Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg er lige landet her i Malaga fra Mexico. Jeg var undervejs med tre forskellige fly. Jeg følte mig næsten som rejsende på en rumstation for overalt, både blandt passagerer og flypersonale så jeg mange mennesker bære luftvejsmasker, antagelig pga. den farlige Corona virus, der i øjeblikket iflg. WHO truer verdens sundheden. Jeg følte mig slet ikke tiltrukket af at snakke med disse mennesker, som jeg jo ellers så tit gør under de lange flyture. Måske var det fordi, jeg følte, de gerne ville være lukket inde bag deres lille maske, eller også var det fordi, jeg var ængstelig for, om jeg kunne høre og forstå, hvad de svarede.

De næste mange uger vil der nok blive både slået på trommer og blæst i horn for at advare og give os frygt for denne virus.

Måske var det godt, jeg ikke snakkede med nogen,  for jeg ved ikke, hvor meget en maske beskytter dig mod virus og bakterier, men jeg ved, hvor godt et stærkt immunsystem kan gøre for dit helbred, og jeg havde stor lyst til at spørge de maskeklædte, hvad de ellers gjorde for deres immunsystem.

Sædvanligt er influenza en typisk vinterlidelse, der altid er udbredt i disse måneder af året verden over. Heldigvis er der en masse, du selv kan gøre for at beskytte dig mod influenzavirus eller mildne den, hvis du angribes. Så måske kan du også bruge denne tid til at gøre lidt godt for dig selv og dit immunsystem.

Influenza er, som de fleste af os ved, en virus, virus kan ikke behandles med antibiotika. I stedet for må du tage dig godt af dig selv med ro og hvile.

Influenza giver feber, ofte en relativ høj feber mellem 38 op til 40 grader med hovedpine og smerter i muskler og led. Med influenza følger ofte tør hoste og en urolig og dum søvn ofte med feberfantasier. Når selve influenzaen er ovre, kan der ofte være  en ulidelig træthed bagefter. Influenza spredes gennem luften gennem hoste og nys via næsen, lungerne og hænderne. Du kan uforvarende komme til at smitte andre, fordi du kan sprede smitten allerede dagen før, du selv får symptomer. Ligesom det regnes med, at du kan smitte i hvert fald en dag efter at du er blevet feberfri. Vær opmærksom på at børn kan smitte flere dage efter, at de er blevet raske.

Kosten

For så vidt muligt at forebygge disse forskellige former for influenza virus (vira) er det vigtig at være opmærksom på en sund kost. Spis en masse grønne grønsager, der er med til at give mere base.

Når du spiser basedannende mad forbedres din sundhed straks. Frugter er sunde og gode, men der er en del fruktose i mange frugter. Har du nogenlunde styr på dit indre miljø m.h.t. syre og base kan du roligt spise løs af frugter, men ellers skal du passe lidt på med alt for mange frugter. Nogle frugter, der er basedannende er f.eks. citroner og grapefrugt, vandmelon og avocado. Avocadoen hører til mine favoritter. Den er fantastisk i blender og god for bl.a. kolesterol, og hjerte og har mange gode fedtstoffer. Personligt synes jeg, du skal nyde alle former for frugter som f.eks. kirsebær, blåbær, blommer osv. De er særdeles rige på alle antioxidanter, så længe du bare også husker et rigeligt indtag af basiske grønsager. De mest basiske grønsager er agurk, bladselleri, grøn og rød peber, grønkål, spinat og broccoli. De indeholder proteiner, mineraler, vitaminer, antioxidanter og fedtsyrer. Husk endelig på agurken. Det er én af de mest basedanne grønsager, jeg kender og den er super god til både din juice maskine og blender, fordi den indeholder så meget vand. Den er super god for din hud.

Det bedste er, at du altid sørger for, at have rigeligt af dem i huset, så du ikke skal af sted på indkøb, når du finder ud af, hvad du gerne vil spise. Basiske grønsager hjælper dig med at bekæmpe bakterier og virus, og er immunforstærkende. De er nemme for kroppen at optage.

Bladsellerien skal også lige nævnes fordi jeg føler, at mange undgår den p.g.a. den lidt bitre smag, men den er en top immun booster. Den er god for bl.a. knogleskørhed, hjertet og virker kolesterolsænkende.

Husk også at drikke vand gerne ca. 2l dagligt. Har du har fået dig en influenza, må du især være opmærksom på at drikke nok vand. Mange unge drikker aldrig rent vand, men får kun det vand, der er i forskellige drikkevarer. Sørg gerne for at din morgenmad indeholder en sund grønsagsjuice.

Undgå eller minimer dit kaffeindtag. Jeg har læst om basisk kaffe, men har ingen erfaring med det. Brug hellere en urtete, eller et glas vand med citron. Du kan også drikke usødet soyamælk og mandelmælk. Jeg opdagede til min glæde, at i lufthavnene havde Starbucks også både varm soyamælk og varm usødet mandelmælk. Sidstnævnte smagte rigtig dejligt og kan kun anbefales, hvis du gerne vil have en hyggestund uden absolut at behøve at drikke kaffe. 

Kosttilskud

  • Som altid prioriterer jeg højt et multivitamin/mineralproduktprodukt af høj kvalitet, sammen.
  • Gode essentielle fedtstoffer af god kvalitet.
  • Ekstra C-vitaminer er uundgåelig i denne tid. Dosis er svær at angive. Vi er alle individuelle i vores behov. Selv tager jeg 2 – 3 gram daglig. Jeg tager et produkt med bioflavonoider. C- vitaminet bliver lettere optaget, når det også indeholder bioflavonoider. Bioflavonoider kaldes også P-vitamin. De findes naturligt i pulpen fra frugt og grønsager. C-vitamin beskytter bl.a. kroppen mod virus og bakterier. Begynder jeg at mærke en truende infektion, forhøjer jeg gerne min C vitamin dosis øjeblikkelig. Hvis du igennem et stykke tid har indtaget høje doser C-vitamin og ønsker at mindske dosis så trap langsomt ned. Kroppen vænner sig nemlig til de store doser.
  • Mange mennesker er i underskud med D-vitaminer. At have en god D-vitamin status er også et godt forsvar mod virus. Det styrker markant immunsystemet. Er du i tvivl kan du få målt dit D-vitamin niveau på et laboratorium. Vær især opmærksom på D- vitamin hvis du tager kolesterolmedicin.
  • Magnesium har stor betydning for immunsystemet. Immunsystemets T-celler har brug for magnesium til dannelse af ”dræberceller” Vær særlig opmærksom på magnesium, hvis du lider af sukkersyge. Det har vist sig, at folk med sukkersyge ofte har lave niveauer af magnesium.
  • Undtagelsesvis er jeg nødt til at nævne navnet på en nyhed ved navn Omni-Immune fra firmaet Biosym. Den indeholder EpiCor, der er en ingrediens på basis af fermenteret gær.
  • EpiCor kan defineres som et Whole food fermentat, dvs. At EpiCor består af naturlige ingredienser i små mængder som beta-glukaner proteiner, fibre, polyfenoler, vitaminer, aminosyrer og mange flere metabolitter. Den er fermenteret på en måde, hvor gæren bruges til at udvinde de mange næringsstoffer. Sammen med den tilsatte zink er produktet med til at vedligeholde dit immunsystem.
  • Glutathione bliver dannet af tre aminosyrer nemlig Glutamine, Cysteine og Glycine. Den har mange beskyttende virkninger og har flere vigtige funktioner i immunforsvaret, idet den regenerer immuncellerne. Normalt findes Gluthatione i alle kroppens celler, men især i store mængder i lever, milt og bugspytkirtel og nyrer. Det regnes som en af de vigtigste antioxidanter, og hjælper C-vitaminet med sit arbejde. Bruges også i mange anti-aging behandlinger. Tager du anden medicin bør du tale med din læge, inden du starter en kur med gluthatione. Anden medicin kan måske reagere på produktet.

Tips

Forebyggelse er bedre en helbredelse. Det blev tordnet overfor os sygeplejerskestuderende for ca. 45 år siden og det er stadig lige vigtigt. Det kan bare være svært at efterleve altid, men vi kan gøre vores bedste i dagligdagen for at bevare os glade, sunde og friske uanset alder og eventuelle skavanker. En god daglig øvelse er at tænke på alt det, du har at være taknemmelig for.

Frygt er vores værste fjende, så tving dine tanker til at se alt det gode omkring dig, i stedet for altid at frygte det værste. Frygt påvirker bl.a. fordøjelsen, og du tiltrækker det, du frygter.

Husk at lige tiltrækker lige. Mennesker der altid taler om sygdom tiltrækker uvægerligt sygdom.

Florence Scovel Shinn skriver i sin bog ”Lær at spille livets spil” ”Man kan kun optage bakterier, når man vibrerer på samme bølgelængde som bakterien, og frygt trækker mennesket ned på bakterieniveauet.”   

Husk at bevæge dig. Brug den motionsform, du finder er bedst for dig. Dyrker du ingen motion, så start med en travetur, som du lige så stille kan øge hver dag. Har du lidt besvær med at gå, eller mangler lidt støtte, kan et par vandrestave gøre underværker. Få professionel hjælp til at indstille dem korrekt.   

Sørg for god og rigelig søvn i et godt udluftet soveværelse uden mobiltelefon, computer, fjernsyn eller lignende. Undgå sovemidler, men tag i stedet for en kop kamillete. Hav gerne lidt positiv og smuk læsning til at falde i søvn på.

Hold  en god håndhygiejne. Der findes mange fine desinfektionsmidler i håndkøb til hænderne,  der kan bruge ved mange forskellige sammenhænge.         

Af Anni Dahms

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa