Trods status som debutforfatter har Anne Sofie Allarp større forudsætning end de fleste for at skrive en politisk spændingsroman. Indtil for et par år siden hed arbejdsgiveren nemlig Socialdemokraterne, og hendes insiderviden i den politiske verden er derfor stor. Det har foreløbig kastet Falske Stemmer af sig.
Det er generelt ikke nemt at få opmærksomhed som debutforfatter. Men når man har en fortid i inderkredsen af Socialdemokraterne og skriver en politisk roman, hvis hovedpersoner tilmed ligner virkelige politikere, er sagen pludselig en anden. Falske Stemmer har skabt en del opmærksomhed og er blevet anmeldt i flere store danske dagblade. Blandt anmelderne er der generelt bred enighed om, at der er tale om en såkaldt ’nøgleroman’ (roman med virkelige personer). Det er dog bestemt ikke tilfældet, slår forfatteren fast.
”Nej, det er det ikke. Jeg ved jo, hvad der er realistisk, så selvfølgelig kommer min personer til at virke derefter, men den er ikke skrevet efter specifikke personer. Det kan jeg love dig,” smiler Anne Sofie Allarp ad spørgsmålet, hun efterhånden har hørt så mange gange før. Det pæne antal anmeldelser har i manges tilfælde tendens til i højere grad at fokusere på nøgleroman eller ej frem for indholdet af bogen, men det er ikke noget, der generer debutanten.
”Det havde jeg regnet med, og det gør egentlig ikke så meget. Jeg bare glad for, den har fået så meget opmærksomhed og for den gode respons,” siger Allarp.
Helle Thorning til magten med snyd?
Falske Stemmers politiske tema er på ingen måde fremmed for bogens forfatter, som siden 14-årsalderen har været politisk aktiv. Hun begyndte sin karriere i SF Ungdom, hvor hun i 1994-95 var formand. Siden blev hun næstformand i Europæisk Ungdom og medlem af hovedbestyrelsen for Den Danske Europabevægelse, inden hun i 2003 meldte sig ind i Socialdemokraterne. Samme år blev hun international sekretær i partiet og fungerede i jobbet til 2008. Det er herfra, en stor del af hendes inspiration og baggrundsviden til Falske Stemmer er hentet. Dog understreger Anne Sofie Allarp, at indholdet er 100 % fiktion. Alligevel ligner bogens helt centrale begivenhed, svindel ved formandsvalget i Arbejderpartiet, virkelighedens urafstemning i Socialdemokraterne i 2005.
”Jeg har snakket med folk i partiet, som uafhængigt af hinanden mener, at der kunne være snydt med afstemningen i 2005 (hvor Helle Thorning-Schmidt slog Frank Jensen i kampen om formandsposten, red.). Så det er konkrete kilder i partiet, der nævnte det for mig, og det syntes jeg var en ret enestående og blasfemisk tanke, og det lod jeg mig inspirere af,” fortæller Anne Sofie Allarp, som ikke selv aner om beskyldningerne er sande eller ej.
En håbløs, rødhåret klovn
En anden inspirationskilde har været hende selv, i bogen blandt andet spejlet i den kiksede partisekretær Niels Sonne. Han beskrives som en socialt ubegavet stræber med en svær barndom, der har store vanskeligheder ved at sætte sig igennem på det kontor, han af taktiske årsager er sat til at lede af en af partifløjenes frontfigurer. Ikke et særlig forfængeligt selvportræt, men Anne Sofie Allarp kan sagtens relatere til ham.
”Der er lidt Sonne over mig selv. Jeg var klassens rødhårede klovn, der faldt lidt udenfor det hele. Jeg følte mig helt håbløs, men tænkte ”så er det godt, jeg kan være frygteligt klog og sige nogle lange, fine ord til drengene,” griner Anne Sofie Allarp, der til trods for Niels Sonnes ikke essentielle rolle for bogens handling alligevel mente, at han var vigtig at have med.
”Jeg holder på en eller anden måde af alle personerne i bogen, men Niels Sonne er speciel for mig. Han er lidt en metafor for, hvor hårdt livet i politik er,” siger Allarp eftertænksomt. Ligesom hendes egen skolegang har visse fællestræk med Sonnes ditto, var vejen ud også den samme. Begge fandt de lykken i en politisk ungdomsorganisation.
”Mange, der kommer ind i politik, er sådan nogle nørdede, overbegavede ”miss fit”-børn, altså nogen, der slet ikke passer ind i deres lokalmiljø. Så kommer de ind i en ungdomsorganisation, hvor der er nogle faste rammer, og hvor der er en klar mulighed for at arbejde sig op. Sådan var det også for mig. At komme ind i SFU (Socialistisk Folkepartis Ungdom, red.) var lidt af en redning for mig,” mener den jurauddannede forfatter.
Langt til næste valg – heldigvis
Niels Sonnes liv kan man læse om i Falske Stemmer, mens Anne Sofie Allarps skæbne foreløbig har ført hende til Madrid, hvor hun lever som fuldtidsforfatter med spansk mand, datteren Alma på tre år og til august også en lille søn. Selv om den 39-årige danskers dagligdag nu foregår 2.500 km væk fra dansk politiks magtcentrum, følger hun stadig intenst med i den verden, der før fyldte hendes arbejdsliv. Og hun er ikke imponeret af sin tidligere arbejdsgivers start i regering.
”Lad mig sige det på den måde, at jeg er glad for, der er tre år til næste valg,” griner Anne Sofie Allarp, inden hun igen bliver alvorlig. ”Jeg savner først og fremmest en større analyse og kritik af den krise, vi er i. For eksempel har selv højredrejede politikere som Merkel og Sarkozy (hhv. Tysklands kansler og Frankrigs nu tidligere præsident, red.) været ude og foreslå en afgift på finansielle transaktioner. Hvorfor er vi ikke med der?” spørger Anne Sofie Allarp. Til gengæld vil hun ikke deltage i det ellers store kor, der kritiserer regeringen for at bryde valgløfter. Det kunne simpelthen ikke være anderledes, mener Allarp.
”Jeg er sikker på, de gerne ville have gennemført alt det, de lovede, men de endte i en virkelig svag forhandlingsposition,” siger hun med henvisning til folketingsvalget i 2011’s resultat, der gjorde, at regeringspartierne Socialdemokraterne og SF fik dårlige valg, mens støttepartierne, Radikale Venstre og Enhedslisten, omvendt havde et fantastisk valg. ”Det ved vælgerne godt, og jeg tror folk i langt højere grad, end de fleste politikere tror, kan tåle at høre sandheden,” mener Allarp.
For unge lovgivere
Hver gang interviewet drejer i retning af Socialdemokraterne, omtaler Anne Sofie Allarp konsekvent partiet som ”vi”. Hun er stadig medlem af sin tidligere arbejdsgiver, og det er tydeligt, at hun stadig nærer stærke følelser for regeringens ene halvdel. Hun har desuden fuld tiltro statsminister Helle Thorning-Schmidt.
”Jeg er stadig meget begejstret for Socialdemokraterne, og jeg synes, det er et fantastisk og vigtigt parti (…) Helle Thorning har helt klart, hvad der skal til for at være en god statsminister. Hun er dygtig og et meget morsomt menneske. Jeg ville ønske, at hendes personlighed skinnede endnu bedre igennem i offentligheden,” mener partiets tidligere internationale sekretær. For Allarp selv har en politisk karriere aldrig ligget i kortene, selv om formandsposten i et partis ungdomsorganisation for mange har været en direkte døråbner til Christiansborg. Faktisk lidt for mange, mener Allarp.
”Folketinget bliver yngre og yngre, og mange kommer direkte fra en ungdomsorganisation, uden de har fået nogen som helst erhvervserfaring. Det holder ikke. Det er et kæmpe problem, hvis vores folkevalgte ikke har et mere indgående kendskab til vores samfund,” vurderer Allarp, der i SFU-dagene selv var på tale til en valgkreds til Folketinget.
”Jeg var vel omkring 22 dengang og sagde bare ”HA, hvad ved jeg om det?”. Jeg syntes, det var vildt langt ude overhovedet at foreslå det,” siger Anne Sofie Allarp, der videre fortæller, at hun aldrig har fortrudt, at hun valgte ikke at gå ind i politik.
I stedet har arbejdslivet ad snørklede veje ført hende til karrierens foreløbige holdeplads som forfatter. Her er det blevet til en nominering som årets debutant, ligesom anden bog, en gyser, er på vej.
”Jeg nyder at være fuldtidsforfatter og savner ikke politik eller andet arbejde lige nu. Før arbejdede jeg i meget stramme rammer, men nu er det op til mig selv at definere dem. Det er helt vildt fedt og giver en enorm fleksibilitet. Og så er det et stort privilegium overhovedet at blive udgivet,” slutter Anne Sofie Allarp beskedent.
Om Falske Stemmer
Ulla Bjerg Petersens vildeste drøm er tæt på at gå i opfyldelse: Efter at have vundet formandsvalget i Arbejderpartiet lurer et valg lige om hjørnet, og hvis alle meningsmålinger holder, bliver hun Danmarks første kvindelige statsminister. Det er svært at få armene ned, og så pyt med at hun har måttet sluge mange kameler for at holde de evindelige fløjkrige i partiet i ro.
Men netop som alt ser lysest ud, vælter katastroferne ind: Partiorganisationen viser sig at være helt uduelig, en af partiets største profiler skaffer dem en skandalesag på halsen, og da valget endelig udskrives, sker det værst tænkelige: Et afpresningsbrev truer med at fjerne hele grundlaget for hendes position.
Først da det er for sent, opdager Ulla, at i politik har ingen rene hænder.
Har du lyst til at få fingrene i Falske Stemmer, er det billigste sted at købe den cdon.dk, hvor den lige nu koster 129 kroner ekskl. levering. Allarps næste bog hedder Hændelsen og udkommer i første uge af oktober. Den foregår desuden i Spanien, nærmere betegnet Madrid.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001