 20 år senere kom storebroderen, Terminal 3, til – og pludselig fik Málaga lufthavn en fornem plads blandt de nyeste og mest moderne lufthavne i Spanien. Efter en hård pandemi har over 50 flyselskaber nu atter forbindelser til Málaga og udbuddet og standarden af forretninger, restauranter, mødelokaler og VIP ventesale er fuldt på højde med Madrid, Barcelona og andre europæiske storbyer.
Efter netop Madrid, Barcelona, og så Mallorca, er Málagas lufthavn den fjerde største i Spanien og med en forrygende start på sommeren, kan lufthavnen komme i nærheden af de 18 millioner passagerer, som man nåede i 2019 – sidste år før pandemien. Mange ved det ikke, men med fuld udnyttelse af alle tre terminaler, har Málaga lufthavn faktisk kapacitet til at tage imod 35 millioner årlige passagerer. Der er masser af plads og fremtid i AGP – uanset om initialerne passer på Málaga eller ej.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001