Det danske magasin i Spanien
Din guide til spansk jul

At fejre jul i Spanien tiltaler mange, som håber på solskin og varmere temperaturer i stedet for mørke og kulde. Mange vælger at fejre efter danske traditioner, hvilket på Costa del Sol kan lade sig gøre takket være de mange skandinaviske dagligvarebutikker. Andre drømmer derimod om at opleve spanske traditioner og tage spanske skikke til sig. Jeg er en af de sidstnævnte. Julen i Spanien er en af de mest festlige tider på året, og her deler vi lidt af det, de spanske traditioner har at byde på.

8. december

Julen i Spanien starter den 8. december med Día de la Inmaculada Concepción (dagen for undfangelsen). Det er en helligdag, hvor man fejrer Jomfru Marias fødsel, som var fri for synd og skyld fra sin undfangelse til sin død. I Spanien har dagen også en krigerisk forbindelse. Jomfruen er skytshelgen for det spanske infanteri og civilgarden. Det stammer fra det såkaldte Empel-mirakel, hvor spanske tropper i 1585 kæmpede mod admiral Holaks tropper, og en spansk soldat fandt et billede af den ubesmittede undfangelse på bjerget Monte de Empel. Dagen fejres med gudstjenester i alle kirker i Spanien.

Den 8. december er også den sidste dag i det, der kaldes El puente de diciembre (den lange weekend i december), da den 6. december også er en helligdag – Día de la Constitución (den spanske forfatningsdag), og mange vælger at tage en fridag den 7. december. I denne lange weekend rejser mange spaniere på en kort escapada, helst til en anden europæisk by, for at opleve julemarkeder og juleshopping, før julefejringen for alvor begynder derhjemme.

22. december

På denne dag står Spanien stille, og morgenluften vibrerer af spænding. Uanset om folk er hjemme, på arbejde eller i bilen, ser eller lytter de til trækningen af det store julelotteri La Lotería de Navidad. Trækningen finder sted på Teatro Real i Madrid, hvor studerende fra Colegio de San Ildefonso trækker vindertallene og synger dem ud, hvilket skaber en unik atmosfære. Det hele starter omkring kl. 9 om morgenen og fortsætter derefter i ca. 3,5 timer. Hvert nummer er opdelt i ti lodder (20 € pr. stk. + gebyr), og det er ikke usædvanligt, at en familie eller en gruppe venner køber alle tiendedele af et nummer sammen. Men du kan også købe en enkelt tiendedel til dig selv eller en anden, og lodderne sælges ikke kun i officielle lotterikiosker og af autoriserede lotteriforhandlere, men også i restauranter, barer og klubber, som har købt et helt nummer for at sælge det videre til deres »stamgæster«. I alt uddeles der præmier for mere end 2,5 milliarder euro i dette års julelotteri.

Den største gevinst hedder El Gordo (Den fede) og er 4 millioner euro værd – du skal have hele tallet rigtigt.

Spaniens julelotteri er det største i verden.

24. december

La Noche Buena – juleaften – fejres ikke traditionelt som den dag, hvor spanske familier giver hinanden gaver, da den spanske tradition siger, at det er Los Reyes Magos, der bringer gaver til børnene om morgenen den 6. januar. Men efterhånden som Spanien bliver mere og mere påvirket af resten af Europa og USA, bliver det mere og mere almindeligt at give små gaver juleaften eller juledag. Ellers er juleaften en af de vigtigste familiehøjtider, som fejres med en hyggelig sammenkomst omkring middagsbordet, hvor der typisk serveres rigeligt med fisk og skaldyr af alle slags, efterfulgt af søde sager som polvorones og turrón.

25. december

Ligesom i Danmark er juledag også en helligdag i Spanien, og ligesom juleaften tilbringes Día de Navidad sammen med familien. Som allerede nævnt vælger nogle at give hinanden små gaver på denne dag, men mere almindeligt er det at spise frokost sammen og gå i biografen eller lave noget andet sammen.

28. december

Denne dag markerer Día de los Santos Inocentes (De uskyldige børns dag) – hvor den katolske kirke ærer de uskyldige børn, som kong Herodes myrdede i sin søgen efter det nyfødte Jesusbarn. I det moderne Spanien er dagen dog præget af vittigheder og latter. Det er dagen, hvor spanierne laver sjov og driller hinanden – ligesom danskerne og en stor del af verden gør det den 1. april. Så bevar din humoristiske sans, og vær forsigtig med de informationer, du får fra nyheder, medier og venner.

31. december

Nochevieja – nytårsaften, som selvfølgelig fejres med en fest. Festlighederne starter normalt med drinks før en stor festmiddag. Typiske retter er jamón de bellota, langostinos og andre fisk og skaldyr af forskellig slags, mens hovedretten som regel er kød som lammesteg, helstegt pattegris, men kalkun eller fisk er også almindeligt, efterfulgt af turrón og polvorones med kaffe – så man kan holde sig vågen til den lyse morgen. Før midnat gøres der klar til, at alle får tolv druer hver. Hvis man er i byen, mødes man på byens torv for at tælle ned til det nye år, mens de, der er hjemme, sidder foran tv’et for at se den direkte transmission fra Puerta del Sol i Madrid. Så er det tid til festens højdepunkt: Når uret slår midnat, spiser man en vindrue for hvert slag, hvilket ikke kun fremkalder latter – for det er faktisk en udfordring at spise en vindrue i sekundet – men også siges at bringe held og lykke i det kommende år. Det efterfølges af en skål i cava.

I mange spanske byer, bl.a. Málaga, afholdes der tidligere på dagen den 31. december et løb kaldet San Silvestre til ære for den katolske helgen af samme navn. Deltagerne klæder sig ud, og der er præmier til de bedste kostumer. Løbet i Madrid er blevet det største i Spanien med 40.000 deltagere.

1. januar

Nytårsdag er en helligdag og måske den roligste dag på året i Spanien, efter at mange har fejret til langt ud på morgenen. Byen er generelt stille, og de fleste steder er lukkede. Det er den dag, hvor hele Spanien holder siesta – hele dagen.

5. og 6. januar

Det er tid til børnenes store julefest – Los Reyes Magos (De hellige tre konger). De tre hellige mænd, Melchor, Gaspar og Baltasar, ankommer med store parader, Cabalgata de los Reyes, til alle byer og landsbyer om eftermiddagen og aftenen den 5. januar, hvor de deler slik ud til alle børn – både små og store. Børnene går derefter hjem, og inden de går i seng, stiller de deres sko ved døren med en ønskeseddel til de tre hellige konger. Til kongernes kameler sættes der hø og vand frem. Om morgenen den 6. januar (en helligdag) får de artige børn deres gaver, og de slemme børn får kul (i dag findes der slik, der ligner kul), og dagen fejres ved at drikke varm chokolade og spise det traditionelle Roscón de Reyes, et rundt, sødt hvedebrød bagt med dråber af agua de azahar (appelsinblomstvand) (som giver det sin karakteristiske smag), fyldt med fløde og pyntet med kandiseret frugt. To små ting er gemt i roscó’en – den, der får figuren, bliver dagens konge, og den, der får den tørrede bønne, skal betale for roscó’en.

Og dette markerer afslutningen på spaniernes jul.

At gå ud og spise

Spanierne elsker at være sammen med familie og venner og mødes som regel ude i byen, selv ved juletid. Fra november til skolestart i januar er det derfor almindeligt at se store grupper på caféer, restauranter og barer, og jo flere mennesker der er, jo bedre og mere højlydt bliver stemningen. Hvis du vil gå ud med dine venner, er det klogt at bestille bord i god tid!

Villancicos

Det er spanske julesange, og kor synger traditionelle spanske sange i teatre, kulturcentre, på pladser osv. Vær dog forberedt på, at mange af sangene kan være meget mindre kirkelige end dem, vi er vant til i Danmark omkring juletid.

Julelys

Julebelysningen i de spanske byer, store som små, har for alvor taget fart i de senere år og ledsages ofte af musik, som den overdådige udsmykning også blinker i takt til. Meget populær er julebelysningen i Málaga by, hvor folk fra nær og fjern strømmer til for at tage del i julestemningen.

Julebelysningen tændes normalt i slutningen af november og slukkes først efter Hellig Tre Konger i januar.

Belén

Krybbespil er en vigtig del af den spanske jul. De fleste spanske familier har en veldekoreret julekrybbe i deres hjem. Kirker, officielle bygninger, skoler, hospitaler osv. har også julekrybber. Især kirker og rådhuse er som regel åbne for offentligheden, så man kan gå ind og beundre scenerne, der fortæller historien om Jesu fødsel.

Polvorón og turrón

Det er typiske søde sager i den spanske jul. Polvorones er en slags mandelkage og, som navnet antyder (polvo=støv), meget smuldrende. De laves traditionelt med svinefedt, ristet mel og flormelis. Nogle varianter kan være lavet med olivenolie.

Turrón er spansk nougat med basisingredienser som mandler, sukker og honning og en arv fra den tid, hvor araberne regerede landet.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.