Det danske magasin i Spanien
BodyTalk – om kroppens reaktion på sundhedsflip og kostfanatisme

BodyTalk - om kroppens reaktion på sundhedsflip og kostfanatisme

Helle
 
Ikke så sjældent kommer det frem i BodyTalk-sessioner, at vores kroppe reagerer imod de kure, diæter og sundhedsteorier, som vi følger slavisk i bedste mening og i håbet om at leve et langt, sundt liv.

Og der er da også meget, der tyder på, at et eller andet er galt med alle de divergerende sundhedsteorier, der dukker op hver og hver anden dag. Sådan må man nødvendigvis konkludere, hvis man skal tro på de statistikker, der viser, at vi bliver stadigt mere stressede, federe og sygere. En masse fastlåste teorier skal fortælle os, hvad der er helbredsmæssigt rigtigt og hvad der er forkert. Man kunne jo forsigtigt prøve at foreslå, at hvis fx 50 forskellige eksperimenter alle giver resultater, der afviger fra en bestemt teori, så kunne det jo være, at der var noget galt med selve teorien…
 
Det ligger selvfølgelig ikke lige for. Det ved jeg godt, for der er penge i sundhed og – ikke mindst – i teorierne om både mental og fysisk sundhed. “Få mere energi i hverdagen”, “Tab dig 3 kg på 7 dage” eller hvad med “10 år yngre på 10 uger” – for slet ikke at tale om medicinalindustriens teorier som fx “Hold dit kolesteroltal nede med statiner”. Vi svælger i det. Selvfølgelig gør vi det, for hvem kunne ikke tænke sig at leve et langt, sundt liv? Have overskud til at presse juice af økofrugt og superbær efter morgensex, løbetur og havbad – hver dag? Have sunde, velafbalancerede unger, der både kan spille klaver og lave bål og tælle til 100 på kinesisk? Hvem vil ikke gerne have ferskenhud og nylakerede negle, flad mave og baller af stål? Spændende karriere, eksotiske rejser, sommerhus og masser af overskud til familie og venner? Alt sammen mens vi lykkeligt ‘hviler i os selv’ – sammen med vores helt egen coach. Kunne vi tænke os det? Ja sgu da!
Og der er for så vidt intet galt med de teorier, der skal lede os i den ‘rigtige’ retning. Sagen er bare den, at det langt fra er så enkelt, som det fremgår af teorierne, at teorierne næppe passer på mere end et ganske spinkelt befolkningsudsnit og i øvrigt sjældent er den direkte vej til hverken sundhed eller lykke, men derimod stresser os både mentalt og fysisk.
 
Og noget helt andet, som jeg føler, er ret grundlæggende her: Teorierne skaber et behov for teorierne selv. De gør os nemlig utilfredse med os selv og den hverdag, som vi dybest set var glade for. Lige indtil vi læste, at vi burde være det modsatte, for: Vi er slet ikke sunde nok. Vi spiser jo både hvedemel og drikker vin til maden. Vi dyrker ikke nok motion, sex og økologiske grøntsager. Vi spiser ikke i flg. vores stjernetegn, blodtype, dna eller hårfarve. Vi ser for meget TV, mediterer for lidt… osv. osv.
Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er masser af inspiration, motivation og gode råd at hente i sundhedsteorierne, og mange vil da også få mere energi, tabe sig tre kg eller se, om ikke 10 år yngre, så i hvert fald en smule friskere ud på 10 uger. Sagen er bare den, at vi mennesker har det med at falde tilbage i den gamle, vante gænge hurtigt igen, når nyforelskelsen i teorien har lagt sig. Men så er der jo heldigvis altid en ny teori at tage fat på. Heraf den gode forretning i sundhedsteorier.
 
Selvstraf og forvirrede kroppe
Vores kroppe er enormt stærke, og vi kan tåle en masse, så længe der blot er balance i sagerne og god kommunikation mellem os selv og vores kroppe – og ikke mindst internt i kroppen – cellerne og systemerne imellem.
Et klassisk eksempel på, at det hele hænger nøje sammen, er fordøjelsessystemet, der bl.a. afhænger af kredsløbet, lymfesystemet, de endokrine kirtler, åndedrættet og musklerne for at kunne fungere optimalt. Men også i systemet selv skal der være sammenhæng mellem fx spyt, som skal til for at sætte gang i fordøjelsen allerede i munden, og senere syre i maven, men ikke før maden når derned – ellers får man nemlig halsbrand… osv. osv.
 
Hos mange af min BodyTalk-klienter er dele af denne livsvigtige sammenhængskraft og kommunikation sat ud af spil pga. stress, sygdom og emotionel bagage, men i høj grad også pga. fastlåste tankemønstre, overbevisninger eller uhensigtsmæssig livsstil, som oprindeligt blev indført med det modsatte for øje – nemlig et langt, sundt liv. Og det er især de sidste faktorer, der gør sig gældende, når det handler om sundhedsteorier. Om hvad der er rigtigt og især om, hvad der er forkert.
I bedste mening kaster man sin kærlighed på en sundhedsguru, der dikterer low carb, og ud ryger brød, pasta, ris og sukker – helt ud! For det er jo enten eller. I jagten på det gode liv følger man nærmest religiøst stenalderdiæten, og i en verden, som i stigende grad bringer os ud af fatning og giver os følelsen af at miste kontrollen, spiser vi raw food, dropper gluten og forkaster komælk, fordi det giver os illusionen om at agere med kontrol og selvdisciplin. Og når vi så ‘falder i’ og på ferien spiser morgenboller, kommer mælk i kaffen og drikker paraply-drinks til den lyse morgen, så straffes vi med tømmermænd og oppustede maver. Og ja, det er kroppens måde at sende et signal til os om, at vi nok lige har givet den for megen gas. Og hvad så? Det er jo sådan set en mulighed for at opleve sig selv og sin krop i en helt normal og sund proces, medmindre, selvfølgelig, man ikke fanger beskeden og forbliver i ferie-mode resten af året. En sund og velafbalanceret krop kan sagtens tåle en burger eller to i ny og næ, ligesom en klar hjerne og et sind i balance hurtigt kommer sig over selv meget stressede situationer og følelsesmæssigt voldsomme oplevelser. Vi er skabt til at kunne klare den slags – vi har bare ‘glemt’ hvordan.
 
Jeg oplever desværre, at de fleste i stedet for at observere kroppens signaler og reagere på dem, ‘slår sig selv oven i hovedet’, fordi de ikke spiser sundt nok, ikke går tidligt nok i seng eller motionerer nok. De kan simpelthen ikke leve op til teorierne og deres egne strenge krav. Og for at gøre opmærksom på, at denne form for selvstraf er et helt galt spor, forsøger kroppen at sende signaler i form af fx udslæt eller smerte. Hører man ikke efter, bliver disse tilstande mere og mere permanente. Lidelsen kaldet fibromyalgi kommer fx ofte frem som kroppens reaktion på gentagne selv-straffeaktioner. Giver klienten slip på sit fanatiske forhold til fx kost, og lærer at lytte til sin krop og dens unikke behov, ja så går der som regel ikke lang tid, før smerterne forsvinder.
Andre gange er kroppen ganske enkelt bare helt forvirret. Den er nemlig designet til selv at skabe balance i tingene og kompensere, vise forskellige behov på forskellige tidspunkter – og selv de tiltag, vi gør i god mening, som fx at fylde os med en bred vifte af kosttilskud uden at vide, om vi overhovedet har behov for dem, kan forvirre kroppen, så dens egne systemer ikke længere fungerer optimalt. Ligesom man ikke bør tage blodfortyndende medicin, medmindre det er ordineret af en læge (det er der faktisk mange, der gør…), bør man heller ikke kaste sig ud i en masse kosttilskud uden at lade sig vejlede en professionel på området. At man bare ’tisser’ de vitaminer og mineraler ud, som kroppen ikke har brug for, ser ud til at være en skrøne. Selv noget så umiddelbart harmløst som store c-vitamintilskud kan virke generende på en krop, der ikke har brug for det.
 
Lyt til din intuition
Selvom stenaldermennesket næppe spiste alt det kød eller de eksotiske og forarbejdede fødevarer, som man kan finde i Paleo-kogebøgerne, og selvom vi ikke har brug for at spise de enzymer, som forbliver i madvarer, der ikke varmes op til mere end 42 grader (raw food), men tværtimod har svært ved at fordøje meget af den rå kost, så er der efter al sandsynlighed ikke noget decideret farligt i et hoppe på sådan en kur i ny og næ. På samme måde er der intet, der taler for, at vi skal kunne løbe en marathon eller svømme over Gibraltarstrædet for at have en sund kondi, men for mange mennesker er det heller ikke farligt at gøre det.
Efter alt at dømme stresser enhver form for fanatisme dog både vores mentale og vores fysiske krop, og i min BodyTalk-klinik er det ikke usædvanligt, at klienter, der opsøger mig med symptomer som depression, fertilitetsproblemer, allergi, livstræthed eller hyperaktivitet, kommer disse til livs, når kroppen bliver hørt, og klienten giver slip på sit fastlåste tankemønster om, at en bestemt sundhedsteori død og pine skal følges.
Det er imidlertid ikke altid så lige til, da vi mennesker elsker vaner og manualer (her: sundhedsteorier, diæter etc.), og derfor tager vi med BodyTalk fat helt nede på det svært tilgængelige underbevidste plan, for at få skiftet til at ske.
Det er uhyre vigtigt, at vi moderne mennesker får revet låget af vores intuition og igen lærer at lytte til og forstå vores krop. Gør vi det, vil vores indre pendul, vores indre visdom, nemlig altid fortælle os, hvad kroppen har behov for. Og så har vi vores helt egen sundhedsguru lige ved hånden med en vejledning, som passer til hvert vores helt unikke behov. Lytter du rigtigt efter, vil du aldrig være i tvivl!
 
Du er velkommen til at kontakte mig for mere information om BodyTalk på tel. 607 62 91 06.
 
Du kan læse alle mine artikler om BodyTalk på www.ladanesa.com – skriv BodyTalk i søgefeltet, og du vil finde artiklerne:

Jan. 2013: BodyTalk – hjælper kroppen til selv at behandle og forebygge menneskets skavanker
Jan. 2013: Min vej til BodyTalk og kvanteteori
Feb. 2013: Bodytalk – om Vilje, stress og smøger
Marts 2013: BodyTalk – om kroppens kemi (virus, bakterier, svamp, parasitter og toksiner)
April 2013: BodyTalk – om kroppens kemi (allergier og intolerancer)
Maj 2013: Bodytalk – om livet, når det gør ondt
Juni 2013: Bodytalk – om hvordan klarhed i hjernen skaber sundhed i kroppen – del 1
Juli 2013: Bodytalk – om hvordan klarhed i hjernen skaber sundhed i kroppen – del 2
August 2013: Bodytalk – om hvordan klarhed i hjernen skaber sundhed i kroppen – del 3
September 2013: Bodytalk – om hvordan klarhed i hjernen skaber sundhed i kroppen – del 4

Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.