”Er det dér frivilligt?” spørger en forbipasserende herre, mens han rynker brynene og betragter de unge mennesker, der render rundt nede i flodafløbet og plukker affald op med stor iver. Selv er jeg placeret med kamera i hånden på fortovet oppe over flodafløbet og kan informere den undrende mand om, at det, der foregår dernede, skam er ganske frivilligt, hvortil han blot ryster på hovedet og går videre. Jeg ved ikke, hvad der er værst i denne mands øjne; at være tvunget til at samle skrald op som en form for samfundstjeneste eller at gøre det for sine egne blå øjnes skyld.
Jeg slutter mig til de unge. Nogle er rutinerede og har været med flere gange, andre er, ligesom jeg, er med for første gang og går lidt mere forsigtigt til værks. “De fleste tror, at vi er udsendt af kommunen,” smiler en af pigerne, som har været med til at arrangere gruppen og tilføjer, at det ikke rigtig er noget, de bekymrer sig om. Kommunen er orienteret om deres ‘arbejde’ og stiller efter aftale containere klar til skraldeindsamlingerne.
Først uddeles der dog handsker til alle. De er omhyggeligt blevet vasket og tørret efter sidste uges affaldsindsamling, fortæller arrangør Javier Gavilán González mig. Det er solide arbejdshandsker af typen, der er skæresikre, så man ikke kan stikke sig på glas og kanyler, som der også findes af og til. Når der opsamles kanyler sker det på ansvarlig vis og med største sikkerhed, forsikrer Javier mig.
Det er en broget flok unge mennesker, de fleste mellem 16-20 år, der er mødt op. Da vi er midt i eksamensperioden er der ‘kun’ godt 15 personer. Normalvis er der væsentlig flere. Det er ikke lige frem søndagstøjet, de unge mennesker har iført sig og forståeligt nok, skraldeopsamling kræver i sagens natur praktisk tøj, der er i slutningen af deres livscyklus. Vi befinder os i Fuengirola i flodlejet netop bag Aqua Pool, som løber op til Birdie Vinos.
Dette råb runger med jævne mellemrum i flodlejet. Helt ansvarsfuldt fyldes der specielle poser med glas, som jo kan genanvendes i glascontaineren og med plastik (fra emballage), der ligeledes går i en særskilt container. Da jeg selv går og plukker grønne og blå skår op er jeg ganske glad for, at handskerne er stiksikre. Særligt glad for at være iført handsker er jeg også, da jeg hiver i en snorlignende genstand i krattet og da genstanden giver slip af underlaget står jeg med en tampon i hånden..
Jeg spørger forsigtigt de unger mennesker, hvad der får dem til at tage et par timer ud af deres dyrebare søndag for at gå rundt nede i et flodleje og samle skrald op.”Jamen men hører jo så meget om klimaet og det er enormt frustrerende ikke at kunne gøre noget. Dette er en måde, vi i det mindste kan handle på og gøre et eller andet,” fortæller Javier og en af de tilhørende stemmer i og tilføjer, at det bare handler om at gøre noget godt for miljøet.
Alle kan deltage og så vidt muligt arrangeres der en opsamling hver weekend. Hold øje med Facebook-siden Salvamos Fuengirola og på Instagram @Salvamosfuengirola, hvor datoer og steder annonceres.
Den forholdsvis nye organisation Salvamos Fuengirola har siden opstarten i foråret ryddet skrald på over 75.000 m2 i Fuengirola og omegn.
Dette hashtag trendede på Instagram i foråret 2019. Trenden bestod i at tage et billede af et område fyldt med affald og et andet foto, når området var blevet ryddet op, ledsaget af hashtagget naturligvis. Dette fik mennesker over hele verden til at rydde strande, vejkanter, skovområder, flodafløb, parker og meget andet og dokumentere det på Instagram. Nogle gjorde det ud fra en oprigtig bekymring for miljøet mens andre vist mest var interesseret i ‘likes’ – resultatet var dog det samme; mindre affald i naturen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001