Det danske magasin i Spanien
Verdens største chokolade-krybbe

Verdens største chokolade-krybbe

Belen 10

Omkring en halv million mennesker besøger hvert år julekrybben i den lille by Rute i Córdoba-regionen. Men den er selvfølgelig også lavet ud af halvandet ton chokolade.
 

Den lille skolepige ved siden af mig stirrer intenst og begejstret på den enorme julekrybbe bag glasset. Der er nok at fæstne øjnene på: 180 detaljerede chokoladefigurer, Jesus-barnet, Maria, Josef og en flok mennesker, fiskere, bønder, pottemagere, hyrder, får, æsler, indbyggere, katedraler, store og små huse med balkoner, palmer, markeder med frugt og grøntsager.

 
Fire måneders arbejde
Der er blevet brugt næsten 1,5 ton mørk og hvid chokolade, store mængder marcipan og sukker for at færdiggøre krybben, fortæller guiden. Stolt tilføjer hun at for at bygge, hvad hun siger, der er verdens største “belén de chocolate” – chokoladejulekrybbe – på hele 52 kvadratmeter, har syv konditorer arbejdet hårdt i fire måneder. Sidste år lod chokoladefabrikken Galleros’ sig inspirere af Granada, Alhambra og Casa Real. Forrige år var det Costa del Sols hovedstad, Málaga, der var model for miniature-byen. Her kunne man let genkende Málagas berømte katedral med det ene, færdige tårn og byens kendte borgere. Tyrefægterarenaen og kød- og frugtmarkedet var også med. Midt i kunstværket kunne du finde stalden med Jesus-barnet og forældrene, som også var fremstillet i mørk chokolade. Vi lader årets tema være en overraskelse for de læsere, der vil en tur til Rute for at se julekrybben her i december.
 
Belen 12
 
Højt oppe på sletterne
“Vi har ikke noget præcist tal for, hvor mange der kommer for at opleve vores julekrybbe. Men der kommer nok omkring 25.000 tusinde besøgende,” siger guiden, som også fortæller, at der på de travleste dage kan der komme mere end 50 busser med nysgerrige tilskuere.
Først og fremmest er det spaniere, der valfarter til chokoladefabrikken, men også udlændinge udgør en stor del af de besøgende. Julekrybben kan opleves i landsbyen Rute, højt oppe i Córdoba-regionen, men kun en times kørsel fra Málaga. Udover chokoladeproduktion er byen også kendt for sine kager og anisbrændevin.
 
Gammel tradition
Traditionen med at lave belén (belén = Betlehem) er flere hundrede år gammel i Spanien, og de fleste kommuner har deres egen udgave. Men kun at lave den ud af søde sager, som chokoladefabrikken Galleros gør, er noget helt specielt, fortæller guiden. Det er muligt at opleve krybben i Rute frem til Hellig Tre Kongers-dag den 6. januar, hvor årets julekrybbe tages ned. Chokoladefabrikken inviterer denne dag til fest og serverer resterne af krybben som varm chokolade.
 
Belen 16
 
Rene kunstværker
Skal du holde jul i Spanien, er en af de sikreste måder at komme i julestemning på at finde nærmeste kirke, rådhus, kloster eller indkøbscenter. For lige nu er hele Spanien propfyldt med julekrybber. De fleste spaniere betragter julekrybberne som kunstværker. Der er ofte investeret mange penge og timer i at få krybberne så smukke som muligt, og mange steder arrangeres der konkurrencer for at kåre den smukkeste julekrybbe. Figurerne i krybberne er ofte op til 20 centimeter høje, og det nyfødte Jesus-barn, Jomfru Maria og Josef er det naturlige midtpunkt i alle spanske julekrybber. Men det stopper ikke der. For krybberne, som i disse dage sætter deres præg på Spanien, har ofte hele landsbyer rundt om stalden og krybben, hvor Jesus bliver født.
 
Mini-Betlehem
Julekrybberne skildrer den dagligdag, som kunstneren forestiller sig: Her er bageren, som bager og sælger brød, bønderne, som dyrker jorden, hyrderne, der passer får og okser, pottemagerværksteder, købmændene på markedet, der sælger alt fra frugt og grønt til tøj og sko, romerske soldater og ikke mindst de tre konger, som er på vej med gaver til det nyfødte Jesus-barn. Her er huse, telte, marker, floder og alt andet, der hører med.
 
Belen 2
 
Katolsk tradition
Det siges at have været den hellige Frans af Assisi, som i 1223 satte den allerførste, tredimensionelle Betlehems-krybbe op i den italienske by Greccio. Skikken blev meget populær i århundrederne efter Frans, og det var først og fremmest den katolske jesuit-orden, der fra midten af 1500-tallet begyndte at stille julekrybberne op for at give de bibelske fortællinger en mere levende form med figurer og scener.
Med Martin Luther og reformationen forsvandt julekrybberne ud af den nordeuropæiske og protestantiske juletradition. Nu var julekrybben igen et rent katolsk fænomen. Skikken fandt også vej over Atlanten og er i dag meget udbredt i hele Latinamerika, men også i dele af USA.
 
Årets udstilling

  • Udstillingen af årets bélen er allerede åbnet
  • Det er muligt at se den hver dag fra kl.10.30 til kl.14.00 og igen fra kl.16.00 til kl.19.00.
  • Gratis adgang
Af Arne Bjørndal

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.