Det danske magasin i Spanien
Mode
Málaga er Costa del Sols hovedstad og byen, hvor kreative sjæle som kunstmaleren Pablo Picasso har fundet inspiration. Denne gang er det dog ikke malerier, der er fokus på – men mode og stil. La Danesa har mødt den lokale designer Jesús Segado til en snak om Málaga som modeby og livet som designer i Sydspanien.
 
De slanke, elegante lygtepæle, der omfavnes af en krans af røde blomster står side om side på Calle Marqués de Larios og skaber i sig selv den perfekte ramme for den begivenhed, der finder sted i Málaga hvert år midt i september – Pasarela Larios Málaga Fashion Week. Med sin egen modeuge er Málaga trådt ind i på den internationale catwalk, der i øjeblikket domineres af byer som Milano, Paris, København og New York. Den “nye elev” i klassen er underdog, men gør sig dog bemærket i forhold til det høje niveau indenfor design. Der eksisterer nemlig et stort modepotentiale i den sydspanske storby, fortæller Jesús Segado, der er en af de lokale designere, som selv viste sin kollektion frem under dette års modeuge.

“Der er et blomstrende designermiljø i Málaga, og niveauet på kollektionerne er på højde med det, man ser i Paris under deres Fashion Week,” siger han.
I forhold til Málaga som modeby er der dog lang vej igen, før den når samme status som de andre storbyer, men her tre år efter den første Pasarela Larios Málaga Fashion Week, ser det ud til, at byen vinder indpas med stadig flere besøgende, der lader sig inspirere af det smukke tøj og den glamourøse stemning, der eksisterer under hele eventen.
 
Byen fremmer kreativiteten
Jesús Segado, hvis egen kollektion er inspireret af den sydspanske natur, mener, at den specielle atmosfære i byen netop er en af grundene til, at så mange talentfulde designere findes i Málaga.
“Der er noget specielt ved den her by. Jeg ved ikke, om det er lyset eller glæden, der gør, at så mange mennesker finder inspiration her. Byen har altid været mærket af et kreativt miljø, hvor personligheder som kunstmalerne Picasso og Antonio Montiel begge er gode eksempler. Og det betyder helt sikkert noget,” forklarer han.
Men som spansk modeskaber er livet ikke altid lige nemt. Den økonomiske krise, der har ramt Spanien som en tsunami, har også ramt de små designere som Segado, der bliver nødt til at sælge tøjet til billige penge. Men modeugen skaber genkendelse og er med til at give designerne i Málaga en smule vind i sejlene.
“Det betyder meget, at folk kan se vores ting, og de finder ud af, hvem vi er,” siger Jesús Segado, der kan fortælle, at indbyggerne i Málaga er meget modebevidste og klar til at melde sig ind i kampen om at blive fremtidens trendsættere.
 
Modeoptog
 
Málaga skal være en modehovedstad

I tre år er Calle Marqués de Larios blevet betrådt af modeller i tøj fra lokale designere, og direktøren for Málagas modeuge håber, at den årlige event kan give opmærksomhed til Málagas potentiale som modeby.

Som fredagsaftenen går på hæld, sænker sensommernatten sig over Calle Marqués de Larios, hvor de sorte klapstole er ved at blive fyldt af nysgerrige tilskuere til modeshowet på Europas længste catwalk. De lakerede vifter skærer dovent igennem varmen, mens designere og tovholdere får de sidste ting på plads, inden musikken starter, og modellerne træder ud på løberen. En af de travle kvinder er María José González, der er direktør for hele begivenheden. Hun har været hovedkvinden bag Pasarela Larios Málaga Fashion Week – der dog kun varer to dage – alle tre år, og hun så behovet for en modeuge på baggrund af 30 års erfaring i modebranchen.
“Både designere og virksomheder har brug for et sted, hvor de kan vise deres kollektioner til både folk fra Málaga og besøgende,” fortæller María José González.

 
Málaga som modeby?
Modeugen har udviklet sig fra en endags-begivenhed med 8.000 tilskuere i 2011 til at blive overværet af mere end 15.000, og i løbet af eventens tre år er flere og flere virksomheder og designere kommet til. María José González mener, at det er vigtigt, at Pasarela Larios Málaga Fashion Week afholdes, fordi den er kulturel, fremmer handel og turisme og skaber arbejdspladser.
“Og så er det en af de mest imponerede og opsigtsvækkende begivenheder i byen,” siger hun.
Det var naturligt, at Calle Marqués de Larios’ marmor skulle lægge overflade til modellernes tårnhøje hæle, da det er den smukkeste og mest karakteristiske gade i det historiske centrum af Málaga. Det er bestemt ikke sidste gang, at modeugen Pasarela Larios afholdes, og María José González håber, at begivenheder som den i fremtiden kan fremme opfattelsen af Málaga som en mode-hovedstad på linje med Paris, Milano og Berlin.
“De har alle et bredere udvalg af mode, men vi vil gradvist gøre Málaga til synonym med mode, både nationalt og internationalt,” fortæller María José González.
 
Modeinteressen vokser, men Málaga er ikke Milano
Med det stigende fokus på Málaga som modeby er det ikke kun designere, modeller, og modeeksperter, der mærker forandringerne. Costa del Sols hovedstad har fået en ny form for pulserende liv. La Danesa var på gaden for at måle temperaturen på modefeberen blandt de forbipasserende borgere til dette års modeuge.
 
På Plaza de la Constitución er en blå løber sirligt rullet ud og pryder de smukke marmorfliser. Den er placeret foran den hvide sponsorvæg, der præsenterer modeugens mange sponsorer. Fotografernes indbyrdes kamp om de bedste pladser er begyndt, forventningsfulde journalister står klar med deres notesblokke og kuglepenne, og en mumlen breder sig blandt de forbipasserende, som nysgerrigt stopper op. Nu er det nu. Det er tid til den obligatoriske præsentation af designere og andre VIP’s til dette års modeshow.
Menneskemængden på Plaza de la Constitución vokser, og det er tydeligt, at denne begivenhed samler et bredt publikum. Ud af de 27 forbipasserende i alderen 20-60 år, som La Danesa spurgte om deres syn på Málaga som modeby, har 21 personer mærket en stigning i modeverdens rolle i Málagas byliv, og derudover kan 18 af de adspurgte nikke genkendende til det øgede fokus på lokale modedesignere samt en stigende interesse for mode. Endvidere vil 12 personer på nuværende tidspunkt betegne Málaga som en betydningsfuld modehovedstad i Spanien. Dog vil kun 7 af de adspurgte på nuværende tidspunkt anerkende Málaga som modeby på internationalt niveau med Milano, Paris, København og New York, men samtidig tror 16 personer dog, at Málaga med tiden kan opnå international anerkendelse på niveau med de førnævnte modehovedstæder.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com, Lisa Nordbo Fiil, lisa@norrbom.com og Alexandra Stentoft, alexandra@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.