Kvinder i små andalusiske byer – fra analfabeter til universitetsuddannede i tre generationer

Kvinder i små andalusiske byer - fra analfabeter til universitetsuddannede i tre generationer

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vi bor i en landsby i de andalusiske bjerge. For kun en eller to generationer siden arbejdede langt størstedelen af ​​den lokale befolkning inden for landbrug, men efter eksplosionen i byggebranchen i slutningen af ​​sidste århundrede, arbejder de fleste nu inden for service- og turistindustrien. Vores kvarter, Barrio San Francisco, er et typisk kvarter med flere generationer med næsten lige så mange 80-årige som nyfødte. Mens så mange som 99% af de børn, der vokser op i Andalusien i dag, begynder i skole når de er 3 år, lærte mange af den ældre generation, især kvinder, aldrig at læse og skrive. 

Jeg ville vide mere om uddannelse i Andalusien på landet og andalusiske kvinders skiftende rolle i de sidste årtier og havde en snak med en lokal familie, hvor tre generationer bor under samme tag: den 85-årige bedstemor, hendes 52-årige datter og barnebarn på 19 år. 

Bedstemor 

Navn: Antonia 

Alder: 85 

Beskæftigelse: Sydame 

Uddannelsesniveau; analfabet, men kan skrive sit eget navn og enkle tal 

Antonia blev født i landsbyen Alpandeire (nuværende befolkning 260) i 1936 i begyndelsen af ​​den spanske borgerkrig. 

“Min far døde, da jeg var 3 måneder gammel, så min mor var alene med min bror og mig,” siger hun. Moderen havde født fem børn, men de første tre overlevede ikke, hvilket ikke var usædvanligt på det tidspunkt. Som enke med to små børn måtte hun tage de job, hun kunne få, for at brødføde familien. Hun plejede at gå næsten 19 kilometer til Ronda for at arbejde på en gård i et par dage. Derefter måtte hun gå vejen tilbage i sine Alpargata-sandaler, de typiske lokale sandaler lavet af kurvede esparto-græs. “Vi gik overalt,” siger Antonia. “Vi havde ikke noget valg.” 

Selvom de fleste af landsbyerne havde skoler, måtte moren rejse så meget for at finde arbejde, at børnene aldrig gik i skole. Da Antonia var 4 år gammel, flyttede de ind i hulen Cueva del Abanico, som ligger på den gamle gangsti mellem Alpandeire og Ronda. Moderen havde på dette tidspunkt mødt en enkemand, som hun senere giftede sig med. Antonia husker sin stedfar som ”un buen hombre” (en god mand). Han hjalp dem med at bygge en brødovn til deres hulehus. Stedfaderen arbejdede for en gårdejer og modtog en del af avlen som sin eneste løn. Livet var bestemt ikke let, men i det mindste havde de mad på bordet. ”Hele familien gik til gården, hvor han arbejdede og arbejdede hele dagen. Der var ingen maskiner, så alt arbejde skulle udføres manuelt … 

” Et par år senere flyttede de til Ronda, hvor Antonia kom i lære hos en syerske. Fra hun var 12 år, indtil hun blev enke, da hun var 62, syede Antonia tøj til kvarterets familier. De fleste betalte hende kun, når tøjet var færdigt, og nogle betalte slet ikke. Selvom hun ikke kunne skrive, havde Antonia lært at skrive enkle tal og bogstaver ned. Hun udviklede et slags kodningssystem, så hun kunne huske kundens mål. Hvis kunderne ikke kunne låne hende en symaskine, tog hun sin gamle symaskine under armen. Antonia vil altid huske den dag, hvor hun havde sparet nok op til at købe en symaskine med en manuel fodpedal – en enorm forbedring! Kun årtier senere kunne datteren endelig købe hende en elektrisk symaskine. 

Antonia giftede sig med en fodboldspiller og tømrer i 1961, og de fik tre børn. ”Jeg ville gerne have haft flere, men vi havde ikke plads,” forklarer hun. Hele familien på 12 personer – hendes mor, der igen var blevet enke, hendes bror med sin kone og fire børn samt Antonia med sin mand og børn boede i et lille hus i to etager. Hendes brors familie havde det eneste badeværelse, så hendes familie måtte bruge udetoilettet i baghaven. 

Da mandens indkomst for det meste forsvandt til cigaretter og alkohol, var Antonia familiens vigtigste forsørger. Som sin mor før hende arbejdede hun hårdt. Hun støttede familien og købte et hus med sin egen opsparing. Da hun blev enke i 1996, stoppede Antonia endelig med at sy og flyttede ind hos sin datter og familie. 

Jeg spørger hende, hvad hun kan lide at gøre nu. “Ikke noget. Jeg syede så meget, og jeg er træt, ”slutter Antonia. Nu 85 år gammel kan hun endelig tillade sig at slappe af. 

Antonias mor døde da hun var 93 år – hun havde aldrig nogen alvorlige sygdomme i hele sit lange og vanskelige liv.

Mor 

Navn: María del Mar 

Alder: 52 

Profession: Selvstændig med hjemmebaseret smykkevirksomhed 

Uddannelsesniveau: Grundskole 

Som mor så datter siges det, og det er også tilfældet med Antonia og María del Mar. María blev født i 1969, da Spanien stadig blev styret af diktatoren Franco. Selvom turismen var startet på Costa del Sol, var livet i Andalusien inde i landet stadig vanskeligt. 

“Der var ingen social sikring på det tidspunkt. Vi havde ikke råd til at betale læge og medicin, så vi kunne simpelthen ikke blive syge.” 

María del Mar måtte afslutte sin uddannelse efter grundskolen for at hjælpe med at forsørge familien, mens hendes brødre hjalp faderen med sin tømrervirksomhed. ”Jeg ville gerne have studeret til at blive sekretær, men det var ikke muligt,” indrømmer hun. 

Som 13-årig fik hun et job i en af ​​de typiske gammeldags små butikker, der har alt fra frisk mad til maling. Hun arbejdede i butikken fra 09.00 om morgenen til 23.00 om aftenen med kun en kort frokostpause om eftermiddagen. Selvom dagene var lange, elskede hun at hjælpe kunderne. Heldigvis var chefen en retfærdig mand, der endda betalte halvdelen af ​​hendes brudekjole, da hun blev gift. Om morgenen før arbejdet måtte María del Mar hente en spand mælk til familien, og for at tjene nogle ekstra pesetas hjalp hun også med at klargøre kvarterets lægesøn før skolen. 

”Vi købte kun det, vi havde brug for den dag – hvis vi havde pengene. Vi spiste, hvad vi havde, og intet blev smidt væk. ” 

Hver øre, hun tjente, gik direkte til familien. 

María del Mar giftede sig i 1992 og fik to børn, men hun stoppede aldrig med at arbejde og tog de jobs, hun kunne finde. Hun gik rundt til nærliggende landsbyer for at sælge smykker om dagen og syede efter arbejde indtil sent på aftenen. Gennem hende og hendes mands sparsommelighed har de formået at købe et hjem og lidt jord på landet, hvor de nu dyrker oliven. 

“Folk køber ikke så mange smykker som før,” siger hun, men hun sælger, fremstiller og reparerer stadig smykker nu 25 år senere. Da manden mistede sit job for et par år siden og måtte omskole sig, blev María del Mar, dengang 50, den eneste forsørger i familien. Intet ser ud til at stoppe kvinderne i denne familie!

Datter 

Navn: María del Mar 

Alder: 19 

Beskæftigelse: Studerende 

Uddannelsesniveau: 2 år på Universidad de Sevilla 

Da María del Mar jr. blev født i 2001, var det en helt anden tid i indenlandske Andalusien. Både grundskole og gymnasium var blevet obligatorisk skolegang i Spanien, og drenge og piger modtog den samme uddannelse og havde samme mulighed for at komme ind på universitetet. Ligesom de andre børn i nabolaget startede María del Mar i skolen i en alder af tre. Selvom hun hjælper sin mor med smykkesalg på sociale medier, har hun aldrig været nødt til at arbejde for at forsørge sin familie.

Jeg er ikke bekymret for vores unge nabo. Hun er lige så flittig som sin mor og bedstemor, med den eneste forskel, at hun afsætter sin tid til studier. Hun tog Artium eller Bachillerato med topkarakterer og taler engelsk og fransk ud over at studere klassisk græsk og latin. På grund af hendes topkarakterer og fordi hendes mor er enlig forælder, får hun sine undervisningsomkostninger delvist dækket gennem uddannelsesstipendier. Nu går hun på sit andet år på universitetet i Sevilla, hvor hun tager en bachelor i engelsk. Selvom hun aldrig har rejst til et engelsktalende land, er hun den eneste i sin klasse, der er blevet udvalgt til et Erasmus-stipendium til et studieår på Bristol University fra efteråret. 

Med en analfabet, men meget dygtig bedstemor og en mor med kun folkeskole, bliver María del Mar den første i familien til at tage en universitetsgrad. 

”Jeg har tilbudt at lære min bedstemor at læse og skrive mange gange, men hun siger, det er for sent. Bedstemor kan lide at sidde ned og nyde et måltid med alle i familien omkring sig, fordi hun havde en så hård og vanskelig barndom.”

María del Mar er ikke alene om at ansøge om videregående uddannelse: 45% af de unge spaniere i dag opnår et højere uddannelsesniveau end deres forældre. Spanien er et af de europæiske lande med den største fremgang med hensyn til uddannelse, især for kvinder. 75% af María del Mar’s klassekammerater fra gymnasiet ønskede at gå på universitetet, især pigerne. Det er mindre almindeligt at se mødre derhjemme, selv i de små andalusiske byer. De fleste af hendes venners mødre arbejder uden for hjemmet, selvom kønsrollerne stadig er ret traditionelle her inde i landet. Mens fædrene ofte er ansat i bil- og transportbranchen eller salgs- og restaurantbranchen, arbejder mødrene med uddannelse, rengøring, som sekretærer eller i sundhedssektoren. 

María del Mar har altid ønsket at være lærer. Jeg spørger hende, om det faktum, at hun voksede op med en bedstemor, der ikke kunne læse og skrive, har noget at gøre med hendes karrierevalg. 

“Måske …” smiler hun genert. Når alt kommer til alt er hun kun 19 år.

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa