Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

”Vort daglige brød” kan tages mere eller mindre bogstaveligt, og uanset helseprofeternes uafbrudte talestrøm om, hvor lidt næring, der er i hvidt brød, ja så er det altså hovedingrediensen i det spanske kulturfænomen “madpakken” – el bocadillo.

Spanierne elsker brød, og de nye, slankere tider har altså ikke formået at dæmpe kærligheden til det. Bocadillo betyder lille mundfuld på spansk, og det blev ironisk nok navnet på brød-måltidet, der er alt andet end “en lille mundfuld”. Arbejdere og hyrder har gennem umindelige tider taget et bredt og langt brød fyldt med pålæg med sig for at klare en hård arbejdsdag. Børnene tager det med på stranden, og i skole som madpakke. Som mange andre spanske madspecialiteter er det umuligt at give en specifik opskrift på el bocadillo, men mest typisk over hele landet er et frisk, sprødt stykke brød med spegeskinke og manchego-ost.

Fra tidernes morgen

Brødet kom, efter sigende, til Spanien sammen med fønikerne, og det var grækerne, der kom med det første pålæg – og så var bocadillo’en en realitet. Her er altså i sandhed tale om et levn fra tidlige tider.

Basis-bocadillo’en, som man ser på en hvilken som helst spansk bar i morgentimerne består ganske enkelt af brød med olie og salt. Også ude på landet ser man bønderne tage brød, olie og salt med sig ud i marken – et proteinrigt, og ganske sundt måltid. Det er vel det, vi kan kalde for ur-bocadillo’en – de andre bocadillo’ers moder. Andalusiske børn spiser sågar en bocadillo-type som mellemmåltid om eftermiddagen (merienda). En hvid bolle, som mor laver et hul i, der fyldes med olivenolie og rigeligt med sukker.

Klassikerne

I virkeligheden kan man fylde alt muligt i en bocadillo – der er regionstypiske varianter, der er mode i det, der er social klasse i det – og så vælges fyldet naturligvis efter personlig smag. Et besøg i områdets barer giver os en meget varieret bocadillo-menu at vælge ud fra.

Spegeskinke er, som nævnt, den mest kendte og elskede version, og den serveres på flere måder: med manchego-ost (jamón serrano y queso), eller med frisk tomatpuré (catalana). I Katalonien er det nemlig en skik at riste brødet, og gnide det med en moden tomat, indtil man kun har skindet tilbage. Vil man have en lidt kraftigere smag, og nyde godt af de helsebringende virkninger ved Middelhavsmaden, tager man også et hvidløgsfed og gnider så meget, man ønsker, inden man tilsætter tomaten (husk at jo mere, man gnider, jo stærkere bliver resultatet for dig og dine omgivelser). Til slut hælder man lidt god olivenolie på.

Man kan sige, at bocadillo’en er en slags spiselig madkasse. De spanske brød er sprøde og faste i konsistensen, og vil man have ekstra plads til fyldet, piller man bare noget af “indmaden” ud. Og fyldet, ja, det kan som sagt være hvad som helst – selv en rest aftensmad – med sovsen inkluderet – fra i går. Giv bocadillo’en et let tryk, pak den ind i staniol – og vupti, så er en mættende frokost klar… sammen med 1000 kalorier pr. kubikcentimeter.

Man kan vælge blandt mange traditionsrige specialiteter: bocadillo med tortilla de patatas, kartoffel-omelet, bocadillo med calamares a la romana (blæksprut-ringe). Begge kan nydes med mayonnaise eller ali-oli – og her passer en kold øl perfekt ind i billedet. En kraftigere variant her i Málaga er pålægstypen manteca colorá eller chicharrones. Det er restprodukter fra tilberedningen af lomo en manteca, en af de dyreste svinespecialiteter, hvor grisens inderfilet steges i svinefedt og dermed kan konserveres. Der er to varianter, den ene er naturel, og den anden med paprika. I butikkerne kan man finde både rent svinefedt fra stegingen (manteca blanca, hvidt fedt, eller manteca colorá, rødt fedt, med paprika), og manteca med inderfilet-tern (chicharrones). Denne slags bocadillos kan ikke anbefales til folk med kolesterolbekymringer, men er dog nogle af de bedste bocadillos, hvis hårdt fysisk arbejde venter forude – og så er smagen førsteklasses.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa