Hvornår er man som dansker berettiget til pension i Spanien? Har man ret til at komme på spansk plejehjem og hvad er mulighederne? Hvad findes der af private plejehjem?
Folkepension fra den spanske stat
Pensionsalderen er 65 år. For at have ret til den mindste folkepension, skal man have arbejdet og dermed indbetalt til Seguridad Social i mindst 15 år. De første 13 års bidrag kan være indbetalt over en længere årrække, men de sidste to år skal være betalt inden for de sidste 15 år, altså mellem det fyldte 50 år og til man som 65-årig kan gå på pension.
Minimumspensionen er på 561,55 euro/måned. Man får som pensionist 14 årlige udbetalinger, og den årlige, minimale pension er således på 7.861,70 euro.
Det beløb, man får udbetalt i pension, er afhængigt af, hvor meget man har tjent i løbet af de år, man har været aktiv på arbejdsmarkedet. Beløbet regnes ud ved, at man finder den gennemsnitlige månedlige grundløn for de sidste 15 år. Først tager man de sidste to års grundlønninger, som lægges sammen med gennemsnitslønnen for de tretten år forinden, hvor der i udregningen bliver taget højde for dyrtidsreguleringen gennem årene.
Beløbet afhænger desuden af personlige og familiære forhold.
Pension til selvstændige erhvervsdrivende
For selvstændige (autónomos) udregnes pensionen på baggrund af det faste beløb, der hver måned er blevet betalt til Seguridad Social. Minimumsbeløbet, som man betaler til Seguridad Social ligger p.t. på 249,18 euro pr. måned. Hvor meget man indbetaler som selvstændig afgør, hvor meget man vil få udbetalt i pension.
Bed selv om pensionen
Man skal tidligst tre måneder før, senest tre måneder efter, man slutter med at arbejde, anmode om at få sin pension. Det sker ved henvendelse til Instituto Nacional de la Seguridad Social, som tilsender de formularer, man skal udfylde, og de oplyser én om de forskellige dokumenter, der skal vedlægges. Oplysninger om den enkeltes lønforhold osv. ligger i Seguridad Socials database.
Dansk pension i Spanien
For at modtage dansk pension i Spanien skal man opfylde de almindelige folkepensionsbetingelser, så som indfødsret, bopæl og alder. Retten til fuld dansk folkepension er betinget af mindst 40 års bopæl i Danmark mellem det fyldte 15. og 65. år. Ved kortere tid beregnes pensionen som 1/40 af den fulde pension for hvert år, man har haft bopæl i Danmark fra det 15. år. Selv om man er berettiget til fuld pension i f.eks. Spanien, kan man altså godt få en brøkpension fra Danmark.
Beskatning af den danske pension
Danmark opsagde i 2007 dobbeltbeskatningsaftalen med Spanien. Det betyder, at dem, der efter den 27. november 2007 er berettigede til pension, beskattes i Danmark.
Takket være bl.a. foreningen Redan gælder den tidligere aftale, altså beskatning af den danske pension i Spanien, for dem, der inden d. 26. november 2007 var bosat i Spanien, og inden d. 31. januar 2008 havde påbegyndt pensionsudbetalingen.
Læs mere på www.redan.es.
Både dansk og spansk pension
Man kan modtage pension fra begge lande. Spanien har indgået en aftale med bl.a. Danmark, som betyder, at man ikke bliver "snydt" for pension, selvom man har boet i to eller flere forskellige lande i den erhvervsaktive alder.
Et eksempel: en dansker flytter til Spanien som 40-årig, finder beskæftigelse i sit nye land, og optjener derfor også til spansk folkepension. Personen fylder 65 år og vælger at gå på pension.
Udover sin 25/40, som personen får i folkepension fra Danmark, vil vedkommende også kunne få pension fra Seguridad Social, for de 25 år, han eller hun har arbejdet her.
Den traditionelle form for ældrepleje
Den traditionelle form for ældrepleje i Spanien, hvor børn og børnebørn passer de ældre, ses mindre og mindre. Oftest arbejder begge ægtefæller, alle har travle liv og dermed ikke tid til at tage sig af de ældre familiemedlemmer.
Den familiære pleje er helt naturligt ved at blive afløst af den professionelle pasning, hvilket sikkert også passer mange ældre, ligesom det giver enlige ældre en chance for at få en fornuftig pleje.
Offentlige plejehjem
Plejehjemstraditionen er således ikke lang i Spanien, og antallet af plejehjem er stadig minimalt. Der findes ca. 3.500 offentlige plejehjem i alt på landsplan, hvor det koster en beboer 75% af den månedlige pension at bo. Kommunen dækker de resterende udgifter.
Man skal søge om at få en plads og kommunen vurderer på baggrund af ansøgningen det ældre menneskes behov. Der tages hensyn til helbredstilstand, økonomi og familiær situation.
Hjemmehjælp
Har man brug for hjemmehjælp, er dette også indbefattet af seguridad social. Det blev i 2006 indført som en del af den nye lov, Ley de dependencia. Man skal kontakte sin kommune for at forhøre sig om mulighederne.
Private plejehjem og seniorhotel
Der findes også en del private plejehjem, som tilbyder luksus og høj service, disse kan koste op til 2500 euro om måneden. Disse plejehjem har normalt ikke over 100 beboerne og kravene lyder, at der skal være én medarbejder for hver fjerde beboer.
Et godt alternativ er seniorhotellet Casa Klein, der drives af danske Joan Klein, og som ligger i smukke omgivelser i Vélez-Málaga. Læs mere på www.casaklein.com
Tema-aften i DSS
Dansk-Spansk Samvirke arrangerer i samarbejde med Mijas Kommune en temaaften om danske seniorers hjælpemuligheder fra det offentlige
i Spanien. Temaaftenen finder sted i Casa Danesas lokaler torsdag d. 22.oktober kl.18.30.
Anette Skou, der er ansvarlig for udlændingeafdelingen i Mijas, vil informere om de mange muligheder, der er for at få hjælp. Hun vil bl.a. komme ind på følgende emner: Det spanske sundhedsvæsen, Det grønne sygesikringskort, det blå EU sygesikringskort, offentlige hospitaler. Hvordan får man
f.eks. hjælp efter en hospitalsophold? Hjemmehjælp, hjælpemidler etc.Efter Anettes indlæg vil hun og en socialrådgiver fra Mijas Kommune
besvare generelle spørgsmål.Aftenens faglige indhold vil vare ca. halvanden time, hvorefter Thomas, Casa Danesas restauratør, vil servere sin lækre tapasanretning med hjemmebagt brød. Prisen for Temaaftenen inkl. tapasanretning er 15 euro. Hvis man kun ønsker at deltage i den faglige del, er prisen 5 euro.Medlemmer så vel som ikke-medlemmer er velkomne, og prisen er den samme for alle.
Yderligere information og tilmelding kan ske på email: clubdanes@gmail.com eller tlf.: 952 472 880.
Følg med i serien Dit Spanske Liv – fra start til slut.
Tidligere emner:
· September (2008): At føde i Spanien
· Oktober: Børnehaver og vuggestuer
· November: Skolegang
· December: Videregående og praktiske uddannelser
· Januar: Selvstændig erhvervsdrivende
· Februar: Lønmodtagere
· Marts: Bryllup og ægteskab
· April: Skilsmisse
· September: Sygdom og sundhedsvæsnet
· Oktober (nærværende udgave): Pension
Kommende emne
· November: Dødsfald
Alle tidligere artikler kan læses her på hjemmesiden. Anvend søgefunktionen og find den artikel, du ønsker at læse.
Klimaet og spaniernes mentalitet giver livskvalitet og et langt liv- mener 77-årige Joanna Palmann
"Mit liv er helt sikkert blevet forlænget og livskvaliteten højnet af at bo her," sværger Joanna Palmann, mens hun raskt løber op ad en trappe med undertegnede i hælene for at fremvise en gæstelejlighed. Bentøj og kondition fejler ikke noget, og hun fortsætter: "Da jeg flyttede herned, var jeg afhængig af krykker, men efter få måneder kunne jeg klare mig med en stok, og en dag glemte jeg pludselig, hvor jeg havde lagt den."
Joanna Palmann viser omkring i sit dejlige og store hus, der ligger op ad en bjergskråning, fire kilometer fra Cómpeta.
I 1984 var Joanna impliceret i et trafikuheld i Danmark – deraf førnævnte krykker – og hun blev fem år senere tilkendt invalidepension. Ulykken og det deraf følgende handicap var én af årsagerne til, at hun i 1992 flyttede permanent til Spanien.
"Min mand og jeg havde allerede siden 1972 haft en finca i Cómpeta, som vi brugte ferierne på at renovere, siger den 77-årige dansker, mens vi sætter os på én af husets terrasser, hvorfra der er udsigt over dalen. Hun serverer friskbagte boller med tandsmør og hjemmelavet abrikosmarmelade. "Abrikoserne kommer fra mine egne træer," siger hun og peger mod de mange frugttræer, der omkranser huset.
Intet handicap at bo i Spanien
Hun bekymrer sig ikke over, at hun ikke er i nærheden af det vante læge- eller sygehus i Danmark. "Sygehuse mv. er måske mere luksuriøst indrettede i Danmark, end de er i Spanien, men jeg har kun positive ting at sige om det spanske sundhedsvæsen," siger hun og fortsætter: "Spanien er det mest vidunderlige land at leve i. De har altid tid, de ser ingen grund til stress – befolkningen er helt unik."
Disse egenskaber tilskriver hun også indbyggerne i Cómpeta. "Da jeg blev syg, leverede personalet på kommunekontoret min post, politiet tillod mig at parkere ulovligt, indtil jeg fik mit handikapkort, og bankdirektøren tog sig af min selvangivelse, ligesom han sagde, at jeg altid kunne få et lån hos ham, skulle jeg få brug for det," fortæller Joanna, hvis åbne sind får det bedste frem i de mennesker, der kommer i kontakt med hende.
Joannas opvækst
Det åbne sind har hun fra sin barndom i Vestjylland, hvor hun i 1932 blev født, den ældste af en børneflok på syv, i Skovlund ved Varde.
"Mine forældre var meget tolerante, og allerede efter min konfirmation blev jeg sendt ud at tjene på landet, men snart efter rejste jeg til Oslo for at arbejde som au pair," forklarer Joanna. Familien, hun arbejde hos, var tæt forbundet med den norske hovedstads teaterliv, hvilket bidrog til hendes imødekommende væremåde.
Hun skulle egentlig have været gift med en gårdmand på hjemegnen, men inden brylluppet stod, blev hun under et højskoleophold overtalt til i stedet at tage en uddannelse som sygeplejerske.
Hun tog sin uddannelse på Holbæk Sygehus, giftede sig – ikke med gårdmanden, men med en møbelsnedker ved navn Leif, med hvem hun har to sønner. I 1968 flyttede familien til Silkeborg, og senere til Tjørring ved Herning, hvor parret blev ledere af et center for unge handicappede.
"Efter fem år, var centret en succes, men min mand og jeg var kørt trætte. Vi flyttede derfor til Valby, hvor vi blev ledere af et plejehjem og senere et center for handicappede i Karlslunde," fortsætter Joanna sin historie.
Til Spanien for at blive
I 1984 kom så trafikuheldet, hun blev skilt, bosatte sig en periode i Sverige. Ved opdelingen af det fælles bo, fik hun imidlertid huset i Spanien, og hun besluttede sig for at flytte her til.
"Vi havde rejst meget til udlandet med de handicappede fra centrene i Tjørring og Karlslunde, og jeg så, hvor godt de fik det, når de kom ned til solen, så derfor købte min mand og jeg huset, og derfor mente jeg, at det også ville være godt for mig, da jeg blev syg," forklarer hun.
I 2006 fik hun en blodprop i det ene øje, hvorved hun mistede synet på dette øje. To år senere fik hun en blodprop i høre side af hjernen, hvilket forårsagede lammelse i kroppens venstre side. "Jeg var i Danmark, da det skete, men tog tilbage til Spanien til genoptræning. Jeg fik en fin behandling begge steder. Klimaet her har dog bidraget til, at jeg er så frisk, som jeg er," forklarer Joanna, som slår fast: "Det har været nogle fantastiske år i Spanien. Det mest fantastiske var, da jeg kunne smide krykkerne og snart herefter ikke engang behøvede at bruge stok,"
Forstående familien derhjemme
En anden grund til, at Joanna stortrives i Cómpeta, er, at hende familie, der nu inkluderer børne- og oldebørn, støtter hende. "Efter den første blodprop ville de partout have mig hjem, og jeg kan da godt have dårlig samvittighed over at bo så langt fra dem. I dag siger de dog, at jeg bare skal være, hvor jeg har det bedst, fysisk som psykisk.
Hun har dog blandt naboer og venner i Cómpeta næsten fået en ny familie. "De kalder mig abuela," ler hun.
Sanyres ældreboliger Åbent hus
Sanyres Ældreboliger holder åbent hus i henholdsvis Benalmádena og Puerto Banús, hvor der vil blive serveret en aperitif. Samtidigt vil der være mulighed for at få information om Sanyres og stille spørgsmål. Arrangementet finder fra kl. 11.00 – 19.00 d. 2.-3. oktober i Benalmádena og d. 30.-31. oktober i Puerto Banús.
For yderligere oplysninger om Sanyres i Benalmádena og Puerto Banús se www.gruposanyres.es eller ring +34 902 200 065 eller +34 600 954 723.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001